Skocz do zawartości

[Opony] Dobór właściwych opon - męki i rozterki...

ajnsztajn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam rower złożony na ramie Kross Sign. Początkowo miał do być rower do szaleństw po wertepach, ale z uwagi na to że mam bardzo stabilną pracę i nie chciałbym stracić jej przez głupie połamanie się, trochę stonowałem z trybem jazdy.

Aktualnie interesuje mnie coś na pograniczu XC/enduro (?) - chciałbym dość sprawnie pokonywać typowe szutrowo-leśne drogi, z rzadka odcinki asfaltowe, nie stawiając sobie jednak ograniczenia w razie gdybym miał ochotę akurat sobie skoczyć z jakiegoś drop-a. Z tego powodu nie zmieniałem ramy - jest ona wystarczająco solidna do sporadycznych głupot, nie będąc jednocześnie kilkukilogramowym klocem z pierdyliardem wspawek i wzmocnień. Motylem też nie jestem - oscyluję w okolicy 90-tego kilograma.

Do sedna: zastanawiam się nad wyborem właściwych opon. Aktualnie mam dość przypadkowo dobrany zestaw: z przodu Schwalbe Space 2,35 a z tyłu Longus 1,95. Do wymienionych zastosowań Schwalbe wydaje mi się trochę za szerokie (poza tym jest potwornie ciężka - circa 1 kg :/ ), Longus z kolei jest zdecydowanie za wąski w teren.

Jaką szerokość polecilibyście z własnych doświadczeń?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...