Skocz do zawartości

[hamulec] Słaby Avid Elixir 3

zabol1994

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś założyłem nowe hamulce Avid Elixir 3 i nie wiem dlaczego są słabe, tył jest nawet spoko, koło się zatrzymuje ale przód jest słaby i nie ma mowy żeby koło stanęło w miejscu.

Są to moje pierwsze hydrauliczne hamulce i nie wiem co może być grane, niby miały być gotowe do użycia.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Witam.

Wiec tak z Twoich postów wynika, że jesteś początkującym jeśli chodzi o hamulce hydrauliczne i nie wiesz co i jak. Zacznijmy od tego czy hamulce masz nowe? Pisałeś że tak więc klocki muszą się dotrzeć aby osiągnęły hamulce swoją siłę. Potrafisz klamką docisnąć prawie że do kierownicy czyli masz je zapowietrzone. Aby je odpowietrzyć musisz mieć odpowiedni zestaw do odpowietrzania hamulców hydraulicznych można kupić gotowy lub zrobić sobie samemu musisz mieć odpowiedni płyn dedykowany do Twoich hampli. Jeśli się na tym nie znasz to oddaj rower do serwisu tam Ci wszystko zrobią koszt 30-40zł. od hamulca.

Ja nie będę zakładał nowego tematu tylko podepnę się pod ten.Mam podobny problem ze słabymi hamulcami tyle tylko że ja w zeszłym roku dałem sobie założyć tarczówki firmy MIRANDA i po trzech regulacjach hamują gorzej jak V-brake (na upartego to nawet przez kierownice nie przelecę). Miał ktoś z was kiedyś do czynienia z tymi hamulcami. Mało tego przednia tarcza notorycznie dostaje luzów. Zastanawiam się czy nie wrócić do V albo kupić jakieś avidy.

Nie znam firmy ani jej produktów, ale to chyba dobrze, że kiedy ich używasz to nie przelatujesz przy kierownicę :icon_lol: A tak na poważnie być może, że po produkatch tej firmy nie można się więcej spodziewać?!?

• Mod Team

Nie znam firmy ani jej produktów, ale to chyba dobrze, że kiedy ich używasz to nie przelatujesz przy kierownicę :icon_lol: A tak na poważnie być może, że po produkatch tej firmy nie można się więcej spodziewać?!?

Właśnie dlatego, że się nie znasz to nie zabieraj głosu w dyskusji, bo wprowadzasz kolegę w błąd. Hamulce Avid'a spokojnie zatrzymują koło. Mam Juicy 7 i Elixir CR. W obu przypadkach hamują bdb.

Właśnie dlatego, że się nie znasz to nie zabieraj głosu w dyskusji, bo wprowadzasz kolegę w błąd. Hamulce Avid'a spokojnie zatrzymują koło. Mam Juicy 7 i Elixir CR. W obu przypadkach hamują bdb.

Przecież chłopak nie ma Avidów tylko Mirandy. Czytaj ze zrozumieniem.

Widzę że się tu dwa problemy rozwiązują:D

Miałem w sobotę jechać z tymi elixirami więc jeszcze coś jeździłem i o dziwo się nawet rozhulały, tylko klamka od przedniego hamulca strasznie "daleko" łapie, czy to jednak jest zapowietrzenie?

Kolego - wyluzuj - czasami warto się dokładnie zapoznać z poszczególnymi głosami w dyskusji zanim zacznie się innych karcić. Moja odp. dot. hamulców MIRANDA o których przy okazji wspomniał Adam0148 a nie tytułowych Avidów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...