model3100 Napisano 13 Maja 2011 Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum, mam do Was bardzo pilną prośbę o pomoc gdyż już sezon w pełni a ja mam kłopoty ze swoim rowerkiem przez amortyzator a niby to taki drogi i dobry sprzęt.. Któregoś dnia podczas czyszczenia roweru zobaczyłem że amortyzator nie działa prawidłowo. Działał jakby na blokadzie pop-lock. Amortyzator wchodził około 1-1,5cm i się blokował tak jakby manetka blokady była aktywna, jednak ja wcale nie używałem tej manetki. Pomyślałem, że spowodowane jest to ubytkiem oleju w którejś z komór. Postanowiłem, więc przeserwisować swoją Rebę (robiłem to w zeszłym sezonie więc nie robiło to na mnie specjalnie wrażenia) Zabrałem się więc do serwisu Reby (bez wymiany uszczelek)tylko wymiana oleju. Zrobiłem serwis wszystko ładnie pięknie postawiłem amortyzator w pokoju aby sprawdzić czy jakieś uszczelki nie przeciekają i wszystko było ok. Na drugi dzień poszedłem do garażu wkładać amortyzator do roweru... Okazało się że mi golenie nie bardzo wchodzą na piastę tak jakby były zwężone. . w końcu się udało założyć koło na amortyzator skręciłem wszystko siadam na rower i reba stoi sztywno Nie wiem o co chodzi... Co jest nie tak? Na sucho działała idealnie a po włożeniu do roweru stanęła jak wryta i ani drgnie ;( Proszę pomóżcie mi rozwiązać ten problem.. Wiem wiem pewnie muszę jeszcze raz ją rozbierać, ale może jakieś wasze uwagi na co zwrócić szczególną uwagę? Mogę wrzucić zdjęcia z serwisu może ktoś dostrzeże jakieś nieprawidłowości. Oleje jakimi zalazłem amorek to Motorex 5W i 15W czyli zgodnie z Manualem RS... Uszczelki smarowałem tym olejem 15W gdyż nie miałem odpowiedniego smaru... Dziękuję serdecznie za pomoc sugestie wskazówki porady Chcę jak najszybciej przywrócić ją do stanu używalności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 13 Maja 2011 Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Jeśli golenie nie wchodziły na piasty to możliwe, że masz coś krzywe, najpewniej dolne golenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 a może zawór z MotinControl masz obrócony nie tak i cały czas blokuje amor ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model3100 Napisano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Witam ponownie i przepraszam za tak długi czas odpowiedzi.. Zajęty byłem i nie miałem czasu tu zajrzeć do Was moich kochanych forumowiczów Problem z Rebą rozwiązany w dość dziwny sposób.. Wyjąłem dolne golenie z górnych i ze spodu wypadła ta plastikowa podkładka która jest umocowana na samym dole dolnych goleni... Okazało się że podczas czyszczenia dolnych goleni przestawiła się ta podkładka i coś tam nie pasowało. Wsadziłem to ponownie na miejsce i jest już ok, Reba pływa tak pięknie że mi się tylko klaskać chce z radości Tak cieplutki dzionek że jadę właśnie testować ją do lasku, Dzięki serdeczne za pomoc, szerokości i przyczepności bracia Bajkerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.