Skocz do zawartości

[Kontuzja] Ból mięśnia piszczelowego

emcs

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Od jakiegoś czasu bolała mnie noga przy ruchach typu schodzenie/wchodzenie po schodach. Nie mam wiedzy medycznej ale jak na moje oko boli mnie mięsień piszczelowy. Ból wystąpił gdy byłem za granicą i specjalnie się nie forsowałem, po prostu spacerowałem. Nadmienię, że wcześniej trochę trenowałem do sezonu, tj. 100km na rowerze, 10km biegania, basen itd. Nie wiem czy ma to znaczenie ale wcześniej bolał mnie Achilles tej samej nogi, jednak trenowałem dalej i przestał boleć :) Bolące miejsce jest trochę spuchnięte. Nogę smarowałem wszelkimi maśćmi ale bez efektów. Po powrocie do kraju udałem się do lekarza, oglądał mnie chirurg i stwierdził, że "bolące miejsce wydaje dźwięk jakby skrzypiącego śniegu" i wsadzili mi nogę do kolana w gips :( Moje wątpliwości budzi fakt instalacji gipsu z powodu bolącego mięśnia, nigdy wcześniej nie spotkałem się z taką praktyką. Nie chce kwestionować wiedzy czy też trzydziestoletniego doświadczenia lekarza ale jeśli ktoś w forumowiczów spotkał się z taką praktyką będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

• 1 miesiąc temu...

Może komuś się to przyda ale okazało się, że to było zapalenie pochewki ścięgna odpowiadającego za podciąganie stopy do góry.

Charakterystycznym objawem tego typu kontuzji jest skrzypienie podobne do skrzypienia gdy chodzimy po śniegu. Nie ma to jak dobry ortopeda ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...