Skocz do zawartości

[rower] czym się kierować przy zakupie używanego roweru?

PlainChandler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolarzy: na co zwracać uwagę przy zakupie używanego roweru? Mam na myśli widoczne/łatwe do sprawdzenia (dla amatora) cechy świadczące o złym stanie roweru. Co dyskwalifikuje rower i sygnalizuje jego zaniedbanie/potrzebę kosztownej naprawy, a na które defekty można przymknąć oko (chodzi mi tu np. zardzewiałe części- czy są takie, których 'podrdzewienie' nie świadczy koniecznie o zapuszczeniu sprzętu)? Jakimi zasadami kierować się szukając używanego roweru na internetowych aukcjach? Jeśli ma to znaczenie, chodzi mi konkretnie o miejską damkę (koleżanka poprosiła o pomoc w wyborze).

Z góry dziękuję!

Napisano

Takie najprostrze:

-dokladnie wybadac oferte, przejechac sie

-pekniecia na ramie dyskwalifikuja rower

-poniszczone przerzutki/liczne rysy swiadcza ze rower nie byl oszczedzany

-sprawdzic bicie obu kol

-sprawdzic hamulce/klocki sile hamowania

-sprawdzic jak chodza przerzutki

-sprawdzic stan linek

-sprawdzic wolnobieg/kasete czy nie plywaja

-sprawdzic korbe w jakim jest stanie

-co do rdzy to nie wyobrazam sobie kupna takiego roweru- eksploatowany sprzet i dbany, nie powinien miec takich oznak

-sprawdzic stan opon

Podczas szukania ofert, patrz na rozmiar ramy, sprzedajacego-komentarze(allegro), stan roweru na zdj i czy sa pokazane wszystkie czesci czy tylko ogolne zdjecie, sprawdzaj oferty z okolic zebys mogl sprawdzic rower dokladnie, wybadaj historie roweru- zawdzon z pytaniami, nie napalac sie na "okazje".

Napisano

I to wszystko na internetowej aukcji sprawdzisz, tak?

Do autora... Jeśli niezbyt pewnie czujesz się w rowerach, odpuść sobie aukcje a skup się na tym, co możesz zobaczyć "na żywca". Czyli szukaj w okolicach Twojego zamieszkania.

Napisano

Zawarlem porady nie tylko takie ktore mozemy zobaczyc poprzez internet, autor w pierwszej czesci wypowiedzi wydaje mi sie ze rowniez o takie prosil, co do ogladania na zywo to samo ujalem w ostatnim zdaniu.

Jest jeszcze jedno wyjscie, mozesz wrzucac rowery ktore Cie interesuja do odpowiedniego dzialu,a na pewno ktos pomoze Ci wybrac/ doradzic czy warto.

Napisano

@brt0555, wielkie dzięki! Oczywiście, chodziło mi o porady dotyczące zarówno oglądania na allegro, jak i na żywo. Mam jeszcze jedno pytanie co do kasety/wolnobiegu: jeśli 'pływają' (ruszają się w różne strony, jak rozumiem?), czy można sprawdzić, czy jest to kwestia popsucia, czy krzywego przykręcenia (to drugie, jak mniemam, można stosunkowo łatwo naprawić).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...