Skocz do zawartości

[zakupy] Błąd Giant roam 4?

grubman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.W ostatnim czasie podjąłem decyzję o zakupie roweru crossowego. Nie miałem wielkich wymagań chciałem się zmieścić w kwocie do około 1500 zł (maksymalnie). Rower potrzebny mi głównie do przemieszczania się w mieście wyjazdów nad jezioro po utwardzonych drogach leśnych. Generalnie myślałem o zakupie roweru w najlepszej opcji z przerzutką alivio - ale nie był to dla mnie jakiś priorytet. Sprzętowo najbardziej podobał mi się Unibike Crossfire ale ze względu na fakt, iż nie był dostępny w Koszalinie zdecydowałem się na rower Kellys Saphix.

Ostatecznie dałem się chyba wpuścić sprzedawcy w maliny (co zwykle mi się nie zdarza) - przekonał mnie do zakupu roweru Giant Roam 4. Dałem się przekonać informacjami, że Kellys ma słabe ramy (czytałem też o tym w sieci) ważę 95 kg mam 190 cm wzrostu. Cena Gianta wydawała się niezła 1299 zł. Kupiłem sprzęt nawet nie patrząc jaką ma przerzutkę przednią. Dojechałem na nim do domu - jedzie się świetnie. W domu zobaczyłem, że przerzutka to SIS i się załamałem. W sieci o tym modelu nie ma niemalże nic - zero informacji na forach. Generalnie dochodzę do wniosku, że popełniłem błąd i zapłaciłem za markę i chwilowy brak rozsądku. Czy może ktoś przekona mnie, że nie jest tak źle? Sprzęt można wymienić a rama jest solidna? Co sądzicie o tym rowerze, czy ktoś miał z nim jakąś styczność?

Napisano

No tak ale przednia przerzutka nie ma aż tak wielkiego znaczenia w takim rowerze, koszt jakiejś Deroki to 40 zł więc bez paniki. Jeżeli piszesz że jeździ ci się dobrze to gdzie problem?, rower nie jest najwyższych lotów ale nie jest też przesadnie słaby, chociaż wydaje mi się że 1300 zł za taki rower to lekka przesada.

Napisano

Daj spokój.... Jak sam piszesz, rower jest Ci potrzebny do rekreacji, lajtowej jazdy a nie wyczynu. Miliony ludzi (no, może trochę przesadzam;) jeżdżą tym modelem i żyją :icon_wink: Możliwe, że w tej cenie dało by się znaleźć trochę lepszy rower, może też byłby lepszy w którymś aspekcie a w innym już nie. Tak więc nie panikuj, ciesz się jazdą i nie myśl o co by było gdyby:)

Jeśli rowerowanie Cię wciągnie, sam stwierdzisz czego Ci brakuje w tym rowerze i bogatszy w doświadczenia przystąpisz do wyboru kolejnego. Jeśli Cię nie wciągnie, Giant starczy Ci na długo.

A wymienić przednią SiS na Alivio to 15 min i może z 50zł...

Napisano

Bardzo dziękuję za pocieszenie:) Rowerek wygląda świetnie jeździ się super. Jutro będę testował -a przerzutki pomyślę o wymianie w przyszłości.

Napisano

Poki jest sprawna i mozna ja wyregulowac nie warto, chyba ze kupisz jakas w licytacji za grosze, wazne ze masz rower i to juz calkiem dobry, pewnie troche napaliles sie na marke, lub posluchales sprzedawcy, bo mozna cos lepszego kupic, ale za to masz mily dla oka rower, a jezdzic Ci sie bedzie rownie dobrze jak bylby z ta lepsza czescia.Pozdrawiam!

Napisano

Ło matko z córką !!! :) Ciesz się że masz rower, a nie badziewie z marketu. Ja mam jeszcze "gorszy" Giant Expression. I co? I nic , jestem szczęśliwy że mam rower. Do jazdy rekraacyjnej/miejskiej nic lepszego nie potrzeba. A jak złapiesz bacyla rowerowego to kupisz lepszy :)

Powodzienia w rowerowaniu, i zadowolenia ze sprzętu.

Napisano

Jak sam piszesz: jechało Ci się świetnie,więc moim zdaniem nie ma najmniejszych powodów do obaw i zmartwień. Przednia przerzutka wg mnie nie jest taka ważna,a sam zobaczysz jak będzie sprawdzać się w praktyce.

Napisano

Miliony ludzi (no, może trochę przesadzam;) jeżdżą tym modelem i żyją :icon_wink:

Przesadzasz, miliony to jeżdżą w samej Polsce. Na świecie jeżdżą miliardy ;) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...