pauletta Napisano 13 Maja 2011 Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam, Mam do was pytanie - jakie są najciekawsze miejsca na Suwalszczyźnie? Gdzie najchętniej jeździcie, co odwiedzacie, jakie motywy wami kierują (ciekawe widoki, ciekawe miejsce do odwiedzenia, miejsca do skosztowania regionalnej kuchni, czy może inne)?? Chodzi mi głównie o Powiat Suwałki, czyli okolice Wiżajn, Jeleniewa, Przerośli, Raczek i samego miasta Suwałki. Piszcie!! Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 13 Maja 2011 Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam,kiedyś jak jeszcze jeździłem rekreacyjnie/turystycznie to odwiedzałem:stańczyki,górę cisową,najróżniejsze jeziora(bądź je objeżdżałem można wiele ciekawych zakątków zaleźć),kładka i klasztor wkoło jez.Wigier,góra zamkowa,masa lasów itp ;] gdzieś miałem ulotkę w formie mapy z najciekawszymi zabytkami itp na Suwalszczyźnie tylko gdzieś mi ją wcięło,a przygotowana została przez hmm buro które znajduje się w muszli Co do kuchni to w sumie nie wiem gdzie są ciekawe miejsca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GibsonWigry Napisano 13 Maja 2011 Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Tak jak kolega wyżej wspomniał miejsc jest masa. Wigierski Park Narodowy, Suwalski Park Krajobrazowy, jezioro Hańcza Przy farmie wiatrowej nieopodal Prudziszk w Potaszni można zmierzyć się z niezłymi wzgórzami. Przy okazji zrobić sobie fotkę przy 150m wiatraku Nieopodal Smolnik są jakieś karczmy przydrożne, ale nigdy w nich nie jadłem to nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinolsz Napisano 14 Maja 2011 Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Jest to teren mi znany i ukochany przeze mnie. Jeśli chodzi o miejsca : Góra Zamkowa (ciekawe miejsce, nie licz jednak na zapierające dech w piersiach widoki, gdyż drzewa nieco przesłaniają perspektywę na jeziora; nie mniej jednak to miejsce z klimatem ; zdobywając górę na rowerze możesz się zmęczyć), takie wioski jak Udziejek, Wodziłki, Kłajpeda, Dziadówek oraz inne (stare zabudowania, górki, doliny itd; warto się po nich pokręcić); Smolniki (miejsce dość popularne, ale za pierwszym razem na Suwlaszczyźnie warto tam zajrzeć; miejsce plenerów z "Pana Tadeusza" Wajdy, stara kaplica cmentarna; uwaga na bar przy sklepie, pierogi dobre, ale kartacze w ich wykonaniu to najzwyklejsze pyzy z mrożonki !) , ruiny dworu Stara Hańcza (po dworze zostały fundamenty, aleje drzew; piękny widok na jezioro Hańcza i fajne miejsce na kąpiel; uwaga w okresie dobrej pogody może być trochę więcej ludzi). Jeśli chodzi o tereny wokół Wigier to zgadzam się z Kudłatym, więc kładka, klasztor. Jak zdecydujesz się tam popedałować to zachęcam, aby zatrzymać się w Cimochowiźnie. Z tej wioski są piękne widoki na klasztor i jezioro. A co do jedzenia to szczególnie polecam bar przy sklepie w Błaskowiźnie (duży budynek, chyba największy sklep w wiosce). Dają tam świetne obiady, zarówno tradycyjne jaki regionalne. Lokal nie wygląda imponująco, ale mimo to można tam świetnie i niedrogo zjeść. Dobry lokal jest też w Puńsku (drewniany zajazd przy drodze wylotowej), ale chyba tam raczej nie zamierzasz jeździć. Jeśli, planujesz dłużysz wyjazd to napisz. Postaram się na coś jeszcze zwrócić uwagę. pozdr. Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 14 Maja 2011 Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Widzę pan bardzo obeznany, często bywa pan w tych okolicach?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pauletta Napisano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Dzięki za opinie! Suwalszczyzna jest cudowna i mam zamiar zacząć ją zwiedzać właśnie na rowerze:) A jak trasy? Czy waszym zdaniem jest ich wystarczająca ilość? Korzystacie z już istniejących, czy macie jakieś własne ulubione? Podzielcie się! Dodam, że nie jestem bardzo doświadczonym turystą, preferowałabym raczej takie ok 50km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Zależy gdzie pani mieszka, ale jest takich sporo, a gdy jest już się w stanie zrobić 100km to wtedy nic nie stoi na przeszkodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Goldap i okolice, w tym Stanczyki, sa bardzo ciekawe krajobrazowo. Mozna sie zmeczyc na interwalach, mozna zrelaksowac w lasach, generalnie opcji jest duzo. BTW, polecam przewodnik Pascala/Bikeboard Mazury i Suwalszczyzna, jest tam sporo ciekawych propozycji, ktore mozna samemu rozwinac. Wystarczy mapa i rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekSki Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Co do jedzenia to z lokali nie wymienionych należałoby wymienić jeszcze restaurację Jelonek w Jeleniewie. Nie wiem jak teraz ale jeszcze kilka lat temu rewelacyjne kartacze. Zdaje się, że właśnie skończyli remont i chyba jest już otwarta. Poza tym gdybyś zapędziła się za Gołdap polecam legendarne wręcz w owym rejonie lody w Baniach Mazurskich. Kilka stron (przykładowych, jest tego oczywiście więcej): Suwalski Portal Informacji Turystycznej (są opisy rozmaitych