Skocz do zawartości

[licznik] Speedmaster 5000 - nie działa

Faraday

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem licznik Speedmaster 5000, zamontowałem, ustawiłem zgodnie z instrukcją obwód koła. Odległość miedzy magnesem jest prawidłowa, wynosi mniej niż 5 mm, a mimo to, gdy zakręcam kołem licznik nie wskazuje nic. Wyświetlacz oczywiście działa. Proszę o pomoc ;)

Napisano

spróbuj poregulować troche magnes góra-dół. w mojej Sigmie magnes na wysokości czujnika nie łapał dopiero po przesunięciu troche do góry zadziałał.

Napisano

Magnes dobrą stroną zamontowałeś? Ma być plastikową stroną w stronę czujnika.

Zamontowałem w dobrą stronę.

spróbuj poregulować troche magnes góra-dół. w mojej Sigmie magnes na wysokości czujnika nie łapał dopiero po przesunięciu troche do góry zadziałał.

Próbowałem już wielu wariantów co do pozycji, ale nic z tego.

Napisano

Licznik sprawdzasz zwierając jego kołki stykowe. Powinien wyświetlacz ożyć i pokazywać jakieś wartości.

Czujnik najlepiej sprawdzać miernikiem uniwersalnym (funkcja omomierza lub wskaźnika zwarć), przykładając końcówki pomiarowe do styków podstawki. Można ewentualnie podpiąć bateryjkę z np. diodą LED. Jeśli czujnik/kabelek są sprawne, miernik wykaże zwarcie/wskaźnik zwarć zapiszczy/LED się zapali przy zbliżeniu magnesu do czujnika.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...