Skocz do zawartości

[amortyzator] precyzyjny pomiar ciśnienia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Użytkuję RS Reba z podwójną komorą powietrzną. Poczytałem sobie na forum o ustawianiu ciśnień w komorach pod swoją wagę, preferowany styl jazdy itd. Niektórzy forumowicze twierdzą, że jak pokazuje praktyka, różnica 5 psi może być wyraźnie odczuwalna.

Ale precyzja wskazań miernika ciśnienia w praktycznie każdej pompce do amortyzatora jest żałosna. Przy zabawie w dobór ciśnień jeszcze należy brać pod uwagę powietrze które pozostaje w wężyku pompki.

Pomyślałem sobie o takim rozwiązaniu:

Napompować sporo psi - oczywiście rozsądnie - w [+] i w [-], odłączyć pompkę i za pomocą takich precyzyjnych przyrządów Topeak SKS powoli zmniejszać ciśnienie.

Może już ktoś wypróbował taki pomysł w praktyce ?

Chodzi mi o to czy głowice tych przyrządów [czyli te dziurki w które wtyka się wentyle aby zmierzyć ciśnienie] będą mogły zagłębić się na odpowiednią głębokość w zaworki komór powietrznych w celu pomiaru ciśnienia i jego regulacji.

Pozdrawiam

Napisano

Pomysł sam w sobie ciekawy. Proponuje napisać maila do sprzedawcy lub producenta z prośbą o podanie wymiarów samej końcówki.

Ja osobiście nie mam problemów z jakimś uciekającym powietrzem z wężyka podczas pompowania. Pompuje np. 110psi i tyle jest po odłączeniu pompki. Przyznam, że pompka nie jest, aż tak bardzo precyzyjna (do 1psi) i pompowanie negatywnej komory z dokładnością do 5psi trwa chwile dłużej.

Napisano

Sorry za off top ale mam pytanie gdzie można kupić u nas ten ciśnieniomierz Topeak SmartGauge D2 szukałem po internecie i wszędzie są niedostępne.

Napisano

Myślę, że tak dokładny pomiar ciśnienia jest niepotrzebny, chyba, że dla celów porównawczych. Dla samego siebie nie. Pompujesz tyle, ile ci odpowiada i żadna różnica czy jest to 100 czy 98. To, że ktoś ci powie, że na 67 kg mu pasuje 100 psi, to nie oznacza, że Tobie o tej samej wadze też.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...