Fenthin Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam Zastanawiam się sporo nad wyborem - SPD czy platformy. Jednak na "kliki" zdecyduję się chyba dopiero w przyszłym sezonie, a będą potrzebne mi nowe pedały, dlatego potrzebuję pomocy w wyborze. Wybór w tej cenie nie jest wielki: NS Bikes Aerial Octane One Static Dartmoor Uptown Przeznaczenie typowo XC, a więc waga ma pewne znaczenie, dlatego Dartmoory wydają się słabą propozycją. Z drugiej strony nie jestem maniakiem odchudzania roweru i mogę poświęcić te kilkadziesiąt gramów dla bezproblemowej pracy. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Skoro szukasz czegoś na jeden sezon a potem przesiadka na SPD to może warto kupić coś takiego: http://allegro.pl/pedaly-fpd-87l-z-jednego-kawalka-al-super-cena-i1620996635.html są lekkie i do XC się nadają... te z Twoich linków raczej do czegoś agresywniejszego są stworzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Wiem że to nie są typowe pedały do XC lecz do agresywniejszej jazdy. Jeśli jednak nie zdecyduję się na SPD, zakup właśnie tego typu pedałów planuję. Takie, jak zaproponowałeś, nie trzymają odpowiednio stopy przy ostrzejszej jeździe, przez co już kilkukrotnie poobijałem i poobcierałem sobie mocno nogi (wiem, piny też mogą poharatać, ale coś za coś). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 18 Maja 2011 Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ja mam Aeriale tyle że na maszynach, warto dopłacić te 30zł i mieć pedały które nie złapią luzów po pół sezonu jazdy. http://rowerowy.com/czesci/pedaly/aerial2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 18 Maja 2011 Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ocatne One Static odpuść sobie. Mam takie, co prawda starszy model, ale podejrzewam że nic się nie zmieniło. Po pierwsze nie maja żadnych uszczelnień więc strasznie się syfią łożyska. Po drugie mają słabe ośki, moje są już wygięte. Po trzecie jak je rozkręcisz do czyszczenia albo żeby skasować luzy (albo same się rozkręcą) to trzeba się nieźle nakombinować żeby skontrować konusy. Jeżeli jesteś zdecydowany na tego typu pedały to warto dołożyć trochę pieniędzy żeby kupić coś lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Miałem dziś sporo czasu i dostęp do komputera więc poczytałem więcej na ten temat. Static faktycznie mają słabą opinię, więc je odrzuciłem. Dartmoory są ciężkie, dlatego drugie miejsce. Wygrały Aeriale. Na razie muszę poczekać na informację, jak wygląda ich dostępność i jeśli wszystko będzie ok, niedługo zagoszczą w rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 18 Maja 2011 Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Zdecyduj się na SPD. Niestety problem finansowy to buty. Same pedały to jakieś używki do 50zł i na przeczekanie będą dobre. Nawet nie na przeczekanie, zrobisz serwis i będą śmigać długo. Jest w czym wybierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.