Arkanian Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Witam Przede mną wymiana ramy w rowerze. W skalpie zaproponowano mi dwie ramy Krossa Level A2 i A8. Z tego co się dowiedziałem różnią się one stopem aluminium wiec rama A8 jest lżejsza. Czy będzie to odczuwalna różnica? Czy myślicie że warto dołożyć do niej 150zł? Czy może warto wydać te pieniądze na co innego?
Arkanian Napisano 13 Maja 2011 Autor Napisano 13 Maja 2011 Podaj który rocznik tych ram. nie sądziłem że będzie to miało znaczenie i nie dopytałem W każdym razie rama A8 była ze stopu 7005, a A2 z 6061 bodajże. Może to pozwoli na trochę lepsza identyfikację i ocenę.
jayacek Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Rocznik ma znaczenie bo ramy różnią się geometrią i właśnie stopem aluminium ale bez względu na rocznik a8 będzie lepsza .
brt0555 Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Wiadomo, ze a8 jest lepsza, ale i drozsza. Zalezy do czego rower potrzebujesz, bo amator raczej roweru nie sklada od postaw, dlatego mysle ze warto dolozyc do a8.
Arkanian Napisano 13 Maja 2011 Autor Napisano 13 Maja 2011 Wiadomo, ze a8 jest lepsza, ale i drozsza. Zalezy do czego rower potrzebujesz, bo amator raczej roweru nie sklada od postaw, dlatego mysle ze warto dolozyc do a8. Rowerem głównie jeżdżę do pracy po mieście. Tylko że w sumie jak na miasto to moja droga jest dość wyboista Uważam się za amatora:) dlatego kupiłem rower w całości, tylko rama się uszkodziła. Zdaje sobie sprawę że rama A8 jest lepsza tylko się zastanawiam czym to się poza wagą objawia i czy ja w ogóle odczują tą różnicę? Powoli skłaniam się ku A8, bo uznałem, że całkiem sporo jeżdżę i nie warto oszczędzać, a kolejny raz ramy wymieniać nie zamierzam.
Sonix Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Hej. Ja bym dołożył te 150 zł. i kupił A8 po pierwsze lżejsza a po drugie z lepszego stopu aluminium robiona.
soviec Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Ja bym dołożył te 150 zł. i kupił A8 po pierwsze lżejsza a po drugie z lepszego stopu aluminium robiona. Popieram, tam masz 7005 a w A2 inna Wiadome 7005 lepsza!
Rulez Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Rowerem głównie jeżdżę do pracy po mieście. Tylko że w sumie jak na miasto to moja droga jest dość wyboista Uważam się za amatora:) dlatego kupiłem rower w całości, tylko rama się uszkodziła. Zdaje sobie sprawę że rama A8 jest lepsza tylko się zastanawiam czym to się poza wagą objawia i czy ja w ogóle odczują tą różnicę? Zapewne w żadnym stopniu ni odczujesz różnicy w "lepszości" natomiast ramy mają nieco inną geometrię, ile masz wzrostu ?
Sonix Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Zapewne w żadnym stopniu ni odczujesz różnicy w "lepszości" natomiast ramy mają nieco inną geometrię, ile masz wzrostu ? I o ile się nie mylę to A8 jest lżejsza mówiąc o tym samym rozmiarze.
brt0555 Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Przekonac musisz sie sam czy warto doplacic to 150zlt, jak na amatora to obie beda dobre, a warto przemyslec czy masz na inne wydatki kase, czy to 150zlt niczego nie zmieni- czy to 150zlt nie bedzie wyduszone. Obie ramy sa dobre, wiec moim zdaniem to Ty glownie decydujesz o tym co wezmiesz. a8 wiadomo jest wyzszej klasy i pewnie jest lepsza baza pod rozbudowe.
Rulez Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 I o ile się nie mylę to A8 jest lżejsza mówiąc o tym samym rozmiarze. Po pierwsze, jeśli nie są to modele starsze niż 2009 (a raczej nie są skoro rama A8 jest z alu 7005) to nie mają takiej samej rozmiarówki, po drugie niewielka różnica w wadze tych ram nie zostanie odczuta w praktyce w żaden sposób Nawet Kross A8 z 2011 r. mimo ładnie wykonanej ramy nie jest taki lekki - 1850 gr. w rozm 18" to nie rewelacja Jedyna praktyczna różnica to różna rozmiarówka - A8 ma 16-18-20", natomiast A2 ma 17-19-21".
matys210 Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Witam. Dołącze się tutaj do tematu żeby nie żaśmiecać forum. Planuje również kupno ramy i zastanawiałem się nad Kross A2. Rowerem będę jeździć głównie po bezdrożach, lasach (ewentualnie jakieś hopy) Chciałbym coś wytrzymałego , w miare lekkiego i do 300 zł. Czy taka rama nie pęknie na jakiejś dziurze albo jak polece z jakiejś hopy? Do ramy oczywiście amortyzator z przodu. Mam nadzieje że ktoś się udzieli
matys210 Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 To co mam zaśmiecać forum i napisać nowy temat bo nikomu się niechce kur*** ruszyć dupy???
Sonix Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Rulez zgadzam się z Tobą, ale kolega pytał jakie są różnice więc napisałem, a to że różnicy się nie odczuje to już inna sprawa.
RafalB Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Wczoraj zdecydowalem sie na kupno tej wersji http://allegro.pl/show_item.php?item=1592338127 Ogolnie potrzebne jest mi cos taniego, w miare lekkiego(ponizej 2kg) na przeczekanie, az troche kasy wpadnie Malowanie nawet mi pasuje, dobrze ze ma vki bo znowu chce zobaczyc jak sie jezdzi na tym rozwiazaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.