magnum146 Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam, wczoraj wybrałem się na wycieczkę rowerową moim Krossem V3 i już przy pierwszym hamowaniu rączka tylnego hamulca została mi w ręce.. Okazało się, że linka pękła. Teraz mam pytanie, sam sobie to wymienię czy muszę biec do jakiegoś serwisu? Wystarczy jak kupię linkę i sam zrobię? http://allegro.pl/linka-hamulca-linki-przerzutki-pancerz-koncowki-i1604839353.html Jeszcze chciałem zapytać czy mając gwarancję od tego Krossa (nie zrobiłem na początku żadnej regulacji w ich serwisie) teraz mogę udać się do autoryzowanego serwisu i prosić o zrobienie tego czy odpowiedzą mi, że już gwarancja jest nieaktualna? Czekam na pomoc Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 15 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Zrobisz to sam. Poszukaj, poczytaj i wszystko stanie się jasne. Co do gwarancji zobacz w karcie gwarancyjnej. Będzie tam na pisane co się stanie jeżeli nie przejdzie Twój rower przeglądu zerowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnum146 Napisano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 W gwarancji mam wypisane obowiązki sprzedawcy. Następnie mam podpisane z pieczątką 'Potwierdzam dokonanie czynności przedsprzedażnych i przygotowanie roweru do jazdy' Mam również paragon. W dalszej części gwarancji (4. punkt) - Producent proponuje w ciągu 1. miesiąca EKSPLOATACJI od daty nabycia dokonanie przeglądu w autoryzowanym serwisie. Wykonanie przeglądu przyczyni się do poprawienia komfortu jazdy, zapewni wyregulowanie wszelkich komponentów, zabezpieczy rower przed nadmiernym zużywaniem się podzespołów i uchroni przed ewentualnymi uszkodzeniami. Koszty przeglądu ponosi właściciel roweru. Wydaje się, że to była propozycja a nie konieczność i chyba wszystkie warunki mam spełnione do dostarczenia do najbliższego autoryzowanego serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 15 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 W takim razie możesz oddać rower na gwarancję. Jednak urwana linka jest uszkodzeniem wynikającym z zużycia się materiału, a nie wadą fabryczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ja proponuję zmienić linkę samemu. Nie jest to żadna filozofia, a dłubanie przy rowerze ma swój urok (no i to uczucie dumy, że się coś samemu naprawiło :-) ). Nowa linka hamulcowa kosztuje grosze. Pancerza wymieniać nie musisz (wystarczy przeczyścić i ewentualnie dać trochę oleju do środka). Jedynie trzeba uważać, żeby kupić linkę hamulcową, a nie do przerzutki bo się różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Linki wymienisz bezproblemowo sam o ile posiadasz obcinak do linek i pancerzy. Wymiana linki takiej np. tylnej przerzutki może być konieczna nawet kilkukrotnie w ciągu sezonu. Szczególnie jeśli jeździsz dużo w terenie i rower jest często zasyfiony. Warto w taki obcinak zainwestować niż wstawiać rower do serwisu w sezonie na 2 tygodnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnum146 Napisano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Okazało się, że do autoryzowanego serwisu go nie oddam, bo przeczytałem gwarancje i jest napisane: 'Gwarancji nie podlegają materiały i elementy ulegające naturalnemu zużyciu w czasie eksploatacji, tj.: opony, dętki, chwyty i rogi kierownicy, linki i pancerze, klocki hamulcowe itd. Jutro pójdę kupić linkę do sklepu rowerowego i zrobię to sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Publius Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Linki wymienisz bezproblemowo sam o ile posiadasz obcinak do linek i pancerzy. Bez przesady. Obcinak rzeczywiście ułatwia sprawę, ale zwykłymi szczypcami też to zrobisz przy odrobinie zręczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Publius Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Oczywiście. Mam, używam i polecam. Ale zwykłymi szczypcami da się bez problemu. Patent na to jest taki, że w miejscu cięcia trzeba zakleić linkę taśmą izolacyjną i ciąć pod kątem prostym, szybkim cięciem. Trudniej niż szczypcami, ale do zrobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.