astral40 Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Witajcie, na pierwszy mój rower za wyjątkiem komunijnego który nabyłem 17lat temu i służył mi 5 lat, zdecydowałem się na krossa hexagon v6 2011r Czy sadzicie że to dobry rower? a służyć ma do jazdy po mieście 50%, pozostałe 50% las, łąka, drogi leśne piaszczyste pagórki itp. oryginalnie opona jest 26x 1,95 czy mogę pokusic się o opone 26x 2,1-2,2 ??Czy nie będzie za szeroka i czy da się dopasować do oryginalnej felgi krossa? czy tak szeroka opona znacząco utrudnia toczenie się po asfalcie i zmniejsza komfort jazdy?czy o wiele bardziej się męczysz na szerszym laczku? oryginalnei jest 1,95 a ja chciałem 2,1 albo 2,2 i nie ukrywam że podobają mi się szerokie opony.Wyczynowo nie jeżdzę także proszę to wziąć pod uwagę. Na rowerach nei znam się aż tak bardzo, chodzi mi poprostu o rekreację i przyjemność z podróżowania, przemieszczania się.
Parufka6 Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Moja pomoc Ci się nie zda bo ze mnie żaden specjalista ale mi też się podobają szerokie...
swierg Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 astral40, oponki (klik) które są zamontowane w Kross'ie Hexagonie V6 będą dobre do twojej jazdy. Do miasta i na leśne, polne drogi są idealne. Moim zdaniem nie ma co kombinować, bo stracisz na tym po pierwsze $$, a po drugie komfort - lekkość jazdy i będziesz się bardziej męczył, jeśli zmienisz na opony szersze, przeznaczone do jazdy w trudnym terenie. Jeśli jednak zdecydujesz się wymieniać opony szukaj jakiś semi-slicków z płaską górną częścią bieżnika.
polak322 Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Jeśli chcesz szersze opony, to może zastanów się nad sprzętem Unibike, a dokładniej na dwóch modelach Fusion i Mission. Dzięki wielu opiniom na tym forum i kilku innych ja właśnie zdecydowałem się na Unibike Fusion. Też właśnie zastanawiałem się nad zmianą oponek w nim właśnie na semi-slick (coś w gatunku Kenda K-879), ale kilka osób doradziło mi, że seryjne oponki Schwalbe nie będą wcale takie złe do miasta... No ale wiadomo, że najlepiej się przejechać z 2-3km i wtedy ocenić, czy oponki mogą zostać, czy warto od razu zmienić
piotrek87 Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Mogę tylko powiedzieć, że róznica w jeździe po asfalcie pomiędzy oponą 2 a 1,75 jest ogromna. Jeżeli nie jezdzisz w "ciezkim" terenie to polecam rower crossowy. Idealnie nadaje sie do takich warunkow jakie podales. Jezeli jednak wolisz mtb to mimo wszystko opony semi slicki beda znacznie wygodniejsze na asfalcie, a i w pozostalym terenie wystarcza
Sonix Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Zostaw to co tam jest spokojnie Ci starczy na Twoją jazdę jaką opisałeś.
Wapniak Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 50/50 spokojnie wystarczy. Już na tej oponie jazda po mieście nie należy do komfortowych. Ja pokusiłem się o kupno drugiej pary kół i oponek na miasto z racji tego, że miałem zbędną gotówkę i miałem dosyć marnowania dobrych opon na miejskie wycieczki. Pozdrawiam i życzę dobrych tras
astral40 Napisano 18 Maja 2011 Autor Napisano 18 Maja 2011 oki, a powiedzcie mi czy znacząco wiekszy jest opór przy 2.10- 2.20 opony niz oryginalnie 1.95 przy opcji semi slick?
brt0555 Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Az takiej ogromnej roznicy nie odczujesz chyba, ze zalozysz oponki w teren no to wiadomo, to zalezy w jakim terenie jezdzisz, ja po przesiadce na 1,6 czuje jakby rower sam jechal.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.