endless11 Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam Jak wiadomo tego typu bajerów jest mnóstwo. Moje pytanie jest takie który według was byłby idealny jako narzędzie potrzebne w drobnych naprawach/regulacjach w terenie? Jak napisałem powyżej jest tego opór i tak naprawdę są różne opinie na ten temat. Niektórzy mówią, że jakiś wielki kombos to strata pieniędzy, za dużo i tak nie potrzebnych narzędzi, cena, nieporęczność. Co właściwie powinien taki idealny multit. zawierać? jaka waga?Co polecacie w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Waga nieważna, ale ja poprostu zaliczam się do ludzi, którzy nie rozumieją idei odchudzania roweru kosztem jego sprawności/wytrzymałości/ dużych pieniędzy, tak samo z narzędziami. Na pewno powinien zawierać: ampule w rozmiarach od 2 do 7mm skuwacz do łańcucha łyżki do opon klucz do szprych przyda się, ale nie jest niezbędny klucz do tarcz hamulcowych wkrętak krzyżakowy (płaski raczej się nie przyda....) Sam w tej chwili szukam multitool'a dla siebie ( jazdy rzadko dłuższe niż 70km, dużo w terenie ) i zastanawiam się pomiędzy Crank Brothers Multi 17 a SKS Tom 18. Łyżki i tak mam Pedrosa i to ich będę używał, więc w Cranku mi niepotrzebne, ale za to SKS ma otwieracz do butelek który się jednak przydaje dość często ale za to nie ma bardziej, ale za to rzadziej potrzebnego klucza do szprych, który jest w Crank'u... możesz jeszcze spróbować Kellys Scout II dużo osób go poleca, ale mi nie pasuje jego wygląd, a ileż przyjemniej się pracuje ładnym narzędziem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QauczuQ Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 też się długo zastanawiałem i po czytaniu testów itd.. zdecydowałem się na: http://www.topeak.com/products/Tools/hexus2 Mały, oręczny, jakość wykonania na najwyzszym poziomie - marka TOPEAK. Dla mnie jest idealny, ma to co może mi się przydać w trasie a i w domu czasem się przydaje. POLECAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Szukam właśnie multitoola idealnego a nie zestawu dla mcguyvera z którego 75% elementów nigdy nie skorzystam a będzie ważył tyle co mrożonka chociaż maniakiem wagi nie jestem ale lubię funkcjonalność. Otwieraczem butelek się nie przejmuj krzyżakiem albo skuwaczem też się otworzy a jeśli nie kupisz w puszce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QauczuQ Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 nie rozumiem, Twoja wypowiedz była do mojej propozycji, bo jeżeli, nie to trzeba cytować, odpowiada się bez cytatów jeżeli piszemy do tego co przed nami się wypowiadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 osobiście korzystam z Crank Brothers Multi 19 lub BBB MINIFOLD M - w zależności gdzie jadę i co prędzej złapie. CB Multi 17 byłby w zupełności wystarczający, imho jeden z lepszych zestawów na rynku. brakuje w nim jedynie łyżek do opon i ewentualnie "trzeciej ręki" do spinania łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 ampule w rozmiarach od 2 do 7mm A ten 7mm to, że tak się zapytam, do czego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Ja mam Crank Brothers Multi 17 i jestem z niego zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 A ten 7mm to, że tak się zapytam, do czego ? Palec mi się powinął na klawiaturze, od 2 do 6 oczywiście. A tak w ogóle to od 1 do 6, bo mam chwyty skręcane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angelo Napisano 20 Maja 2011 Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Ja się zastanawiam nad tymi dwoma: Topeak Ratchet Rocket - kliknij - ampule: 2/ 3/ 4/ 5/ 6 - Torx: T25 - imadełko - odlew Cr-mo - łyżki do opon z utwardzanego, anodyzowanego aluminium - śrubokręty: krzyżakowy i płaski - skrzyneczka z polimeru/termoplastiku oraz Crank Brothers Multi 19 - kliknij - skuwacz łańcucha kompatybilny z łańcuchami 8/9/10 rzędowymi - Klucz do szprych w rozmiarach 1, 2, 3, 4mm - Klucze imbusowe w rozmiarach 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8 mm - Wkrętaki 2 x płaski + 2 x krzyżakowy - klucze płaskie 8mm, 10mm W sumie Crank ma więcej imbusów, bo jeszcze 2.5 i 8 ;d i do tego łyżki do szprych. No i jest tańszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QauczuQ Napisano 20 Maja 2011 Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 każdy swoje chwali ale mój Topeak Hexus II jest ładnejszy i zgrabniejszy i lżejszy od tych dwóch i a ma to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warthog Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Ja sobie kupiłem jakiś