dzieciak Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Fabryczna przednia przerzutka Alivio powoli zapomina o swoich najlepszych czasach. Szykuję się do wymiany. Chciałbym jednak wstawić coś lepszego (zasada upgreade'u - zawsze w górę ). Niestety tył jest 8 rzędowy i z tego co sprawdzałem, to chyba nie znajdę niczego ponad Alivio, co by pasowało do takiego zestawu? Macie jakieś propozycje? Może SRAM, o ile jest to kompatybilne z manetkami Shimano Alivio?
Mod Team sznib Napisano 13 Maja 2011 Mod Team Napisano 13 Maja 2011 Każda przerzutka na 9 rzędów będzie działać z ośmioma. Sam mam napęd na 8 i SLXa z tyłu. Podobnie ilość rzędów z tyłu nie ma nic do przerzutki przedniej. Jednak jeśli chodzi o przód różnice w działaniu pomiędzy wyższymi grupami a Alivio nie są duże, za to waga jest trochę mniejsza.
marsman Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 różnice w działaniu pomiędzy wyższymi grupami a Alivio nie są duże, za to waga jest trochę mniejsza. dokładnie. moje stare Alivio MC41 czy jakoś tak było troche lżejsze od XTRa M971 ( z redukcją ważyło tyle co XTR bez niej ) a działanie bardzo zbliżone. nie warto dopłacać do wyższych grup SRAMa jak najbardziej polecam. z resztą zawiedziony XTRem powróciłem do starego plastikowego 9.0
dzieciak Napisano 14 Maja 2011 Autor Napisano 14 Maja 2011 Każda przerzutka na 9 rzędów będzie działać z ośmioma. Sam mam napęd na 8 i SLXa z tyłu. Podobnie ilość rzędów z tyłu nie ma nic do przerzutki przedniej. Jednak jeśli chodzi o przód różnice w działaniu pomiędzy wyższymi grupami a Alivio nie są duże, za to waga jest trochę mniejsza. A nie ma różnicy w prowadnikach łańcucha? Z tego co wiem (jestem powoli uczącą się lamą, więc w razie jakichś poważnych przeinaczeń, proszę o cierpliwość ), łańcuch dla 9 rzędów jest węższy. Na stronie Shimano przy opisie przerzutek przednich jest podane do ilurzędowych przełożeń są dedykowane (np. http://www.shimano-polska.com/publish/content/global_cycle/pl/pl/index/produkty_shimano/mountain/deore_xt/product.-code-FD-M770.-type-.fd_mountain.html). Czy Twoja opinia oznacza, że w praktyce nie ma to znaczenia? SRAMa jak najbardziej polecam. z resztą zawiedziony XTRem powróciłem do starego plastikowego 9.0 A co z kompatybilnością przerzutka SRAM-manetka Shimano (mam manetki Shimano Alivio)? Można to sobie dowolnie zamieniać?
Fenthin Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Prowadnik jest odrobinę węższy, więc podczas regulacji ma się trochę mniejszy margines błędu. Z przodu można mieszać, z tyłu nie.
dzieciak Napisano 14 Maja 2011 Autor Napisano 14 Maja 2011 Prowadnik jest odrobinę węższy, więc podczas regulacji ma się trochę mniejszy margines błędu. Z przodu można mieszać, z tyłu nie. Problem dotyczy tylko regulacji? A podczas jazdy - czy łańcuch nie ociera o prowadnik (np. gdy z przodu będzie na największej zębatce, a z tyłu powiedzmy na 6)?
Fenthin Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Z utrudnionej regulacji wynika właśnie to, o czym mówisz. Ale na takich przekosach i tak nie należy jeździć, więc to chyba nie problem?
dzieciak Napisano 14 Maja 2011 Autor Napisano 14 Maja 2011 Z utrudnionej regulacji wynika właśnie to, o czym mówisz. Ale na takich przekosach i tak nie należy jeździć, więc to chyba nie problem? Może źle podałem numerację. Chodzi mi o sytuację, gdy np. przód będzie na największej, a tył na trzeciej licząc od najmniejszej. Skoro na przodzie są 3, a z tylu 8, to jakoś chyba tak wychodzi, że każda z przednich "obsługuje" mniej więcej 3 tylne?
