Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny ] Hayes Stroker Ryde - dzwonienie

hubi1234

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam ! Przedwczoraj kupiłem rower Cube LTD Comp 2010, ktory posiada hamulce Hayes Stroker Ryde .Otóż w trakcie jazdy gdy rozpedze sie do okreslonej predkosci hamulec przedni dzwoni. Co mam z tym zrobić ? prosze o odpowiedzi .

Napisano

Witaj hubi1234!

Na początek radzę dotrzeć rower i hamulce. Po ok 150-200 km powinno się wszystko ułożyć. Sądzę ze po tym przebiegu dzwonienie ucichnie. A dodatkowo masz przegląd gwarancyjny, na którym możesz zgłosić swoje uwagi jakby jednak nadal dzwoniło.

Pozdrawiam

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Napisano

Zacznij od wyszukiwarki tematów morze jeśli chodzi o ten problem.

A teraz do rzeczy. Po pierwsze hamulce muszą się dotrzeć, po drugie sprawdź czy któryś z klocków nie ociera o tarczę i wprowadza ją w wibrację(wyreguluj hamulce), po trzecie może to być wina samej tarczy(za wcześnie stwierdzić bo hamulce nie dotarte), a może być i tak że opona sprawia że tarcza dostaje wibracji i dzwoni.

Napisano

Wysil się troszeczkę i poczytaj forum jest tego tu bardzo dużo. W skrócie luzujesz śruby zacisku naciskasz na klamkę hamulca i trzymając ją dokręcasz śruby zacisku. Zacisk hamulca to shimano-zacisk-hamulca-xtr-br-m975-pm-przod-160-mm.jpg a śruby o które mi chodzi to te co są na końcach zacisku.

Napisano

te srebrne ?

zauwazylem tez ze kiedy jade wolno to jaden z klockow ociera o tarcze . kiedy wyreguluje przestanie ?

zauwazylem tez ze kiedy jade wolno to jaden z klockow ociera o tarcze . kiedy wyreguluje przestanie ?

Napisano

Tarcza to jest kawał blaszki i wprawiona w rezonans wydaje dzwięki. Rezonans jes spowodowany muśnięciem klocka o tarczę przy pewnej prędkości najczęściej 7-15km/h

U mnie mam tak samo. Im większa tarcza tym większe prawdopodobieństwo lekkiego wykrzywienia a co za tym idzie dzwonienia. Najlepiej by było rzeby po puszczeniu hamulca klocki oddalały się na taką odległość by nie miały prawa stykać się z tarczą.

Niestety to jest bardzo trudne do wykonania bo nawet jak ustawimy wszystko w domu idealnie to po kilku dziesięciu kilometrach i tak lekkie skrzywienie czy przestawienie zacisku wystąpi i znów będzie ocierać. Pozatym zbyt duża szczelina pomiędzy klockami a tarczą sprawia że całość zaczyna hamować dopiero jak klamka hamulca pokona połowę ruchu do kierownicy.

Lekkie przytulenie tarczy do jednego z klocków może sprawę wyjaśnić, tylko zamiast dzwonienia będzie lekki opór na kole i szum. Ponoć lekkie przesmarowanie powierzchni styku klocka z tłoczkiem smarem miedzianym pomaga. U mnie zniwelowało dzwonienie ale pojawił sie szum.

Ostatnią nadzieją dla mnie jest zastosowanie tarczy usztywnionej na aluminiowym pająku.

http://allegro.pl/hope-tarcza-plywajaca-183mm-czarna-i1612733043.html

lub w przypadku chamulców Avida

http://allegro.pl/tarcza-avid-cleansweep-x-140mm-160mm-185mm-i1574681698.html

Mógłbyw w sumie założyć tarczę 160mm która by na pewno nie dzwoniła ale wolę 185mm bo na przodzie dobry hamulec się przyda. Usztywnienie powinno zadziałać tak jak by tarcza miała mniejszy rozmiar bo odległość blaszki będzie krótsza do sztywnego mocowania.

Zobaczymy jak to będzie w praktyce, ale iinym to ponoć pomaga.

Zamówiłem juz taką tarczę więc za kilka dni napiszę co i jak.

Napisano

Jeśli masz Strokery świeżo po zakupie to zobacz jak jest z tłoczkami czy bardzo wystają względem korpusu. Czesto gęsto właśnie tak jest i ja też miałem taką sytuację - rozwiązanie banalnie proste - ponowne zalanie hamulca na max cofniętych tłoczkach. Po tym zabiegu zwiększyła sie szczelina klocki - tarcza i problemy z ocieraniem zniknęły momentalnie.

Napisano

Jeżeli podczas hamowania tarcza wpada w wibracje i tym samym rower też się 'trzęsie' to oznaka, że hamulec dobrze łapie. Naciśnij mocno klamkę to bez problemu zablokujesz koła, no nie?

Napisano

Jeżeli podczas hamowania tarcza wpada w wibracje i tym samym rower też się 'trzęsie' to oznaka, że hamulec dobrze łapie.

Nie powinno tak być hamulec powinien hamować "płynnie" !

Napisano

Do hayesów to Ashima lub dartmoor ( to to samo ) Bardzo ładnie chwytają są lekkie i dobrze odprowadzają ciepło :)

i bardzo ładnie falują po krótkim czasie :icon_mrgreen:

Napisano

Nie powinno tak być hamulec powinien hamować "płynnie" !

To dlaczego mi w serwisie powiedzieli, że to normalny objaw, łapania hamulca i że jest dobrze dotarty?

Napisano

To dlaczego mi w serwisie powiedzieli, że to normalny objaw, łapania hamulca i że jest dobrze dotarty?

Może brak im doświadczenia i wiedzy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...