Tobiasz85 Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Ostatnio zdarzyło mi się wjechać w szkło, co spowodowało przebicie opony i dętki. Wraz z dętką należy wymienić oponę? W prawdzie także jest uszkodzona.
Onyxer Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 · Ukryte przez mrmorty, 13 Maja 2011 - bo pisze niedbale Ukryte przez mrmorty, 13 Maja 2011 - bo pisze niedbale Dętkę załataj łatką (jeżeli jest dużaaa dziura to ją wymień. Jeżeli jeźdźisz amatorsko opona może zostać, tylko trzeba ją dobrze oczyścić - w miejscu, gdzie było wbite szkło możesz nanieść dobrego kleju, sam testowałem i na razie po takim kleju mi się opona znów nie rozwarstwiła. Jednak jeżeli Ci to przeszkadza, możesz wymienić oponę. Ja zaklejałem klejem i próbowałem cośzrobić, gdyż moja opona była bardzo droga i szkoda było mi jej wyrzucać.
stefan2810 Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Detke możesz załatać, nie musisz wymieniać, ale jak chcesz. Jeżeli chodzi o oponę możesz nakleić łątkę (lub jak już kupisz nową dętke to kawałek tej starej dętki) od strony wewnętrznej tam gdzie to uszkodzenie. Powinno dać rade. Sam jeździłem i w sumie jeżdżę nadal na łatanej dętce i oponie z łatką. Teraz sobie o tym przypomniałem.
wikrap1 Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Dokładnie. Jest taka mała dziurka, że spokojnie naklejaj łatkę od spodu i po problemie. Nawet bez łatki dętka nie powinna wyskoczyć, ale dla pewności lepiej nakleić Koszt łatek około 5zł
pawelsystem Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 park tool robi specjalne łatki na opony ale widze ze do tej nie warte bo zdaje sie ze kosztuje połowe nowej opony
wikrap1 Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Dokładnie. Poza tym nacięcie jest tak niewielkie, że łatka bez problemu poradzi sobie z obciążeniami. Dużo oplotu tam nie nacięło, poza tym guma twarda pewnie w takim klocku. Moim zdaniem nie ma problemu. A jak jest problem, to za 15zł kupisz podobną oponę tak strzelam Ale powinno spokojnie wytrzymać.
PauL605 Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 A co z opona(po 30km) która posiada pęknięcie o długości około 10-12mm ?
wikrap1 Napisano 13 Sierpnia 2011 Napisano 13 Sierpnia 2011 Ale najechałeś na coś, czy opona sama pękła?Jak masz jakieś zużyte opony z w miarę cienkimi bokami, to wycinasz łatkę z boku takiej opony i klejem do łatek lub butaprenem od spodu w miejscu dziury nanosisz.. Tyle, że do tego patentu potrzeba opony z cienką ścianką, elastyczną. Tanie opony zwykle mają dość grube i mało elastyczne ścianki, więc się nie nadają na łatki. Ewentualnie Tip Top ma w ofercie takie podłużne dość duże łatki do opon. Myślę, że można próbować nakleić je na oponę, ale nie wiem, czy są dość wytrzymałe i pod wpływem ciśnienia nie wybrzuszą się. Musisz spróbować i tyle. W sklepach internetowych pisze, że łatki nadają sie do dętek i opon, także myślę, że jest szansa na nadzieję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.