Skocz do zawartości

[Rower] Rower do 2300zł

Raymond

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zamierzam kupić rower MTB. Używam rower jako codzienny środek transportu(jeżdżę dużo, szybko, wszędzie). Mam 17 lat, wzrost 177cm,waga około 78kg.Zastanawiam się nad markami: Merida, Giant, Scott. Wcześniej miałem na uwadze rowerek Author dexter 2011 ale w sklepie odradzali, bo jak na tą cenę to nie jest to zbyt dobry rower i zaproponowali za troszkę wyższą cenę:

-Merida Matt 60-D

-Giant Revel 1 Disc http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel/7730/45293/

oraz pare innych, bardzo podobnych Giant'ów. Co byście mi polecili? Nie mogę się zdecydować, bo cena jest mniej więcej taka sama i bardzo podobnie wyglądają.

Zależy mi, żeby była kaseta 9-cio rzędowa, hamulce tarczowe hydrauliczne, widelec amortyzowany 80mm lub 100mm

To chyba na tyle, proszę o pomoc w wyborze i jeśli możecie to zaoferujcie swoje propozycje. Z góry dzięki :)

Napisano

@marky5

Dzięki, miałem kiedyś na uwadze A6 ale jakoś tak zapomniałem o nim. Z tego co patrzyłem to chyba około 2600zł kosztuje bo w gre wchodzi jedynie nowy rower i najlepiej nie z allegro. Co do drugiego roweru który podałeś to w ogóle nie jestem przekonany bo nie słyszałem o tej firmie.

Napisano

Kros to dobry wybór. Jeśli chodzi o Felt'a to jest znana marka i też robi dobre rowerki. Osobiście jednak wybrałbym krosa.

Napisano

Co do tego Gianta,to amorek jest nie zaciekawy taki średniawy Suntour.Hamulców nie znam natomiast słyszałem dobre opinie ogólnie o hamulcach tarczowych Gianta.Osprzęt jest raczej słaby,Alivio z tyłu to dla mnie było by za mało no i tylko 8 biegów z tyłu. B)

Napisano

@up, up2

Dzięki :) a chyba skusze się na tą meridę. Jeszcze mam takie pytanko, w tej meridzie widelec jest czarny, caly czarny czy podczas jego pracy np po około roku nie będzie na tym czarnym widać śladówpracy tego amorka? nie będzie się to troszkę zdzierało, takie ryski wzdłuż amorka ?

Napisano

Hej.

Jeśli będziesz odpowiednio dbał o amortyzator to wydłużysz jego żywotność, ale niestety jest to amortyzator z dolnej półki więc nie możesz się spodziewać po nim cudów. Do utrzymania amortyzatora w dobrym stanie polecam stosowania preparatu brunox deo BRUNOX_Deo.JPG a tu masz jego test -KLIK-

Napisano

@Sonix

Hej.

Miałbym już ostatnie pytanie.Znalazłem jeszcze jeden rower- MERIDA Matts TFS 300-D 2011 http://www.bikeserwis.pl/29,merida-matts-tfs-300-d-2011-twoje-wejscie-do-swiata-wyscigow!!!.html Z tego co patrzyłem to ma inny widelec, przerzutkę P,mostek, piasty, obręcze, sztycę, manetki. Czy te rzeczy które posiada 300-D są lepsze od tych w 60-D? I czy robią dużą różnicę co do jazdy i lepiej dać te 200zł więcej?

Napisano

Nie odczujesz żadnej różnicy w użytkowaniu. Nie wiem dlaczego nie chcesz wziąć pod uwagę level a6 to naprawdę dobry rower z lepszym osprzętem niż te meridy, a cena podobna.

Napisano

@Sonix,

cena nie jest podobna. Mówiłem, że w grę wchodzą tylko nowe rowery a nowy A6 by mi się bardzo widział ale kosztuje 2799zł a to już przekracza moje możliwości.

Napisano

Nie odczujesz żadnej różnicy w użytkowaniu. Nie wiem dlaczego nie chcesz wziąć pod uwagę level a6 to naprawdę dobry rower z lepszym osprzętem niż te meridy, a cena podobna.

Popieram,rozważ jeszcze tego Krossa!Nie ma co sugerować się marką i logo na ramie.Osprzęt i amor w tym Krossie są lepsze! :thumbsup:

@Sonix,

cena nie jest podobna. Mówiłem, że w grę wchodzą tylko nowe rowery a nowy A6 by mi się bardzo widział ale kosztuje 2799zł a to już przekracza moje możliwości.

Przecież ten proponowany Kross jest nowy tyle,że model z 2010 roku,cena 2250!

Napisano

Kolega wie co mówi. Level A6 to świetny rower. Miałem przyjemność jeździć tym sprzętem i... sama przyjemność. Może jednak przemyśl jeszcze swoją decyzję.

Napisano

Nie ma się co pchać w nowe roczniki. A jak dobrze poszukasz i nie będziesz się upierał tylko do tego konkretnego sklepu to kupisz Krosa w cenie 2200-2300. Możesz też sprawdzić czy mają w tym sklepie z rocznika 2010 i negocjować cenę. Możesz przedstawić im że znalazłeś w innym sklepie w tej a tej cenie tylko że sklep jest daleko i wolałbyś u nich może wtedy zjadą z ceny.

Napisano

Popytam się w tym sklepie czy by nie mieli A6 z 2010. Jeśli będzie to nie będę się zastanawiał :) Dzięki za podane propozycje, naprawdę mi pomogliście :)

Jak już kupię to dam znać za ile i czy na pewno A6 :)

Napisano

witam koledzy jestem nowy i tak przyglądam się tej rozmowie ponieważ chcę kupić sobie rowerek z takim założeniami jak tu przedstawione z tym że do porównania chciałbym dorzucić jeszcze kellys'a spidera2011 http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kellys-spider-2011.html co moglibyście powiedzieć na jego temat i porównać do A6 i matts'a?? aaaaah dodam, że mam 186cm wzrostu, 95 kg i rower będzie używany na leśnych duktach, trochę w mieście i okolicznych żwirowniach ale raczej rekracyjnie niż wyczynowo pozdrawiam :)

Napisano

Ten Spider nijak sie ma do A6. Kazdy komponent ma praktycznie gorszy zobacz na same przerzutki, ktore sa o pare klas nizsze. Krotko - bez porownania

Napisano

Flite jest trochę słabszy, niż A6, ale nie zmienia to faktu, że jest to fajny rower i jeśli chcesz wydać trochę mniej, to w swoim przedziale cenowym flite wypada całkiem ok. Kwestia też tego jak bedziesz uzytkowac rower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...