Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Deore - problem z regulacją.

tomi555

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z regulacją tylnej przerzutki Deore (napęd 3x9 , przerzutki deore mega drive, manetki deore MD, kaseta hg50, łańcuch 7701 - nowy, korba truvativ Firex ).

Wszytko ładnie się ustawia dla małych tylnych zębatek - begi chodzą bezproblemowo. Gdy jadę w górę - 4,3,2,1 - jest idealnie - ale gdy chcę zejść w dół - z 1 na 2 i z 2 na 3 łańcuch zmienia blat, ale zaczyna przeskakiwać - chcę wskoczyć na wyższy bieg - ale jak lekko pociągnę wózek w dół to jest idealni - czyli jakby przerzutka nie chciała schodzić w dół. Oczywiście żadna regulacja tego nie chce załatwić (bo jak popuszczę linkę, to biegi 9,8,7 nie wchodzą w górę). Zakres pracy przerzutki ustawiony prawidłowo.

Czym to może być spowodowane ? Linki przesmarowane pracują idealnie. Hak prosty, wózek ma luzy - ale czy aż na tyle duże ? Zauważyłem, że jak jest na biegach właśnie 3,2,1 to jest ustawiony trochę pod skosem - nie prowadzi łańcucha idealnie prosto jak na niskich biegach.

Będę wdzięczny za pomoc, bo już mi nerwy puszczają.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...