Mistral88 Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Witam, tak jak w temacie szukam przyzwoitej lampki przedniej do jazdy wieczorem i w nocy, po mieście, ale także od czasu do czasu w terenie, gdzieś w lesie. Cena max to 100zł. Mam już kilka typów, ale nie moge sie zdecydować, którą wybrać. Oczywiście wszelkie inne propozycje mile widziane do ceny, jaką podałem. Moje typy to: na początku była : Sigma Elloy, ale na tle kolejnych wydaje mi się słaba opcją (może się mylę, nie wiem). Cateye HL-EL410 Cateye HL-EL220 Sigma Smilux (podobno alternatywa dla Sigmy Pava) - wydaje mi się najlepsza z ekipy Ktoś gdzieś polecał firmę Mactronic Mlf-1W, ale jakoś nie mam przekonania, samo mocowanie nie wygląda ciekawie. Albo Mactronic Dif-1W, słabsza od poprzednika. Myślałem też, że można by połączyć dwie takie same lampki, chociażby tego Mactronica Dif-1W, albo Sigmę Elloy, ale nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie ? Najbardziej do gustu przypadły mi dwie Cateye HL-EL220 oraz Sigma Smilux. Będę wdzięczny za każdą pomoc
DominikM Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Mistral, na innym forum wklejałem test z angielskiego czasopisma gdzie jest opis i beamshot... Generalnei słabo to świeci pomimo tego, że wygrały w teście sub 100 funtów http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,58048.0.html
Mistral88 Napisano 12 Maja 2011 Autor Napisano 12 Maja 2011 DominiK dzięki za artykuł. Mimo to, może coś od siebie polecisz, coś sensownego do 100,- Pod uwagę biorę teraz już tylko 3: 1. Sigma Smilux 2. Sigma Cubelight 2 3. Cateye HL-EL220 Reszta, z tego co wyczytałem to tylko sygnałówki. Najbardziej po głowie chodzi mi ten Smilux, na Pava sobie teraz pozwolić nie mogę z takim funduszem. Nie wiem jak na tle Smiluxa wypada Cateye ? A co do Cubelight, to ktoś pisał, że są słabsze od Smiluxa, no i to halogen, więc baterie szybciej dostaną "w skórę". Myślałem też nad Cubelight 2 razy dwa. Ale sporo bateryjek będzie trzeba wtedy uzbierać, a i tak nie wiem jaki to da efekt i czy warto ? Lampka będzie do szosówki, jeżdżę tylko w zasadzie po asfalcie, ale zarówno po mieście, poza miastem, jak i gdzieś w lesie (asfalt). Mam nadzieję, że ktoś jeszcze pomoże Edit. Znalazłem kolejne dwie ciekawe pozycje: Sigma Lightster oraz Trelock LS 725. Które polecacie, a które lepiej sobie odpuścić ?
krystian2632 Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Także planuję zakup przedniego oświetlenia, na asfaltowe drogi, czyli powinna być długa i "zwarta" smuga światła, bez rozpraszania się na boki. Cena również do 100 zł.
hammurabi Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Wtam, Też przeszukiwałem fora w poszukiwaniu lampki do 100 zł. Skończyło się na zakupie Sigma Quadro X Kosztowała mnie około 75zł. Jeżdżę głównie po mieście i zależało mi na tym żeby nie wyładowała się po 2h pracy, ale żeby też potrafiła COKOLWIEK oświetlić w nocy, żebym się nie zabił wracając do domu. Za dnia lampka jest całkiem dobrze widoczna, ma 3 tryby (mocny, słabszy, migający), bardzo dobre mocowanie które daje pewność że nie spadnie przy pierwszym wyboju. Światło jest na tyle mocne, że w nocy oświetla drogę przede mną, a więc dziury i korzenie omijam nie jadąc 5km/h Na dniach będę miał okazję porównać ją z CatEye HL-EL135 która kosztuje tyle samo, ciekaw jestem jak się mają do siebie. Zaznaczam że ewidentnie nie jest to lampka do wyczynów w lesie, ale też nie takie jest jej przeznaczenie. ...a jakiego czasu pracy oczekujesz? bo to w sumie dość ważna sprawa. Mi np nie pasuje ładowanie akumulatorów co 2-3 dni lub częściej
dziunio20 Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 polecam kellys REBEL posiada 3 tryby świecenia na 4 baterie AAA wskaźnik ich rozładowania, a tak mocno świeci że nawet teraz, za dnia jak przebijam się po prawej stronie samochodów stojących w korkach to odbija się światło w ich lusterkach i o dziwo kierowcy bardzo często ustępują mi pola
Gazda Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=mactronic+scream Pomyślcie nad nią ..
