Skocz do zawartości

[kolano] Ledwo Odczuwalny Bol

a5a5ello

Rekomendowane odpowiedzi

hej!

w zeszle wakacje sprawilem sobie rower [gf marlin 17,5 rama, mam 173 cm wzrostu ].

po jednej z dluzszych wycieczek zaczalem odczuwac bol w lewym kolanie. nie jest to

bol 'zwalajacy z nog' po ktorym nie moglbym jechac. bywalo i tak, ze przejalem z nim

50 km i dalo sie o nim zapomniec ;] . podczas chodzenia niczego nie czuje - tylko

podczas jazdy na rowerze [dopiero po przejechaniu kilku lub kilkunastu kilometrow]

i tylko w lewym / pod lewym kolanem. na codzien jest to niezauwazalne oprocz sytuacji,

gdy probuje podudzie/golen "wygiac na zewnatrz i do gory zarazem " w stosunku do jego

naturalnej osi pracy :) mam nadzieje, ze nie zagmatwalem :P

nawet sztucznie wywolujac ten bol jest on ledwo zauwazalny.

chcialbym zlokalizowac przyczyne tego bolu. macie moze jakies sugestie?

moze krzywo trzymam noge na pedale i kolana mam zbyt blisko ramy?

warto czyms posmarowac? a moze wybrac sie do lekarza?

jesli tak, to jakiego oraz jak sie dostac - jak bylem u lekarza

pierwszego kontaktu, niezbyt obeznanego w sprawach sportowych,

zbyl mnie koniecznoscia zrobienia przerwy w jezdzie[ktora teraz

z racji nadmiaru zajec i tak robie ;] ]

acha : chcialbym kupic pedaly + buty spd i mam obawy czy

nie wzmoze to bolu.

pzdr. a5a5ello

Nie mam teraz czasu aby o tym więcej pisać ponieważ za chwile jadę na Rysy. Powiem tylko że taki bul to normalka i nie należy się nim przejmować. Dodam jeszcze że przeważnie spotyka on osoby w młodym wieku. Sam coś o tym wiem i mój bracik także.

Elo!!

Odnośnie pedałów postawiłem taki sam temat na forum bikeworld`u (też mnie boli kolano) - oto fragment odpowiedzi którą otrzymałem:

1. "jesli masz spore probelmy z kolanami to polecam pedaly Time'a..Maja duzy luz przez co nie obciazasz tak bardzo kolan.moj znajomy ma te pedaly i zauwazyl znaczna roznice w porownaniu z pedalkami shimano.."

Obecnie mam 20lat tak więc licze na to że kości mogą jeszcze troche się rozrastać - to może być też przyczyną bólu kolan - tak mówili lekarze

Jeśli masz możliwości to możesz chociaż raz do roku zrobić serię zabiegów takich jak: jonoforeza, fonoforeza, diadynamik (ja na to chodzę - muszę przyznać że troszkę pomaga ale po jakims czasie ból i tak wróci bo te zabiegi go tylko odciągają)

Wiele osób na tym forum (i nie tylko) pisało o glukozaminie (osobiście tego nie próbowałem ale podobno pomaga- wytwarza maź w stawach a np: jazda na rowerze powoduje "wytrącanie" się tej mazi)

Powodzenia z tym bólem bo wiem jaka to paskudna sprawa

dzieki za odpowiedzi :P

poprobuje z tym BenGayem, jesli nie pomoze lub bol stanie sie wiekszy to zobacze moze ta glukozamine

[znalazlem informacje ze jest zawarta w Artresanie].

Dzieki Kanonier za informacje o zabiegach. Pewnie wymagane jest skierowanie do ortopedy

i to on dopiero decyduje o wyslaniu na kuracje lecznicza? :]

pzdr. a5a5ello

Skierowanie wypisała mi zwykła Pani doktor ("rodzinna", nie ortopeda) ale wiem że prywatnie też można było chodzic tylko każdy zabieg kosztuje ileś zł...

Ten BenGay musze pochwalić bo sam go używałem (ja jestem zadowolony ale nie co do zapachu), ale nie wiem czemu na te zabiegi kazali mi kupić Fastum Żel.

Co do artresanu to prawda że jest w nim zawarta ta glukozamina ale w mniejszej dawce. Niby tańszy jest ten artresan ale żeby był ten sam efekt co po glukozaminie (tej oryginalnej) to musisz zjeść powiedzmy 3 tabletki a nie jedną bo jak napisałem wyżej artresan ma mniej tego składnika (glukozaminy też są różne rodzje - najlepiej będzie jak poczytasz o tym na opakowaniu leku to wszystko pisze).

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...