marekgda Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Witam Użytkuję RS Reba z podwójną komorą powietrzną. Poczytałem sobie na forum o ustawianiu ciśnień w komorach pod swoją wagę, preferowany styl jazdy itd. Niektórzy forumowicze twierdzą, że jak pokazuje praktyka, różnica 5 psi może być wyraźnie odczuwalna. Ale precyzja wskazań miernika ciśnienia w praktycznie każdej pompce do amortyzatora jest żałosna. Przy zabawie w dobór ciśnień jeszcze należy brać pod uwagę powietrze które pozostaje w wężyku pompki. Pomyślałem sobie o takim rozwiązaniu: Napompować sporo psi - oczywiście rozsądnie - w [+] i w [-], odłączyć pompkę i za pomocą takich precyzyjnych przyrządów Topeak SKS powoli zmniejszać ciśnienie. Może już ktoś wypróbował taki pomysł w praktyce ? Chodzi mi o to czy głowice tych przyrządów [czyli te dziurki w które wtyka się wentyle aby zmierzyć ciśnienie] będą mogły zagłębić się na odpowiednią głębokość w zaworki komór powietrznych w celu pomiaru ciśnienia i jego regulacji. Pozdrawiam
Furiath Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Pomysł sam w sobie ciekawy. Proponuje napisać maila do sprzedawcy lub producenta z prośbą o podanie wymiarów samej końcówki. Ja osobiście nie mam problemów z jakimś uciekającym powietrzem z wężyka podczas pompowania. Pompuje np. 110psi i tyle jest po odłączeniu pompki. Przyznam, że pompka nie jest, aż tak bardzo precyzyjna (do 1psi) i pompowanie negatywnej komory z dokładnością do 5psi trwa chwile dłużej.
pawelsystem Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 no tak ale pompka ma też guik do spuszczania a to juz jest bardzo prezycyjne
Sonix Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Sorry za off top ale mam pytanie gdzie można kupić u nas ten ciśnieniomierz Topeak SmartGauge D2 szukałem po internecie i wszędzie są niedostępne.
kello Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Myślę, że tak dokładny pomiar ciśnienia jest niepotrzebny, chyba, że dla celów porównawczych. Dla samego siebie nie. Pompujesz tyle, ile ci odpowiada i żadna różnica czy jest to 100 czy 98. To, że ktoś ci powie, że na 67 kg mu pasuje 100 psi, to nie oznacza, że Tobie o tej samej wadze też.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.