szlaków): http://mpopowski.w.interia.pl/access/mariusz.htm Oficjalna strona Suwalszczyzna kraina jak baśń: http://www.suwalszczyzna-jakbasn.pl/suwalszczyzna.php PTTK Suwałki : http://suwalki.pttk.pl/ W ramach PTTK mamy pierścień rowerowy Suwalszczyzny znakowany jako R65 (link do pliku .doc ze szczegółowym opisem trasy: http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=4&ved=0CCwQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.suwalki.pttk.pl%2Ffilemanager%2Ffiles%2Fopis%2520krajoznawczy%2520R65.doc&ei=RxjSTbuYDo3o-gap773VCg&usg=AFQjCNESgSEVuhuGI2cmCgou8adqCUxSmg). Do tego dochodzi fragment międzynarodowego szlaku EuroVelo R11 i szlak fortyfikacji pozycji granicznej znakowany jako R68 (ostrzegam, że jest na nim trochę piaskó w których cieńsze opony kopią się bardzo. Opis: http://www.turystyka.powiat.suwalski.pl/szlak-fortyfikacji-pozycji-granicznej-289.htm) Jeszcze jedna strona z opisem szlaków (sporo ich tam jest z informacją o oznakowaniu i instytucji zarządzającej): http://basniowasuwalszczyzna.pl/index1.htm?task=150 Ogólnie w internecie jest tego naprawdę sporo z tym, że wszystko jest dość mocno porozrzucane. Zawsze można zajechać do siedziby PTTK przykładowo i tam szukać pomocy. Ja osobiście jeśli poruszam się szlakami to tylko dla ciekawości. Zazwyczaj sam ustalam sobie trasy. Od siebie mogę polecić osobom będącycm na Suwalszczyznie odbicie lekkie na Mazury w okolice Gołdapi. Wtedy dopiero widać różnorodność kultury, krajobrazu i budownictwa. Mamy tu można powiedzieć wszystko: są dość spore jak na ten rejon Polski góry, są i odcinki całkiem płaskie, mamy klasyczną zabudawę drewnianą, mamy poniemieckie domy i inne budynki z czerwonej cegły, mamy wielkie tereny popegeerowskie wiejące pustką i wielkimi polami (są miejsca w których jedzie się kilka kilometrów wzdłuż tego samego kawałka pola) i ciasne wioski z zabudową będącą wynikiem kredytów z czasów towarzysza Gierka. Nie brakuje także budownictwa jeszcze z okresu caratu. Mamy piękne rezydencje tzw. "Warszawiaków" ale mamy też Pana Mietka dopijającego wino za sklepem. Mamy tu po prostu wszystko. Oj, coś się rozpędziłem co nieco Co do tras nieznakowanych to polecam przjechać się linią kolejową z Gołdapi (właściwie Botkun) na Stańczyki (poza Stańczykami są na niej jeszcze 3 podobne wiadukty, choć nieodremontowane i nieco niższe to wg mnie przez swoją "dzikość" o wiele bardziej urokliwe.), po czym połączyć to z linią Pobłędzie - Blaskowizna (http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=591) i jesteś my w Suwalskim Parku Krajobrazowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Jeszcze dodam,że północna część Krajobrazowego Parku Narodowego (powiedzmy powyżej Smolnik,Rutki tartak) jest ciekawszy,piękniejszy,dzikszy,mniej zabudowany itp ogólnie ładniejszy,nawet można nie zauważyć gdy się przejedzie na Litwę a tam jest także pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinolsz Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Co do tras, to proponuję ustalanie samemu wg. tego co chce się danego dnia zobaczyć. Polecam noclegi w różnych miejscach, wtedy można więcej zobaczyć. Trasy w stronę Gołdapi jak najbardziej godne odwiedzenia. Lody w Baniach Mazurskich podawane z kany po mleku również wypada spróbować, będąc w okolicy. Tereny sejneńszczyzny (jaki i same Sejny z Synagogą-galerią, dawnym zakonem i bardzo dobrą restauracją w centrum miasta z kartaczami, soczewiakami, czenakami) są również warte uwagi. Polecam także okolice Czarnej Hańczy jak i samą rzekę. Wszystkiego na pewno nie uda Ci się zwiedzić. Jest to zbyt bogaty region na krótki wyjazd. Pewnie potrzeba około 2-3 tygodni, żeby trochę bardziej wniknąć w Suwalszczyznę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wokulsky Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 temat juz został wyczerpany więc pozostaje mi jedynie potwierdzić że rejon na wschód od gołdapu i na południe od wiżajn do białowieży jest bardzo ciekawy pod każsym względem. jesli zależy tobie na podziwianiu krajobrazów i rozkoszowaniem się przestrzenią i pustymi drogami często w bardzo dobrym stanie [dużo się buduje nowych szos z funduszy europejskich]. Ja ze swojej strony zachęcam do podróży wzdłuż granicy. czas się tam zatrzymał i trzeba to poczuć puki nie wkroczyła tam jeszcze cywilizacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pauletta Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, będą bardzo pomocne:) Pozdrawiam i życzę udanego sezonu rowerowego;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacek12 Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Myślę że warto wspomnieć także o rewelacyjnej książce Grzegorza Rąkowskiego "Polska Egzotyczna cz. I". Kilka pierwszych rozdziałów zawiera bardzo ciekawe informacje o wspomnianym regionie. Jest w niej sporo wiadomości o odległej i zagmatwanej niejednokrotnie przeszłości tych ziem. Jest dużo o czasach nam współczesnych i atrakcjach na jakie możemy się tam natknąć. Polecam każdemu, kto wybiera się na Suwalszczyznę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.