Marcin1731 Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Witam witam mam pytanie a zaś mam meridkę i mam v-breiki i tak sobię myśle żeby tak zamiast tych v-breików na tyle zamontować tarczówkę i nie wiem czy to jest dobry pomysł i czy w ogóle tak można z robić ?
gregorek Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 jeżeli masz do tego odpowiednia ramę w swojej Meridzie to nie wiedzę przeszkód
Mod Team michuuu Napisano 12 Maja 2011 Mod Team Napisano 12 Maja 2011 Dlaczego na tyle, sensowniej jest na przednie koło jak już. I jeszcze pytanie - z potrzeby czy dla lansu?
Marcin1731 Napisano 12 Maja 2011 Autor Napisano 12 Maja 2011 Co do roweru to matss sub 5v Bardziej potrzeba
Dueerre Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Tak, jak pisał kolega gregorek - o ile masz mocowania to można. Pamiętasz oczywiście, że zmiana na tarcze wiąże się również ze zmianą piasty, chyba też klamek - ale tu do końca nie jestem pewien, ale jeśli zmieniasz na hydrauliczne to zmiana klamek na bank, a jak masz klamko-manetki to przy okazji i manetek. Natomiast zadaj sobie pytanie o sens takiej zmiany. Czy naprawdę potrzebujesz tarczy (tylko na tył, tak?) bo robisz/planujesz robić jakieś poważne DH czy tak tylko dla lansu bo masz nagły przypływ kasy? Ja parę lat temu stanąłem przed identycznym dylematem. Miałem kasę i mogłem spoko zmienić VB na tarcze. Przeanalizowałem trasy jakie robiłem i jakie zamierzałem zrobić i doszedłem do wniosku, że przesiadka na tarcze byłaby tzw "tryumfem techniki nad zdrowym rozsądkiem". Ale co kto lubi..... Pozdr, Dueerre
Mod Team safian Napisano 12 Maja 2011 Mod Team Napisano 12 Maja 2011 A do czego chesz zacisk przymocować? Z tego co widzę na fotkach to rama nie ma mocowania pod tarczę, w amortyzatorze również nie widzę. Z resztą z tyłu nie ma sensu wymieniać, jak już to z przodu, a do tarczy musisz mieć piastę z odpowiednim mocowaniem, do tego mocowanie w amortyzatorze/ramie, z hamplami hydraulicznymi klamki zwykle masz w komplecie, do mechanicznych wystarczą Twoje klamki. Jeżeli Twoje v-ki słabo hamują to może warto wymienić hample/klocki a nawet klamki, jeżeli masz dobre v-ki to i przy użyciu jednego palca możesz przelecieć przez kierownicę
kello Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Z tego co widzę po zdjęciach to ani w ramie, ani w amortyzatorze nie masz mocowań pod hamulce tarczowe. Można na upartego kombinować mocowanie na ramę (spawanie albo dokręcenie czegoś zrobionego własnoręcznie) ale mija się to z celem. Mija się również z celem montowanie tarczy tylko na tyle, czyli tam, gdzie jest najmniej potrzebna. Głównie hamuje się hamulcem przednim, tylny w zasadzie jaki by nie był, i tak w końcu zablokuje tylne koło, które ma mniejszą przyczepność przy hamowaniu niż przednie i szybciej się blokuje. Co do lansu to rower z tarczą z tyłu i bez tarczy z przodu wygląda głupio i lamersko. Żadna dziewczyna się nie obejrzy. W twoim rowerze jest oczywiście możliwa wymiana hamulca na tarczowy ale wiąże się to z wymianą: - ramy - klamki - wszystkich pancerzy i linek - wszystkich części nie pasujących ze starej ramy do nowej.
Marcin1731 Napisano 13 Maja 2011 Autor Napisano 13 Maja 2011 Dzięki chłopaki za rady nie jednak bo dłuższym namyśle zostaje przy V-breikach .Dzięki za radę ,Jeszcze jedno troche odbiega od tematu http://allegro.pl/licznik-rowerowy-sigma-bc-1009-idealny-dla-ciebie-i1593304584.html czy ten licznik mozna przymocować na mostku ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.