Skocz do zawartości

[ok 1500 zł] mtb dla amatora nowy lub używany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Właśnie pozbyłem się roweru hybrydowego i szukam teraz czegoś na lepszych podzespołach. Jestem laikiem w sprawach związanych z rowerem więc zwracam się o pomoc w wyborze. Szukam roweru raczej górskiego, oto moje wymagania co do roweru:

-hamulce koniecznie tarczowe

-przedni amortyzator

-fajnie żeby był to rower full ale jak nic się nie znajdzie to nie szkodzi

-rama ma mieć możliwość montażu bagażnika

-koła 26"

Na rower mogę przeznaczyć ok. 1500zł ale jak jakiś będzie warty grzechu mogę dołożyć ok 200zł wiecej. Rower ma służyć jako baza do budowy roweru hybrydowego dlatego też ważne jest abym mógł zainstalować bagażnik(będą tam akumulatory). Jako że rower będzie w stanie osiągnąć prędkość nawet do 70km\h potrzebuję dobrych hamulców dlatego też koniecznie tarczowe jak i dobrego amortyzatora, nie chce wpaść w byle dziurę i połamać przy takiej prędkości widelec i nie daj zostać kaleką albo gorzej. Fajnie by było aby przynajmniej przednie koło było lepszej jakości i nie zatarło się przy takiej prędkości i zatrzymało (o ile coś takiego może się stać) ewentualnie połamało.Rama raczej większa, być może w środku ramy będę też instalował akumulatory, pozatym lubię jezdzić na wyciągniętych nogach i pedałować samymi palcami.

Rower może być używany (ale nie jakiś paść tylko w miarę stan żeby się go nie wstydzić), nie musi być prosto ze sklepu, przypuszczam że uzywany kupie na dużo lepszych podzespołach niż nowy.

Wzrost to 177cm, waga 73kg, roweru będę używał amatorsko, trochę do jazdy po drodze asfaltowej trochę po lasach i drogach gruntowych.

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.

Pozdrawiam

Napisano

Wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedz.

Już miałem kupywać krossa A2 XT gdy przypadkiem przeglądając rowerki dowiedziałem się że istnieje taki segment jak CROSS czyli wg. mnie z tego co zaobserwowałem jest to rower górski tylko że na kołach 28", dobrze rozumuje?

Czy się różni jeszcze czymś?

Jeżeli tak to taki rower segmentu cross bardziej by mi odpowiadał od MTB gdyż przy wiekszych kołach uzyskałbym większy zasieg na silniku i prędkośc pozatym do reakraacyjnej jazdy chyba by się lepiej sprawdził. Co o tym sądzicie?

Możecie coś polecić z tego segmentu? Oczywiście tylko koła 28" bo jak 26" to wole KROSS A2 XT

Pozdrawiam i sorki za zamieszanie ale z nowymi tak jest :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...