Faraday Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Witam Kupiłem licznik Speedmaster 5000, zamontowałem, ustawiłem zgodnie z instrukcją obwód koła. Odległość miedzy magnesem jest prawidłowa, wynosi mniej niż 5 mm, a mimo to, gdy zakręcam kołem licznik nie wskazuje nic. Wyświetlacz oczywiście działa. Proszę o pomoc
Mod Team sznib Napisano 14 Maja 2011 Mod Team Napisano 14 Maja 2011 Magnes dobrą stroną zamontowałeś? Ma być plastikową stroną w stronę czujnika.
marsman Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 spróbuj poregulować troche magnes góra-dół. w mojej Sigmie magnes na wysokości czujnika nie łapał dopiero po przesunięciu troche do góry zadziałał.
Faraday Napisano 14 Maja 2011 Autor Napisano 14 Maja 2011 Magnes dobrą stroną zamontowałeś? Ma być plastikową stroną w stronę czujnika. Zamontowałem w dobrą stronę. spróbuj poregulować troche magnes góra-dół. w mojej Sigmie magnes na wysokości czujnika nie łapał dopiero po przesunięciu troche do góry zadziałał. Próbowałem już wielu wariantów co do pozycji, ale nic z tego.
Mod Team sznib Napisano 14 Maja 2011 Mod Team Napisano 14 Maja 2011 W takim razie pozostaje jedna opcja; licznik/kabelek/czujnik jest uszkodzony...
Sandacz Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Licznik sprawdzasz zwierając jego kołki stykowe. Powinien wyświetlacz ożyć i pokazywać jakieś wartości. Czujnik najlepiej sprawdzać miernikiem uniwersalnym (funkcja omomierza lub wskaźnika zwarć), przykładając końcówki pomiarowe do styków podstawki. Można ewentualnie podpiąć bateryjkę z np. diodą LED. Jeśli czujnik/kabelek są sprawne, miernik wykaże zwarcie/wskaźnik zwarć zapiszczy/LED się zapali przy zbliżeniu magnesu do czujnika.
Faraday Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 Dzięki za odpowiedzi. Licznik był uszkodzony, nie było problemów z wymianą, dostałem nowy, który działa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.