hammurabi Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=mactronic+scream Pomyślcie nad nią .. Tylko trzeba mieć na uwadze klika rzeczy: - Świeci diabelnie krótko, np 1,5h na pełnej mocy - Daje naprawdę oślepiające światło, więc na na miasto mnie nie przekonuje - oślepianie kierowców z naprzeciwka nie jest dobrym pomysłem - Cena w sklepach wynosi ok 140zł a na allegro lubią się kręcić podróbki o wyraźnie gorszej jakości. Poza tymi cechami urządzonko jest całkiem ciekawe Ale jak się ma do podobnych latarek na CREE ale nie firmowych to już niech się inni wypowiadają. Zresztą o nich już było w kilku miejscach.
Mistral88 Napisano 17 Maja 2011 Autor Napisano 17 Maja 2011 Ja po przeszukaniu wszystkiego co się da, zdecydowałem i zamówiłem Sigmę Smilux. Pod koniec tygodnia powinna dojść, przetestuje i zobaczymy. Z tego co niektórzy piszą, jest trochę gorsza od Sigmy Pava, a ta świeci jak dla mnie mega wystarczająco - brat testował, więc Smilux dla mnie jest wystarczającą opcją. Gazda zastanawiałem się też nad Screamem Mactronica, ale Sigma wygrała, chociażby ze względu na dłuższy czas świecenia. Dziunio20 ten Rebel też wydaje się całkiem fajny, a jak mówisz, że dobrze świeci to jeszcze lepiej, bo z tego co wyczytałem to ma 10 LUX-ów a Sigma Smilux 15 Hammurabi Quadro też rozważałem, ale po zapoznaniu się ze stroną http://www.light-test.info/ i tamtejszym porównaniem zrezygnowałem z niej.
hammurabi Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 tyle że quadro a quadro x to różne latarki. Quadro ma bodaj zwykłe ledy, a quadro x półwatowego powerleda. Miałem możlowość porównać, różnica jest dość znacząca. Nad Smiluxem się zastanawiałem ale uznałem że wolę coś nieco mniejszego. Przynajmniej mam pewność że nie zleci mi na wybojach no i spokojnie służy jako zwykła latarka.
Mistral88 Napisano 17 Maja 2011 Autor Napisano 17 Maja 2011 Być może, tego "x" nie zauważyłem ;p Co do większych wybojów, to się o to nie martwię, bo jeżdżę szosówką tylko po drogach asfaltowych, dlatego tez się na Smiluxa zdecydowałem Ważne, żeby każdy był zadowolony
krystian2632 Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Zastanawiałem się nad tym Mactronic'em, ale długość świecenia mnie dobiła, także odpuszczam ją, mimo że najbardziej mi się podoba. Sigma Smilux świeci całkiem przyzwoicie z relacji w internecie, lecz jest trochę za duża i to mocowanie niepewne. Wiadomo, polskie drogi idealne nie są, ciekawe jak będzie się lampka trzymać na jakieś hopce. Póki co jest moim faworytem. A co możecie polecić do 70-80 zł ? Wiem, że to cena bardzo mała, ale coś porównywalnego do tych wyżej pisanych się znajdzie ?
