Skocz do zawartości

[rower] kross hexagon v6 -wybór roweru i opon

astral40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, na pierwszy mój rower za wyjątkiem komunijnego który nabyłem 17lat temu i służył mi 5 lat, zdecydowałem się na krossa hexagon v6 2011r

Czy sadzicie że to dobry rower? a służyć ma do jazdy po mieście 50%, pozostałe 50% las, łąka, drogi leśne piaszczyste pagórki itp.

oryginalnie opona jest 26x 1,95 czy mogę pokusic się o opone 26x 2,1-2,2 ??Czy nie będzie za szeroka i czy da się dopasować do oryginalnej felgi krossa? czy tak szeroka opona znacząco utrudnia toczenie się po asfalcie i zmniejsza komfort jazdy?czy o wiele bardziej się męczysz na szerszym laczku? oryginalnei jest 1,95 a ja chciałem 2,1 albo 2,2 i nie ukrywam że podobają mi się szerokie opony.Wyczynowo nie jeżdzę także proszę to wziąć pod uwagę. Na rowerach nei znam się aż tak bardzo, chodzi mi poprostu o rekreację i przyjemność z podróżowania, przemieszczania się.

Napisano

astral40, oponki (klik) które są zamontowane w Kross'ie Hexagonie V6 będą dobre do twojej jazdy. Do miasta i na leśne, polne drogi są idealne. Moim zdaniem nie ma co kombinować, bo stracisz na tym po pierwsze $$, a po drugie komfort - lekkość jazdy i będziesz się bardziej męczył, jeśli zmienisz na opony szersze, przeznaczone do jazdy w trudnym terenie. Jeśli jednak zdecydujesz się wymieniać opony szukaj jakiś semi-slicków z płaską górną częścią bieżnika.

Napisano

Jeśli chcesz szersze opony, to może zastanów się nad sprzętem Unibike, a dokładniej na dwóch modelach Fusion i Mission. Dzięki wielu opiniom na tym forum i kilku innych ja właśnie zdecydowałem się na Unibike Fusion. Też właśnie zastanawiałem się nad zmianą oponek w nim właśnie na semi-slick (coś w gatunku Kenda K-879), ale kilka osób doradziło mi, że seryjne oponki Schwalbe nie będą wcale takie złe do miasta...

No ale wiadomo, że najlepiej się przejechać z 2-3km i wtedy ocenić, czy oponki mogą zostać, czy warto od razu zmienić ;)

Napisano

Mogę tylko powiedzieć, że róznica w jeździe po asfalcie pomiędzy oponą 2 a 1,75 jest ogromna. Jeżeli nie jezdzisz w "ciezkim" terenie to polecam rower crossowy. Idealnie nadaje sie do takich warunkow jakie podales. Jezeli jednak wolisz mtb to mimo wszystko opony semi slicki beda znacznie wygodniejsze na asfalcie, a i w pozostalym terenie wystarcza

Napisano

50/50 spokojnie wystarczy. Już na tej oponie jazda po mieście nie należy do komfortowych.

Ja pokusiłem się o kupno drugiej pary kół i oponek na miasto z racji tego, że miałem zbędną gotówkę i miałem dosyć marnowania dobrych opon na miejskie wycieczki.

Pozdrawiam i życzę dobrych tras :)

Napisano

oki, a powiedzcie mi czy znacząco wiekszy jest opór przy 2.10- 2.20 opony niz oryginalnie 1.95 przy opcji semi slick?

Napisano

Az takiej ogromnej roznicy nie odczujesz chyba, ze zalozysz oponki w teren no to wiadomo, to zalezy w jakim terenie jezdzisz, ja po przesiadce na 1,6 czuje jakby rower sam jechal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...