Skocz do zawartości

[rower] Która rama lepsza?

prymas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich!

Szukam roweru do jazdy po lekkich szlakach górskich, drogach gruntowych, ścieżkach leśnych i asfalcie. Ma to być jazda rekreacyjna, całodzienne wycieczki itp.

Mój budżet to 1600zł.

Przeglądałem forum i katalogi, w efekcie czego z sezonu 2011 wybrałem wstępnie kilka modeli. Myślę jednak, że kluczową kwestią jest rama, ponieważ osprzęt można wymieniać, bazując na dobrej ramie.

Pytanie więc brzmi: Czy w takich pieniądzach jest w ogóle sens myślenia o ramie w kontekście przyszłego tuningu roweru, czy patrzeć tylko na osprzęt?

A oto moje typy:

Scott Aspect 50

Gaint Revel 2

Kross Level A2

Merida Matts 40-V

Unibike Fusion

Napisano
Czy w takich pieniądzach jest w ogóle sens myślenia o ramie w kontekście przyszłego tuningu roweru, czy patrzeć tylko na osprzęt?

Ja powiem tak: Na ramę warto zwrócić uwagę, co do jej wagi i geometrii (w Twoim wypadku rekreacja). Osprzęt najlepiej będzie wymieniać w momencie gdy się zużyje na coś lepszego. Jeśli będziesz chciał w przyszłości trochę poszaleć to zapewne pierwsze co zmienisz to koła i opony

Co do rowerów to mi najbardziej podoba się Kross A2 :thumbsup:

Napisano

prymas, jeśli głównie zależy Ci na jakości ramy to bierz Giant'a. Ta firma słynie z produkcji dobrej jakości ram. Oczywiście najlepiej byłoby jakbyś przymierzył się do roweru w jakimś sklepie i zobaczył czy geometria Ci odpowiada, bo to również jest ważne, o ile nie ważniejsze od samej jakości.

Jeśli będziesz patrzył na osprzęt to pewnie wybierzesz Kross'a albo Unibike'a, bo rowery w podobnej cenie różnych producentów mają to do siebie, że albo oferują lepsze ramy z gorszym osprzętem albo odwrotnie.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Napisano

Mam zamiar przymierzyć się przed zakupem. Nie planuję kupować w ciemno przez neta jedynie na podstawie obrazków i opisów :icon_wink:

Napisano

Co do ramy z firmy Giant posiadam rower tej marki (jeszcze stalowa rama) ale znosi naprawdę wszytko, przejechałem na niej grubo ponad 20 000km i zero problemów (lakier się dalej trzyma a lekka rdza pojawiła się tylko przy haku przerzutki. Dobrze że ten Giant posiada kasete a nie wolnobieg więc dalsza rozbudowa roweru nie będzie problemem.

Napisano

hej , a z podanych dwoch modeli tj Kross A2 i Unibike Fusion ,ktory bedzie lepszy czy te 200 zł wiecej do Krossa warto dopłacic ( chyba lepsza geometria ramy , nie mam u siebie w miescie gdzie obu modeli na zywo zoabczyć ) powiem ze zalezy mi na czasie pogoda piekna i szkoda jezdzic samochodem. za odp. dzieki z gory. :)

Napisano

Jeśli dołożysz tylko 200 zł to warto :) Chociaż Fusion znajdziesz za 1200 zł a A2 to wydatek 1500.

Co do geometrii... akurat w tym przypadku zależy od przyszłego użytkownika. Jeden i drugi ma fajną geometrię. Akurat w moim przypadku wygodniej było mi na Fusion'ie model 2011 z nową ramą. Ale jak znajdziesz A2 w dobrej cenie to bierz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...