pwis Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Witam wszystkich Po wymianie suportu,tylniej kasety i łańcucha podczas jazdy co jakiś czas wydobywa sie dziwne stuknięcie rozchodzące sie po całej ramie ,mam wrażenie jakby coś pękało masakra :roll: Jeżeli ktoś miał podobny problem i udało się mu go rozwiązać to proszę o pomoc
LoveBeer Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 moze suport strzelac na gwintach (a skoro zaczelo strzelac po wymianie tegoz to byloby prawdopodobne). z innych przypadlosci lubia strzelac takze pedaŁy i sztyca. edit. Nauczcie się, że nie ma czegoś takiego jak pedałka! Chyba, że chodzi o Waszego kolegę...
pwis Napisano 15 Maja 2011 Autor Napisano 15 Maja 2011 pedaŁy też kilka dni temu były wymienione na nowe edit. Nauczcie się, że nie ma czegoś takiego jak pedałka! Chyba, że chodzi o Waszego kolegę...
Mod Team Pixon Napisano 15 Maja 2011 Mod Team Napisano 15 Maja 2011 Sprawdź spawy, może rzeczywiście któryś pęka i wydaje takie odgłosy.
exocet Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Witaj Jakie masz pedały ? Cranki ? Miałem podobny problem wymieniłem cały napęd łącznie z pedałami ( na Cranki SL ) a z okolicy suportu było słychać cały czas jakieś trzaski, po sprawdzeniu w serwisie pierwsza diagnoza że jakieś naprężenia wewnętrzne i trzeba ramę dać do reklamacji, ktoś poradził żebym rozkręcił i przesmarował Cranki - po kłopocie, co prawda po jakimś czasie znowu problem wrócił ale już wiem ze to nie rama..
stefan2810 Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Wyciągnij sztyce, wyczyść ją i rame wewnątrz (tam gdzie ją sie wkłada), nasmaruj lekko smarem i włóż. Prosty zabieg a może pomóc.
Jogurcik Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Jakie masz końcówki pancerzy? Jak kiedyś przyjechałem rowerem do sklepo-serwisu (a w tym sklepie jest tak fajnie, że można wchodzić z rowerem ) i zacząłem się rozglądać za częściami, to podszedł jeden serwisant, zaczął oglądać mój rower i mówi mi, żebym się nie przerażał jak mi coś będzie w tej nowej ramie stukać ( znają mnie tam trochę, a to było akurat tydzień po tym jak zmieniłem ramę ), bo to mogą być aluminiowe końcówki pancerzy, bo one ponoć lubią stukać/strzelać/wydawać dziwne odgłosy ponoć...
pwis Napisano 15 Maja 2011 Autor Napisano 15 Maja 2011 A więc sprawdziłem wszystkie spawy i jest ok. Pedały są też ok nowe wczoraj wymieniłem http://madbike.pl/Pedaly_DE_ONE_aluminiowe_silver_PD_DE004_Szczecin-1193.html ,żadnych luzów sprawdziłem także tylnią piaste i nic szczególnego nie zauważyłem Przejechałem się ponownie i zuważyłem że jadąc nic się nie dzieje dopiero kiedy przestaje pedałować i po krótkiej chwili znowu zaczynam pedałować to wtedy wydobywa się ten dziwny dzwięk dosyć głośne łupnięcie które roznosi się po ramie możę to wina piasty ?(kaseta nowa przedwczoraj wymieniona)Co Wy na to
nanek3 Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Sprawdź dokręcenie misek suportu, u mnie miski się poluzowały i suport latał w środku na jakimś minimalnym luzie ( bo zawsze tam jest z pół milimetra), skrzypiało jak radziecki czołg.
pwis Napisano 15 Maja 2011 Autor Napisano 15 Maja 2011 Miski suportu są dokręcone na maxa żadnych luzów
LUIS123 Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 sprawdź śrubkę mocujące przerzutkę przednią miałem podobnie i było to rama pracuje i gwint śr. powodował stukanie w całej ramie może ci to pomoże
pwis Napisano 15 Maja 2011 Autor Napisano 15 Maja 2011 przerzutka jest nowa Deore LX Zapomniałem napisać że ten problem był jeszcze przed wymianą suportu,kasety i łańcucha
Mod Team Pixon Napisano 16 Maja 2011 Mod Team Napisano 16 Maja 2011 No to rozbierz całość i skręć, smarując wszystkie gwinty A może Ci szprychy pukają bo są luźne?
LoveBeer Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 a ta sztyce wyczysciles ? wnetrze tam gdzie wtykasz sztyce tez ? to glupie ale czasem moze strzelac nawet mostek (choc za cholere nie wiem czy tam gdzie kierownica czy rura sterowa )
pwis Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 wyczyściłem i nasmarowałem wszędzie gdzie tylko można i problem nadal jest W końcu poszedłem do serwisu i gościu powiedział mi że może mogę mieć podjechany jakiś ząb na zębatce w korbie model FC-M460 chodzi o największą zębatke 44T którą idzie wymienić samą rostaw 104/64 mm.czy ktoś już wymieniał takie cudo i może mi pomóc w wyborze odpowiedniej zębatki do tego modelu korby ?
cubus88 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Też miałem taki problem do niedawna. Co jakiś czas było pyknięcie które niosło się po ramie i za cholerę nie można było znaleźć przyczyny. Po zmianie ramy jak ręką odjął. Starą za to obadałem kawałek po kawałku ale nic nie znalazłem. Sprawdź czy na stojąco też strzela bo może to być jarzmo w sztycy, i tak jak PIXON powiedział obadaj szprychy czy nie luźne. Tak na dobrą sprawę to może to być wszystko - od za mocno wysuniętej sztycy po brudne gwinty, a nawet obijające się przewody.
evo07 Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 luźne szprychy ewentualnie słabo dokręcone zaciski kół, jeżeli takowe posiadasz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.