Fenthin Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Tu akurat mój błąd. Przeczytałem "największej" jako "najmniejszej". Takich problemów nie będzie, ocierałoby gdyby było właśnie to, o czym myślałem pisząc poprzedni post czyli np. najmniejsza z przodu i któraś z najmniejszych z tyłu czy też na odwrót.
dzieciak Napisano 15 Maja 2011 Autor Napisano 15 Maja 2011 Jestem też ciekaw opinii nt. grup przerzutek na przód. Marsman i sznib twierdzicie, że nie warto dopłacać za coś więcej niż Alivio? Ktoś ma inne opinie? No i co z wyborem SRAM - jeżeli tak, to jaki konkretnie model, aby mieć coś przynajmniej porównywalnego z Shimano Alivio, choć wolałbym, aby było lepsze. Inna sprawa to wybór top-swinga lub down-swinga. Znam podręcznikowe opisy, więc raczej chodzi mi o opinie z praktyki. To, co mi się obecnie sypie, to top-swing.
marsman Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 akurat ja mialem stare Alivio czyli w zasadzie STXa. można takie jeszcze czasem trafić. zacna konstrukcja. do top-swingów jakoś nie jestem przekonany. pierwsza przerzutka jaką miałem TY22 w krótkim casie zaczęłą dzwonić. później były STX RC, SRAM 7.0, Alivio, XTR, SRAM 9.0, SRAM X-9. między shimano różnice w działaniu były niewielkie. zmiana na SRAMa to zmiana na "+". napęd 2x8, manetki z mikroindeksem.
gad Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Mam trochę podobny problem. Czy koło z kasetą 9 rzędową będzie prawidłowo pracowało z tylna przerzutką ALIVIO 8 rzędową( starego typu) http://www.forumrowerowe.org/topic/90406-kaseta-9-rzedowa-do-8-rzedowej-przerzutki-tylnej-alivio/
dzieciak Napisano 18 Maja 2011 Autor Napisano 18 Maja 2011 W takim razie chyba przetestuję jakiegoś SRAMA w wersji down-swing
Mod Team safian Napisano 18 Maja 2011 Mod Team Napisano 18 Maja 2011 Czy koło z kasetą 9 rzędową będzie prawidłowo pracowało z tylna przerzutką ALIVIO 8 rzędową( starego typu) Będzie, te kasety mają jednakową szerokość, więc zakres pracy przerzutki jest jednakowy a o jej skoku decyduje jedynie manetka
gad Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Będzie, te kasety mają jednakową szerokość, więc zakres pracy przerzutki jest jednakowy a o jej skoku decyduje jedynie manetka Dziś byłem w serwisie rowerowym i powiedziano mi że jednak nie będą współpracowały i trzeba kupić nową kasetę 8 rzędową.
Fenthin Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Przecież dostałeś odpowiedź w swoim temacie. Przerzutka obsłuży. Ale manetki muszą być 9rzędowe.
marky5 Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Dziś byłem w serwisie rowerowym i powiedziano mi że jednak nie będą współpracowały i trzeba kupić nową kasetę 8 rzędową. Przerzutka ta obsłuży kasetę 9-biegową tak samo jak ósemkę!Natomiast należało by zmienić manetki na dziewiątki aby wszystko działało w pełnym zakresie i jak należy!
gad Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Chodziło mi o to czy bez zmian osprzętu i wkładu finansowego da się przełożyć koło z kasetą 9 rzędową zamiast koła z kasetą 8 rzędową. Tak aby przerzutka Alivio 8 rzędowa i manetki 8 rzędowe pracowała na 8 zębatkach z kasety 9 rzędowej (bez jednej skrajnej zębatki)
gad Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 To chyba taniej wyjdzie wymienić na nową kasetę 8 rzędową np. taką http://www.romed.pl/kaseta-zebatek-hg30-8rz-1113151720232630-acera-shimano-p-65596.html
Mod Team safian Napisano 27 Maja 2011 Mod Team Napisano 27 Maja 2011 @UP: Do tego jeszcze trzeba nowy łańcuch dokupić. Nie warto robić takiego downgrade'u, szczególnie, że za stówkę możesz kupić manetki Deore: http://allegro.pl/nowe-manetki-shimano-deore-m590-i1636698759.html.
gad Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Tylko ze ja w swoim temacie napisałem, ze swoje stare koło przekładam do roweru żony, gdzie obecnie jest kaseta 8 rzędowa, piasta (jakiś niski model shimano) obręcze zwykłe aluminiowe i przerzutki ALIVIO 8 rzędowe. Więc to by było upgrade roweru żony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.