lczek123 Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Witam, zgodnie z podpowiedziami w moim poprzednim temacie zakupiłem Herculesa Jumpa (dziękuję użytkownikowi PopaY za pomoc w wyborze). Teraz czas na kilka akcesoriów w tym stopkę, chociaż spodziewałem się, że za tę cenę powinna być jakaś w komplecie, ale mniejsza o to. Przy okazji zakupu lampki MACTRONIC DIF-1W, jakiegoś tylnego światełka oraz dzwonka chciałem kupić również podpórkę, żeby nie płacić kilka razy za przesyłkę. Jedyną w ofercie użytkownika, u którego patrzyłem jest ta: http://allegro.pl/podporka-nozka-stopka-24-28-de-one-od-merida-i1609550747.html Pytanie: Czy będzie ona pasować? Tutaj zdjęcie miejsca mocowania w Jumpie: (Nie wiem czy to jest standard dla wszystkich rowerów crossowych, czy każdy producent ma inne) Kolejne pytania: - czy stopkę mocuje się od zewnętrznej strony? - czy na ogół śrubki są w komplecie (pewnie to pytanie bardziej do autora aukcji, ale pewnie zwyczajowo są albo nie są dodawane do zestawów)? Co do oświetlenia może jest coś lepszego. Przejrzałem sporo postów na forum i komentarze są naprawdę przeróżne. Mniej więcej takie opinie wyczytałem: - w tej cenie to jeden pies co kupisz, bo i tak to nie świeci - najlepsza w tej cenie - za bardzo skupione światło Nie jeżdżę po jakichś lasach w kompletnych ciemnościach itp., ale cenię sobie bezpieczeństwo, a w tej cenie nie ma chyba nic lepszego (przynajmniej przeglądając tematy nic nie znalazłem). Dziękuję wszystkim za pomoc.
daro77 Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Dlaczego chcesz oszpecić i dociążyć taki fajny rowerek. Zawsze jest jakieś miejsce żeby rower oprzeć. To ustrojstwo waży pewnie z kilogram i będzie klekotać na wybojach.
PopaY Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Ta stopka powinna pasować. Mam taką od wczoraj założoną do Meridy. Waży niewiele jak na stopkę (niecałe 300g), jest zrobiona z aluminium. Stopkę mocuje się od "gołej" strony tylnego trójkąta, śrubki zawsze są w komplecie. Nic na wybojach nie klekocze, bo stopka jest bardzo sztywna. Za tą cenę myślę, że warto. Niepokoją mnie te otwory, które są widoczne na Twoim trójkącie. W jakiej odległości są one umiejscowione od piasty?
lczek123 Napisano 13 Maja 2011 Autor Napisano 13 Maja 2011 Dlaczego chcesz oszpecić i dociążyć taki fajny rowerek.Zawsze jest jakieś miejsce żeby rower oprzeć. No właśnie nie zawsze. Czy zaraz tam oszpecić? Wychodzę z założenia, że rowerem mam jeździć a nie chwalić się wyglądem. Może jak ktoś skacze po górkach lub robi jakieś inne wyczynowe rzeczy, to dla niego liczy się każdy gram itd. Według mnie stopka jest to drugie zaraz po bidonie niezbędne wyposażenie roweru To mój pierwszy w życiu lepszy (pewnie jako wytrawni jeźdźcy znajdujecie się w innym przedziale cenowym) rower i jakoś jakbym miał go rzucać o ziemię to by mi się serce krajało, heh. Jeżeli rzeczywiście znajdę jakieś przeciwwskazania: klekotanie, odczuwalny wzrost wagi, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją zdemontować. Tak myślę.
PopaY Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Dobrze myślisz. Ja mam ten podnóżek zamontowany w rowerze by móc go postawić podczas wycieczki gdy muszę zejść całkowicie z roweru. Nie mam wówczas czasu by szukać jakiegoś płotka, drzewa czy innej "naturalnej podpórki". Nie używam podnóżka do długotrwałego opierania roweru, np. podczas nocy, bo to obciąża podnóżek w dużym stopniu. W pomieszczeniu, w którym przechowuję rower mam zwykły serwisowy stojak, o taki http://allegro.pl/najlepszy-stabilny-stojak-rowerowy-fvat-i1600179193.html To jest niegięta stal i na tym stoi mój rowerek w "fazie" odpoczynku. Nóżka nie jest obciążana i z pewnością dłużej wytrzyma, a o wygląd też się nie martwię. 270g mnie nie zbawi, a wygląd mam gdzieś (choć uważam, że tragedii nie ma).
daro77 Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Według mnie stopka jest to drugie zaraz po bidonie niezbędne wyposażenie roweru U mnie w rankingu plasuje się zaraz po odblaskach na kołach No ale jak widać każdy ma inne priorytety. Ale ten stojak to sobie zakupię, zawsze się gimnastykuję przy serwisie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.