Skocz do zawartości

[kompatybilność] Przednia przerzutka do kasety 8 rzędowej

dzieciak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fabryczna przednia przerzutka Alivio powoli zapomina o swoich najlepszych czasach. Szykuję się do wymiany. Chciałbym jednak wstawić coś lepszego (zasada upgreade'u - zawsze w górę ;) ). Niestety tył jest 8 rzędowy i z tego co sprawdzałem, to chyba nie znajdę niczego ponad Alivio, co by pasowało do takiego zestawu? Macie jakieś propozycje? Może SRAM, o ile jest to kompatybilne z manetkami Shimano Alivio?

• Mod Team
Napisano

Każda przerzutka na 9 rzędów będzie działać z ośmioma. Sam mam napęd na 8 i SLXa z tyłu. Podobnie ilość rzędów z tyłu nie ma nic do przerzutki przedniej. Jednak jeśli chodzi o przód różnice w działaniu pomiędzy wyższymi grupami a Alivio nie są duże, za to waga jest trochę mniejsza.

Napisano

różnice w działaniu pomiędzy wyższymi grupami a Alivio nie są duże, za to waga jest trochę mniejsza.

dokładnie. moje stare Alivio MC41 czy jakoś tak było troche lżejsze od XTRa M971 ( z redukcją ważyło tyle co XTR bez niej ) a działanie bardzo zbliżone. nie warto dopłacać do wyższych grup :P

SRAMa jak najbardziej polecam. z resztą zawiedziony XTRem powróciłem do starego plastikowego 9.0

Napisano

Każda przerzutka na 9 rzędów będzie działać z ośmioma. Sam mam napęd na 8 i SLXa z tyłu. Podobnie ilość rzędów z tyłu nie ma nic do przerzutki przedniej. Jednak jeśli chodzi o przód różnice w działaniu pomiędzy wyższymi grupami a Alivio nie są duże, za to waga jest trochę mniejsza.

A nie ma różnicy w prowadnikach łańcucha? Z tego co wiem (jestem powoli uczącą się lamą, więc w razie jakichś poważnych przeinaczeń, proszę o cierpliwość ;) ), łańcuch dla 9 rzędów jest węższy. Na stronie Shimano przy opisie przerzutek przednich jest podane do ilurzędowych przełożeń są dedykowane (np. http://www.shimano-polska.com/publish/content/global_cycle/pl/pl/index/produkty_shimano/mountain/deore_xt/product.-code-FD-M770.-type-.fd_mountain.html). Czy Twoja opinia oznacza, że w praktyce nie ma to znaczenia?

SRAMa jak najbardziej polecam. z resztą zawiedziony XTRem powróciłem do starego plastikowego 9.0

A co z kompatybilnością przerzutka SRAM-manetka Shimano (mam manetki Shimano Alivio)? Można to sobie dowolnie zamieniać?

Napisano

Prowadnik jest odrobinę węższy, więc podczas regulacji ma się trochę mniejszy margines błędu.

Z przodu można mieszać, z tyłu nie.

Problem dotyczy tylko regulacji? A podczas jazdy - czy łańcuch nie ociera o prowadnik (np. gdy z przodu będzie na największej zębatce, a z tyłu powiedzmy na 6)?

Napisano

Z utrudnionej regulacji wynika właśnie to, o czym mówisz. Ale na takich przekosach i tak nie należy jeździć, więc to chyba nie problem?

Może źle podałem numerację. Chodzi mi o sytuację, gdy np. przód będzie na największej, a tył na trzeciej licząc od najmniejszej. Skoro na przodzie są 3, a z tylu 8, to jakoś chyba tak wychodzi, że każda z przednich "obsługuje" mniej więcej 3 tylne?

Napisano

Tu akurat mój błąd. Przeczytałem "największej" jako "najmniejszej".

Takich problemów nie będzie, ocierałoby gdyby było właśnie to, o czym myślałem pisząc poprzedni post czyli np. najmniejsza z przodu i któraś z najmniejszych z tyłu czy też na odwrót.

Napisano

Jestem też ciekaw opinii nt. grup przerzutek na przód. Marsman i sznib twierdzicie, że nie warto dopłacać za coś więcej niż Alivio? Ktoś ma inne opinie?:) No i co z wyborem SRAM - jeżeli tak, to jaki konkretnie model, aby mieć coś przynajmniej porównywalnego z Shimano Alivio, choć wolałbym, aby było lepsze.

Inna sprawa to wybór top-swinga lub down-swinga. Znam podręcznikowe opisy, więc raczej chodzi mi o opinie z praktyki. To, co mi się obecnie sypie, to top-swing.

Napisano

akurat ja mialem stare Alivio czyli w zasadzie STXa. można takie jeszcze czasem trafić. zacna konstrukcja.

do top-swingów jakoś nie jestem przekonany. pierwsza przerzutka jaką miałem TY22 w krótkim casie zaczęłą dzwonić.

później były STX RC, SRAM 7.0, Alivio, XTR, SRAM 9.0, SRAM X-9. między shimano różnice w działaniu były niewielkie. zmiana na SRAMa to zmiana na "+".

napęd 2x8, manetki z mikroindeksem.

• Mod Team
Napisano

Czy koło z kasetą 9 rzędową będzie prawidłowo pracowało z tylna przerzutką ALIVIO 8 rzędową( starego typu)

Będzie, te kasety mają jednakową szerokość, więc zakres pracy przerzutki jest jednakowy a o jej skoku decyduje jedynie manetka :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Będzie, te kasety mają jednakową szerokość, więc zakres pracy przerzutki jest jednakowy a o jej skoku decyduje jedynie manetka :)

Dziś byłem w serwisie rowerowym i powiedziano mi że jednak nie będą współpracowały i trzeba kupić nową kasetę 8 rzędową.

Napisano

Dziś byłem w serwisie rowerowym i powiedziano mi że jednak nie będą współpracowały i trzeba kupić nową kasetę 8 rzędową.

Przerzutka ta obsłuży kasetę 9-biegową tak samo jak ósemkę!Natomiast należało by zmienić manetki na dziewiątki aby wszystko działało w pełnym zakresie i jak należy! :thumbsup::yes:

Napisano

Chodziło mi o to czy bez zmian osprzętu i wkładu finansowego da się przełożyć koło z kasetą 9 rzędową zamiast koła z kasetą 8 rzędową. Tak aby przerzutka Alivio 8 rzędowa i manetki 8 rzędowe pracowała na 8 zębatkach z kasety 9 rzędowej (bez jednej skrajnej zębatki)

Napisano

Tylko ze ja w swoim temacie napisałem, ze swoje stare koło przekładam do roweru żony, gdzie obecnie jest kaseta 8 rzędowa, piasta (jakiś niski model shimano) obręcze zwykłe aluminiowe i przerzutki ALIVIO 8 rzędowe. Więc to by było upgrade roweru żony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...