piotrek87 Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Tylko trzeba mieć na uwadze klika rzeczy: - Świeci diabelnie krótko, np 1,5h na pełnej mocy - Daje naprawdę oślepiające światło, więc na na miasto mnie nie przekonuje - oślepianie kierowców z naprzeciwka nie jest dobrym pomysłem - Cena w sklepach wynosi ok 140zł a na allegro lubią się kręcić podróbki o wyraźnie gorszej jakości. Poza tymi cechami urządzonko jest całkiem ciekawe Ale jak się ma do podobnych latarek na CREE ale nie firmowych to już niech się inni wypowiadają. Zresztą o nich już było w kilku miejscach. Mam ta lampke i nie zamieniłbym jej na inna, także musze jej bronic:D Jeżeli chodzi o czas swiecenia to zakladajac ze bedziemy jechac ponad 1,5h na pelnej mocy, mozna zabrac zapasowy komplet akumulatorkow lub ewnetualnie kupic za pare zl 3 bateria w kazdym kiosku dostepne. Swiatlo nie jest oslepiajace dla kierowcow jezeli ustawimy je pod odpowiednim katem i rozproszymy swiatlo, poniewaz na rower jest to najlepsze wyjscie. Poza tym jezeli ktos boi sie oslepiania innych to nie trzeba jechac najwiekszej mocy latarki. Na allegro kupujac od sprawdzonego sprzedawcy podrobki nie dostaniesz. Ceny zaczynaja sie od 115 zl. Ja kupiłem z tego sklepu i gwareantuje Ci ze podrobek nie maja;)
Mistral88 Napisano 18 Maja 2011 Autor Napisano 18 Maja 2011 Krystian mówisz przedział 70-80zł, a jeśli Sigma u Ciebie również jest faworytem, to może warto dołożyć te 6zł ? Ja zamówiłem Smiluxa w Cykloturze w promocji Oczywiście to Twój wybór, wiec do niczego nie namawiam.
Mistral88 Napisano 19 Maja 2011 Autor Napisano 19 Maja 2011 Ja dzisiaj odebrałem Smiluxa. Po pierwszych testach jestem zadowolony. W piwnicy zapaliłem, to spokojnie na 25 metrów oświetlała wszystko. Daje dosyć mocny strumień światła. Po krótkiej jeździe po mieście, wśród latarni,gdzieniegdzie w miejscach bez świeci ładnym mocnym strumieniem, choć myślałem, że będzie szerzej. Ale muszę przetestować Sigmę w całkowitych ciemnościach, gdzieś w lesie, wtedy będzie wszystko jasne. Póki co jestem bardzo zadowolony z zakupu. Mocowanie trzyma mocno, nic nie lata po drodze, specjalnie jechałem po największych dziurach, sprawdza się ok. Do tego w czasie jazdy łatwo można regulować długość na jaką ma świecić. Niestety burza przegoniła mnie do domu. Myślę, że udany zakup Czas pokaże czy było warto ;p
Mesophie Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 A może ciekawym rozwiązaniem byłaby zwykła czołówka? Mozna wtedy dowolnie kierowac strumień swiatła a bywaja one naprawde mocne i oszczędne.
bazyl3 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 A co powiecie na taka popierdółkę - http://velo.pl/produkty/wyprzedaz/?m=0&pk=%&id=1072 bo też szukam oświetlenia do 100 PLN
krystian2632 Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Sigma Smilux mimo swojej wielkości trzyma się świetnie kierownicy. W kompletnej ciemności ustawiłem ją sobie by świeciła na ogległość 30-40 metrów i widziałem wszystko co chciałem widzieć. Do tej pory jestem bardzo zadowolony z tej lampki. Polecam.
Rammzes Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Ale te 15 luxów to nie wydaje się za dużo... przy jakiej prędkości widzisz jeszcze wszystko dobrze?
Mistral88 Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 Rammzes, ja mojego Smiluxa montuję do szosówki i w całkowitej ciemności śmigam spokojnie 30km/h. Jak dla mnie, 15LUX to wystarczająco i jestem z niej zadowolony, choć wiadomo - są lepsze, wszystko zależy, ile masz funduszy. Jak za takie pieniądze jest OK Tak jak krystian napisał, mimo swoich gabarytów bardzo dobrze trzyma się kierownicy. Ale jeśli Smilux to za mało, zawsze możesz pokusić się o Sigmę Pava - niestety tutaj koszt jest zdecydowanie większy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.