cherzo Napisano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Witam. Zakupiłem takie manetki LX http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74662245. I teraz mam pytanie: Jak takie manetki będą współpracować z tylną przerzutką xt z normalną sprężyną a jak z odwrotną? Z góry dzięki na pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Będą normalnie współpracować z XT z normalną sprężyną, a z XT z odwrotną sprężyną w prawej manetce górna i dolna dźwignia zamienią się funkcjami - górna będzie bodajże wrzucać lżejszy bieg a dolna cięższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rezpekt Napisano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Nie ma różnicy, manetki są można powiedzieć uniewersalne, i rodzaj sprężyny w przerzutce nie wpływa na ich działanie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Hmmmm..... Wlasnie tu jest problem. Będa dzialać tak, że górna dźwignia zmienia na mniejszą zębatkę(cięższą) a dolna (obsługiwana kciukiem) na większą (lżejszą) czy może jest odwrotnie????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cherzo Napisano 22 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 To wyżej to moje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riker Napisano 23 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 bedzie po prostu odwrotnie.......wskazujacy bedzie wrzucal na wieksze zebatki (nizsze biegi) a kciuk na mniejsze zebatki (biegi wyzsze). Kup Sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cherzo Napisano 23 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Czytałem, że przerzutka z odwrotną sprężyną lepiej chodzi. Tylko boje się, że będzie mi się trudno przestawić na odwrotną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rezpekt Napisano 23 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Nie martw się, szybko się przyzwyczaisz :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 30 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 a czy może mi ktoś wytłumaczyc o co chodzi że spręzyna jest odwrotna i jak to wpływa na prace przerzutki ... jaka jest róznica miedzy zwykłą a odwrotną?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 30 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 juz bylo o tym kilka razy ale na szybko wtlumacze w czym rzecz: zwykla przerzutka jest wciagana przez linke na wieksze trybko a na nizsze sciaga ja sprezyna w momencie gdy luzujesz linke manetka w odwrotnej sprzezynie jest odwrotnie(ale odkrycie mi wyszlo )naciagasz sprezyne wrzucajac na mniejsze trybka a na wieksze wystarczy ze wolnisz linke i przerzutka sama wskoczy i juz:) inaczej....normalnie gdy masz przrzutka na najwiekszym trybku z tylu jej sprzezyna jest maksymalnie naciagnieta w odwrotnej maksymalnie naciagnieta jest gdy rpzerzutke masz na najmniejszym trybku jeszcze inaczej...patrzac od boku przerzutki tak ze widzisz sprezyne idzie ona po przekatnej prostokata jaki tworza dwie czesci pantografu przy odwrotnej sprezynka idzie po tej drugiej mozliwej przekatnej ze tak powiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 10 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A ja z innej beczki... Czy jest Deore LX 2005 z normalna sprezyna??? Kumpel sie pyta, z tymze nie ma sieci Wiec za moim posrednictwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 11 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 na 2005 nie ma przerzutke shimano LX XT XTR z normalna sprezyna maja wejsc(weszly?) chyba do wszystkich tych grup w tym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Rzeczywiście weszły w tym roku, razem z powrotem manetek Rapid Fire do grup LX, XT, XTR. Shimano z powrotem daje możliwość wyboru systemu - albo Dual Control i przerzutki tylne Low Normal z odwrotną sprężyną, albo klasycznie Rapid Fire i przerzutka Top Normal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikemaniak Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Odwrotnie bedzie chodzić manetka i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Odwrotnie bedzie chodzić manetka smile.gif i tyle tongue.gif No i po co to piszesz ?? Odkopujesz starsze tematy w których już wszystko zostało powiedziane, przecież to że będą chodzić odwrotnie napisało już kilka osób wyżej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikemaniak Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Spox zgadzam się z tobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.