prymas Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 To mój pierwszy post, więc witam wszystkich! Szukam roweru do jazdy po lekkich szlakach górskich, drogach gruntowych, ścieżkach leśnych i asfalcie. Ma to być jazda rekreacyjna, całodzienne wycieczki itp. Mój budżet to 1600zł. Przeglądałem forum i katalogi, w efekcie czego z sezonu 2011 wybrałem wstępnie kilka modeli. Myślę jednak, że kluczową kwestią jest rama, ponieważ osprzęt można wymieniać, bazując na dobrej ramie. Pytanie więc brzmi: Czy w takich pieniądzach jest w ogóle sens myślenia o ramie w kontekście przyszłego tuningu roweru, czy patrzeć tylko na osprzęt? A oto moje typy: Scott Aspect 50 Gaint Revel 2 Kross Level A2 Merida Matts 40-V Unibike Fusion
Mathiu Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Czy w takich pieniądzach jest w ogóle sens myślenia o ramie w kontekście przyszłego tuningu roweru, czy patrzeć tylko na osprzęt? Ja powiem tak: Na ramę warto zwrócić uwagę, co do jej wagi i geometrii (w Twoim wypadku rekreacja). Osprzęt najlepiej będzie wymieniać w momencie gdy się zużyje na coś lepszego. Jeśli będziesz chciał w przyszłości trochę poszaleć to zapewne pierwsze co zmienisz to koła i opony Co do rowerów to mi najbardziej podoba się Kross A2
swierg Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 prymas, jeśli głównie zależy Ci na jakości ramy to bierz Giant'a. Ta firma słynie z produkcji dobrej jakości ram. Oczywiście najlepiej byłoby jakbyś przymierzył się do roweru w jakimś sklepie i zobaczył czy geometria Ci odpowiada, bo to również jest ważne, o ile nie ważniejsze od samej jakości. Jeśli będziesz patrzył na osprzęt to pewnie wybierzesz Kross'a albo Unibike'a, bo rowery w podobnej cenie różnych producentów mają to do siebie, że albo oferują lepsze ramy z gorszym osprzętem albo odwrotnie. Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
prymas Napisano 16 Maja 2011 Autor Napisano 16 Maja 2011 Mam zamiar przymierzyć się przed zakupem. Nie planuję kupować w ciemno przez neta jedynie na podstawie obrazków i opisów
Mathiu Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Co do ramy z firmy Giant posiadam rower tej marki (jeszcze stalowa rama) ale znosi naprawdę wszytko, przejechałem na niej grubo ponad 20 000km i zero problemów (lakier się dalej trzyma a lekka rdza pojawiła się tylko przy haku przerzutki. Dobrze że ten Giant posiada kasete a nie wolnobieg więc dalsza rozbudowa roweru nie będzie problemem.
tresor Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 hej , a z podanych dwoch modeli tj Kross A2 i Unibike Fusion ,ktory bedzie lepszy czy te 200 zł wiecej do Krossa warto dopłacic ( chyba lepsza geometria ramy , nie mam u siebie w miescie gdzie obu modeli na zywo zoabczyć ) powiem ze zalezy mi na czasie pogoda piekna i szkoda jezdzic samochodem. za odp. dzieki z gory.
Wapniak Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Jeśli dołożysz tylko 200 zł to warto Chociaż Fusion znajdziesz za 1200 zł a A2 to wydatek 1500. Co do geometrii... akurat w tym przypadku zależy od przyszłego użytkownika. Jeden i drugi ma fajną geometrię. Akurat w moim przypadku wygodniej było mi na Fusion'ie model 2011 z nową ramą. Ale jak znajdziesz A2 w dobrej cenie to bierz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.