czas temu Topeak Alien II i sobie bardzo chwalę. Ma wszystko czego mi potrzeba. Niektórym może jednak trochę przeszkadzać waga, ale naprawdę dobrze wykonany sprzęcik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 używałem topeak'a alien II i w moim mniemaniu był porządnie przeładowaną cegłą. połowa jego narzędzi nigdy by się nie przydała do mojego roweru, dlatego już go nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Polecam taki PRO. Jeśli nie potrzebujesz skuwacza do łańcucha, a chcesz mieć imbus 8mm. Lekki i mały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HairyHeeled Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Kellys Chainey! Używam go już dość długo. Mogę nim wykonać praktycznie każdą regulację roweru w trasie. Ustawić hamulce, siodełko, kierownicę, klamki, manetki, mostek, przerzutki. Dosłownie wszystko. Tak się do niego przyzwyczaiłem, że wożę zawsze przy sobie, nawet po bułki do sklepu. Do tego regulacje w garażu w dużej mierze wykonuję multikluczem. Po prostu jest wygodny i mam wszystko w jednym. Ma do tego skuwacz, który daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Ja się zastanawiam nad tymi dwoma: Topeak Ratchet Rocket - kliknij - ampule: 2/ 3/ 4/ 5/ 6 - Torx: T25 - imadełko - odlew Cr-mo - łyżki do opon z utwardzanego, anodyzowanego aluminium - śrubokręty: krzyżakowy i płaski - skrzyneczka z polimeru/termoplastiku oraz Crank Brothers Multi 19 - kliknij - skuwacz łańcucha kompatybilny z łańcuchami 8/9/10 rzędowymi - Klucz do szprych w rozmiarach 1, 2, 3, 4mm - Klucze imbusowe w rozmiarach 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8 mm - Wkrętaki 2 x płaski + 2 x krzyżakowy - klucze płaskie 8mm, 10mm W sumie Crank ma więcej imbusów, bo jeszcze 2.5 i 8 ;d i do tego łyżki do szprych. No i jest tańszy... Ja mam tego pierwszego i bardzo sobie chwalę. Super zabaweczka (ta grzechotka ) dla cykloświrów. Niedługo wstawię recenzję bo używam go od stycznia i coś niecoś przy pomocy tego zestawiku już zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2011 mam pytanie wie ktoś może co to za seria multitool-i crankbrothers serii pica i pica+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Września 2011 Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Normalny multitool, jedyny "bajer" to "klik" kiedy narzedzie znajduje sie w pozycji roboczej. A poza tym 166g to kloc, daleko do 101g lezyne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 6 Września 2011 Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Kupiłem Crank Brothers Multi 19, ale jeszcze nie doszedł Dodatkowo mam coś takiego: http://images.okazje.info.pl/p/sport-i-hobby/4232/multitool-heavy-12.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Września 2011 Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Zestaw malego dentysty-sadysty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2011 o jakim lezyne mówimy i czy warte zakupu i czy ma potrzebne narzędzia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Mam taki AUTHOR EXPERT 12, ledwo był używany kilka razy a już obudowa się mocno poprzecierała i schodzi mi chrom z wkrętaka płaskiego, nie polecam. Zostawie go bratu, a sam właśnie będę szukał czegoś nowego dla siebie, tylko ciężko się zdecydować na coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam00 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 dobra a jakis budzetowy multitool? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Ja używam wspomnianego wcześniej Kellysa Scouta II i sprawuje się bardzo dobrze, a przede wszystkim nie tłucze mi się nic ciężkiego na plecach, bo zwykle jednak multitool tylko z nami jeździ, a nie jest w użytku Jedyne czego może brakować to imbusa 8 do korb dla pechowców i łyżek do opon. Może jak ktoś kiedyś wyprodukuje coś podobnie małego do Scouta z tą 8-ką i plastikowymi! łyżkami to się skuszę, na razie nic lepszego i względnie taniego dla siebie nie odnalazłem EDIT Dopiero teraz zauważyłem link do tego Topeaka Hexusa II, czyli jednak zrobili coś dla moich wymagań Uznajmy więc że mój post to propozycja budżetowego multitoola bo jest 40 zł tańszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Bierz Hexusa i sie nawet nie zastanawiaj. Idealnie dobrany zestaw. Nie potrzeba nic wiecej ani nic mniej miec przy sobie. I cenowo tez wychodzi bardzo dobrze. Jakosc wykonania super. Wytrzymalosc wg mnie swietna. Odkrecalem nim bardzo mocno podokrecane sruby i nie zrobilo to na nim zadnego wrazenia. Polecam bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.