franec Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Witam. Jestem totalnie zielony w temacie rowerów. Mam stary rower, który służy mi 10 lat- kosztował coś koło 500 zł, ale już ma wszystko powyrabiane, więc chciałem kupić coś nowego. Na allegro przejrzałem mniej więcej rowery i wybrałem kilka, które mi się spodobały, prosiłbym o opinie, który z nich jest warty uwagi. Alternatywne rowery oczywiście też wchodzą w grę. Rower będzie używany w sezonie prawie codziennie ok godziny do rekreacyjnej jazdy- asfalt, piach- nie będę nim jeździł po żadnych górach, itp. Cena jaka by mnie interesowała to ok 800 zł, ale jeżeli było by trochę drożej to też nic się nie stanie. Rower najlepiej jak by miał aluminiową ramę. Od najtańszych: 1 KANDS 2 KANDS 1100 3. KANDS 1300 4. HEXAGON V3 5. KELLYS VIPER ps. ile taki nowy rower może kosztować w sklepie? 6.KELLY`S to jest aukcja także nie wiem za ile pójdzie Wiem że nie są to jakieś niebywałe rowery, ale dla moich potrzeb powinny wystarczyć w zupełności. Po prostu nie chiałbym, żeby po roku koło latało na wszystkie strony, a przeżytki robiły co chciały, ramę zżerała rdza, a z suportu wylatywały łożyska. Prosiłbym o poradę.
lyndowss Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Jeżeli nowy to zdecydowanie 3, a zaraz po nim 4. Na 1 i 2 w ogóle nie patrz. Z używek to 6, a po nim 5. Trzeba byłoby więcej info zebrać od sprzedawcy i fotek. Aukcja KELLYS VIPER wygląda podejrzanie, bo jest za dużo niedomówień. Tego drugiego KELLYS-a tez nie jestem pewien. W dodatku linka do tylnej przerzutki do wymiany i nie wiadomo co jeszcze, bo rower wygląda na wyeksploatowany. Jednak można się nad nim zastanowić. Po odpowiednim serwisie domowym może być całkiem przyzwoicie. używka to 6, a nowy to 3.
franec Napisano 17 Maja 2011 Autor Napisano 17 Maja 2011 Wielkie dzięki za odpowiedź, a co powiesz o tym rowerze: SCHWINN SIERRA Bardzo mi się podobna wizualnie, szkoda że nazwa producenta przeżytek ma zabarwienie pejoratywne :/ ale w sumie zawsze można to jakoś przymaskować
franec Napisano 17 Maja 2011 Autor Napisano 17 Maja 2011 Też mi się podoba i ma z tyłu przerzutki shimano Dore. Jeszcze jedna kwestia- jak mam dobrać wysokość roweru- mam 175 cm wzrostu.
Acer Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 No ten arkus to nawet przyzwoicie wygląda i wiadomo że nie makrokesz
brt0555 Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Polecalem tego arkusa juz w jakims temacie, jednak tez patrzac obiektywnie moim zdaniem fajniejszy bedzie Schwinn Sierra, jak Ci sie podoba z wygladu to warto glebiej sie nad nim zastanowic.
lyndowss Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 mam takie pytanie czy ten ARKUS ma kasetę czy wolnobieg? Rzeczywiście ARKUS jest fajny. I to nie jest już taki mieszczuch. Teren też można go zabrać.
brt0555 Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 W aukcji masz napisane kaseta 8 rzadowa, wiec inaczej byc nie moze;p
lyndowss Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Czyli mam rozumieć, że wolnobieg nie może być 8 rzędowy? Czasem na aukcjach piszą, że jest to kaseta a tak naprawdę jest wolnobieg. Co do rozmiaru to na 175cm wzrostu dobry rozmiar to 17", 18" i 19". Na Twoim miejscu wziąłbym 17", ale jeżeli chcesz nim jeździć po mieście to może być i 19". Musisz pojechać do sklepu rowerowego i zobaczyć na jakim rozmiarze lepiej Ci się jeździ.
franec Napisano 19 Maja 2011 Autor Napisano 19 Maja 2011 Osobiście wolę jak rama jest wyżej, dlatego wybiorę 19". Podsumowując zastanawiam się nad tymi 3 rowerami: 1 ARKUS VIP 6.0 2 KANDS 1300 3 SCHWINN SIERRA GS W tej kolejności, tzn najbardziej interesują mnie te pierwsze 2. Który z nich wybrać? Dziś przejdę się trochę po sklepach rowerowych, może znajdę coś ciekawego za rozsądne pieniądze.
lyndowss Napisano 19 Maja 2011 Napisano 19 Maja 2011 Bierz ARKUS-a. Te 18" będzie idealne dla Ciebie.
franec Napisano 20 Maja 2011 Autor Napisano 20 Maja 2011 Mam już ostatnie pytanie. W zasadzie już zdecydowałem się na arkusa, napisałem maila do sprzedawcy gdzie jest najbliższy serwis- jak się okazało około 20 km ode mnie, także niedaleko. Moje pytanie polega na tym, że: czy muszę robić jakieś okresowe przeglądy w tym serwisie - czy są one płatne czy w czasie gwarancji są bezpłatne. Czy jeśli rozreguluje mi się przerzutka to czy oni muszą mi ją w czasie gwarancji ją ustawić. Czy jeżeli w czasie gwarancji np wyrobi się piasta to czy serwis mi ją wymieni czy będę musiał za nią płacić? Wiem że to może nieco dziwne pytania, ale nigdy nie miałem lepszego roweru.
franec Napisano 22 Maja 2011 Autor Napisano 22 Maja 2011 Czy warto było by kupić ten rower? Jeśli tak to w jakich pieniądzach? VAN TUYL
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.