Skocz do zawartości

[hamulce] Czy można v-breiki zamienić na tarczowe ?

Marcin1731

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam witam mam pytanie a zaś mam meridkę i mam v-breiki i tak sobię myśle żeby tak zamiast tych v-breików na tyle zamontować tarczówkę i nie wiem czy to jest dobry pomysł i czy w ogóle tak można z robić ?

Napisano

Tak, jak pisał kolega gregorek - o ile masz mocowania to można.

Pamiętasz oczywiście, że zmiana na tarcze wiąże się również ze zmianą piasty, chyba też klamek - ale tu do końca nie jestem pewien, ale jeśli zmieniasz na hydrauliczne to zmiana klamek na bank, a jak masz klamko-manetki to przy okazji i manetek.

Natomiast zadaj sobie pytanie o sens takiej zmiany. Czy naprawdę potrzebujesz tarczy (tylko na tył, tak?) bo robisz/planujesz robić jakieś poważne DH czy tak tylko dla lansu bo masz nagły przypływ kasy?

Ja parę lat temu stanąłem przed identycznym dylematem. Miałem kasę i mogłem spoko zmienić VB na tarcze. Przeanalizowałem trasy jakie robiłem i jakie zamierzałem zrobić i doszedłem do wniosku, że przesiadka na tarcze byłaby tzw "tryumfem techniki nad zdrowym rozsądkiem".

Ale co kto lubi.....

Pozdr,

Dueerre

• Mod Team
Napisano

A do czego chesz zacisk przymocować? Z tego co widzę na fotkach to rama nie ma mocowania pod tarczę, w amortyzatorze również nie widzę.

Z resztą z tyłu nie ma sensu wymieniać, jak już to z przodu, a do tarczy musisz mieć piastę z odpowiednim mocowaniem, do tego mocowanie w amortyzatorze/ramie, z hamplami hydraulicznymi klamki zwykle masz w komplecie, do mechanicznych wystarczą Twoje klamki.

Jeżeli Twoje v-ki słabo hamują to może warto wymienić hample/klocki a nawet klamki, jeżeli masz dobre v-ki to i przy użyciu jednego palca możesz przelecieć przez kierownicę ;)

Napisano

Z tego co widzę po zdjęciach to ani w ramie, ani w amortyzatorze nie masz mocowań pod hamulce tarczowe. Można na upartego kombinować mocowanie na ramę (spawanie albo dokręcenie czegoś zrobionego własnoręcznie) ale mija się to z celem. Mija się również z celem montowanie tarczy tylko na tyle, czyli tam, gdzie jest najmniej potrzebna. Głównie hamuje się hamulcem przednim, tylny w zasadzie jaki by nie był, i tak w końcu zablokuje tylne koło, które ma mniejszą przyczepność przy hamowaniu niż przednie i szybciej się blokuje. Co do lansu to rower z tarczą z tyłu i bez tarczy z przodu wygląda głupio i lamersko. :) Żadna dziewczyna się nie obejrzy. :) W twoim rowerze jest oczywiście możliwa wymiana hamulca na tarczowy ale wiąże się to z wymianą:

- ramy

- klamki

- wszystkich pancerzy i linek

- wszystkich części nie pasujących ze starej ramy do nowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...