Skocz do zawartości

[Rower] Jaki kupić na długie trasy, sporadyczne wypady w teren :) ?!

Stefczyk19

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym kupić rower... Licze na Waszą dobrą radę. Obecnie jestem użytkownikiem roweru marki Kross Hexagon V3. Jestem z niego zadowolony. Pokonuje dziennie ok 60km. Chciałbym zainwestować ok. 1500zł w nowy rower. Mam na oku Kross`a A2 Level. Nie jestem pewny, czy byłby on dobry na długie dystansy?! Moje podróże głównie odbywam po asfaltowych drogach, sporadycznie odwiedzam "teren". Licze na dobrą radę, zasugerowanie jaki rower byłby dla mnie odpowiedni. Z gory dziekuje za pomoc...

Napisano

Jeżeli jesteś zadowolony z Hexagona to tym bardziej będziesz z Levela. To podobne rodzaje rowerów, także z pewnością się nie zawiedziesz, oczywiście Level ma lepszy osprzęt.

Jednak do jazdy głównie po drogach asfaltowych i sporadycznie w terenie polecałbym jakiegoś crossa, zobacz sobie np. Kross Evado.

Napisano

Jeśli jesteś zadowolony z Hexagona to Level wcale nie musi ci odpowiadać to rower bardziej sportowy - o innej geometrii . Do opisanych przez ciebie zastosowań stworzono rower crossowy . Było na forum sporo tematów o crossówkach do 1500 zł . Romet rx500 , scott , merida , unibike ..... wybór spory .

Napisano

Ok WaGiant :) Mam na uwadze Twoją wypowiedz i juz szukam na forum tematu, o którym wspomniales. Dzieki

Jestescie w stanie mi cos powiedziec na temat firmy Giant i produkowanych przez nią rowerów, spełniających moje kryteria ?! Z góry dziekuje za pomoc...

Napisano

sporo jest opinii że w Giancie płaci się głównie za markę i fajną ramę. Ja mam starego Gianta Crossa K5 z roku 2004 chyba i jest cudowny, naprawdę zrobilismy (ja i tata) na nim tysiące kilometrów i nic nie sie nie zepsuło. Z tego co patrzę po rowerach kolegów, tanie Gianty nie są fajne, porównywalne rowery krossa lub meridy mają lepszy osprzęt. Aczkolwiek jak szukasz roweru na dłużej niż 3 sezony warto zainwestować trochę więcej pieniędzy i cieszyć się z cichej, szybkiej i bezawaryjnej jazdy.

Napisano

Ja mam Gianta - górski rower z 2005 roku . Z oryginału została RAMA , sztyca , siodło , kiera i hamulce . I to powinno mówić dużo o marce .Żeby nie było wątpliwości wszystko działało - ja chciałem ulepszać rower .

W średnich modelach ( mój 2500 ) dostajesz dobrą lekką ramę i taki sobie osprzęt . U konkurencji często odwrotnie . Ty celujesz w tańszy model hmm ... W tej klasie sprzętu zawsze są jakieś kompromisy . Jesli chodzi o tanie crossy chyba niezłą ofertę ma Scott . Najpierw powiedz czy chcesz MTB czy crossa i wklej linki do tego co ci się spodoba .

Napisano

Nie nie... MTB odpada, już się najeździłem po lasach :) Teraz jeżdżę wspomnianym Hexagonem, miałem w nim już pewne wymiany, spowodowane własnie jazdą w terenie. Mam obecnie pewien problem. Rower "odmawia mi posłuszenstwa". Wydaje mi się, że suport powoli szykuje sie do wymiany. Ogólnie podczas jazdy rower stawia opory... Nie jeździ mi się już tak płynnie jak kiedyś, "cisnę" go naprawde konkretnie, a prędkosci nie rozwijam. Jesteście w stanie mi coś powiedziec na ten temat ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kolego co byś powiedział na rowerek: Author Compact? Mam właśnie taki. Głównie na dalsze wyjazdy oraz generalnie używam go na asfalcie. Chyba, że już jesteś zdecydowany to sorry za mętlik w główce. W zeszłym roku cena 1250zł.

Pozdrawiam

Napisano

Nie nie... MTB odpada, już się najeździłem po lasach :) Teraz jeżdżę wspomnianym Hexagonem, miałem w nim już pewne wymiany, spowodowane własnie jazdą w terenie. Mam obecnie pewien problem. Rower "odmawia mi posłuszenstwa". Wydaje mi się, że suport powoli szykuje sie do wymiany. Ogólnie podczas jazdy rower stawia opory... Nie jeździ mi się już tak płynnie jak kiedyś, "cisnę" go naprawde konkretnie, a prędkosci nie rozwijam. Jesteście w stanie mi coś powiedziec na ten temat ?

Wymień wkład suportu, zmień opony, zrób serwis piast.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...