PlainChandler Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolarzy: na co zwracać uwagę przy zakupie używanego roweru? Mam na myśli widoczne/łatwe do sprawdzenia (dla amatora) cechy świadczące o złym stanie roweru. Co dyskwalifikuje rower i sygnalizuje jego zaniedbanie/potrzebę kosztownej naprawy, a na które defekty można przymknąć oko (chodzi mi tu np. zardzewiałe części- czy są takie, których 'podrdzewienie' nie świadczy koniecznie o zapuszczeniu sprzętu)? Jakimi zasadami kierować się szukając używanego roweru na internetowych aukcjach? Jeśli ma to znaczenie, chodzi mi konkretnie o miejską damkę (koleżanka poprosiła o pomoc w wyborze). Z góry dziękuję!
brt0555 Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Takie najprostrze: -dokladnie wybadac oferte, przejechac sie -pekniecia na ramie dyskwalifikuja rower -poniszczone przerzutki/liczne rysy swiadcza ze rower nie byl oszczedzany -sprawdzic bicie obu kol -sprawdzic hamulce/klocki sile hamowania -sprawdzic jak chodza przerzutki -sprawdzic stan linek -sprawdzic wolnobieg/kasete czy nie plywaja -sprawdzic korbe w jakim jest stanie -co do rdzy to nie wyobrazam sobie kupna takiego roweru- eksploatowany sprzet i dbany, nie powinien miec takich oznak -sprawdzic stan opon Podczas szukania ofert, patrz na rozmiar ramy, sprzedajacego-komentarze(allegro), stan roweru na zdj i czy sa pokazane wszystkie czesci czy tylko ogolne zdjecie, sprawdzaj oferty z okolic zebys mogl sprawdzic rower dokladnie, wybadaj historie roweru- zawdzon z pytaniami, nie napalac sie na "okazje".
Misiopysio Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 I to wszystko na internetowej aukcji sprawdzisz, tak? Do autora... Jeśli niezbyt pewnie czujesz się w rowerach, odpuść sobie aukcje a skup się na tym, co możesz zobaczyć "na żywca". Czyli szukaj w okolicach Twojego zamieszkania.
brt0555 Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Zawarlem porady nie tylko takie ktore mozemy zobaczyc poprzez internet, autor w pierwszej czesci wypowiedzi wydaje mi sie ze rowniez o takie prosil, co do ogladania na zywo to samo ujalem w ostatnim zdaniu. Jest jeszcze jedno wyjscie, mozesz wrzucac rowery ktore Cie interesuja do odpowiedniego dzialu,a na pewno ktos pomoze Ci wybrac/ doradzic czy warto.
PlainChandler Napisano 15 Maja 2011 Autor Napisano 15 Maja 2011 @brt0555, wielkie dzięki! Oczywiście, chodziło mi o porady dotyczące zarówno oglądania na allegro, jak i na żywo. Mam jeszcze jedno pytanie co do kasety/wolnobiegu: jeśli 'pływają' (ruszają się w różne strony, jak rozumiem?), czy można sprawdzić, czy jest to kwestia popsucia, czy krzywego przykręcenia (to drugie, jak mniemam, można stosunkowo łatwo naprawić).
brt0555 Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Duze prawdopodobienstwo jak kolo jest skrzywione to ze przez kolo lata, ale chyba bez odkrecenia nie sprawdzisz czy zostalo uszkodzone .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.