Skocz do zawartości

[rama] czy to odpowiedni rozmiar cannondale f5

fatalwalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie. Zrobiłem sobie wyliczenia, a planowałem zakup ramy cannondale f5 lub f6. Rozm. L wg tego za duży a M za mały:) Co wybrać? Nie mam gdzie przymierzyć siadając na takim rowerku :/

Measurements

-------------------------------------------

Inseam: 80

Trunk: 64

Forearm: 38

Arm: 68

Thigh: 60

Lower Leg: 56.5

Sternal Notch: 147

Total Body Height: 178

XC

-------------------------------------------

Standover Height Range: 30.0 - 30.6 inches

Virtual Top Tube: 24.5 - 24.9 inches

Stem Length: 10.2 - 11.8 cm

BB-Saddle Position: 71.6 - 73.1cm

Saddle-Handlebar: 56.2 - 57.8 cm

Tu jest geometria f5 http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/1066/foto:3/

Orientuje się ktoś może przy okazji ile waży rama f5 dokładniej? Nie mogę znaleźć żadnej informacji :(

Napisano

Właściwie rama w rozmiarze M powinna być dla Ciebie, 596 mm horyzontalnie to jak niektóre ramy 19", małą wysokość rury podsiodłowej można nadrobić sztycą 400 mm, L zdecydowanie za duża.

Lecz jeśli nie czujesz , że M Ci odpowiada , ponieważ np. lubisz dłuższe ramy, to szukaj innej firmy.

Napisano

Z tego co pomierzyłem to mój GT rozm. M ma 61cm horyzontalnie i wydaje mi się ok. Jednak chyba wolałbym coś trochę większego w calach. Siodełko u mnie jest mocno ponad kierownice i przez to mam wrażenie, że nie jest mi wygodnie i na dużych dołkach przewala mnie do przodu :/

Napisano

A może raczej najpierw popracuj nad pozycją na obecnym rowerze, np załóż nieco krótszy mostek z większym wzniosem, jeśli masz prostą kierę załóż giętą, jeśli masz giętą - załóż z większym gięciem w górę, no i ostatecznie założ wyższy amortyzator, dopasuj rower do swoich preferencji.

Przy wzroście 178 cm. i górnej rurze horyzontalnie 610 mm wydaje się bardo dziwne, że chcesz przelecieć przez przednie koło.

Musiał byś szukać roweru z dosyć wysoką główką ramy, ale 622 mm horyzontalnie to zdecydowanie za dużo, większa rama wiąże się z większym rozstawem kół co przy zbyt niskim wzroście do jej rozamiaru skutkuje ociężałością w skrętach.

Napisano

Zmierzyłem dokładnie z poziomicą i wyszło mi tyle co na zdjęciu. Mostek zmieniłem właśnie na 80mm i +6st FSA i jest jeszcze gorzej :/ Kiere też mam giętą easton ea30

20830123.jpg

Cały czas mam wrażenie, że rama jest dla mnie za mała.

Jeździłem na krossie a4 i a6 kolegów w rozm. 17" oraz na Cube ltd pro 18" i obydwa wydają mi się za małe. Tak jakby pukał kolanami o klatę:) Chociaż na cube siedziało mi się i tak lepiej bo miałem wrażenie, że jest dużo bardziej sterowny i nie miałem takiego obciążenia na rękach i ramionach

Napisano

Noc dziwnego że Kross 19" wydaje się za mały, skoro jest krótszy, Cube 18" zresztą tez jest krótszy, może ma tylko wyższą główkę ramy.

Mostek o wzniosie 6* to nie jest dużo, 8* a lepiej 10* powinno poprawić sytuację,

Jaki masz amortyzator ?, wyższy na 99.9% powinien załatwić sprawę.

Albo zmień ramę, ale nie na Cannona.

Jeśli masz możliwość na próbę przymierz się do tego roweru w rozm 19" (nie mówię o kupowaniu), powinien Ci podpasować na 100% :

http://www.velo.com.pl/rowery/?id=592

Napisano

Jeśli sprawdzisz jak się czujesz na tym rowerze daj znać, wtedy można pomyśleć nad jakąś ramą .

Scale ? - dopiero byś wisiał nad kierownicą :)

Napisano

Dlaczego bym leżał? Z tego co widzę tutaj http://www.scott.pl/product.php?id_cat=387&id_prod=2000 dla rozm. L długość horyzontalna to 610mm. Niedużo więcej od mojej.

Śmigałem dzisiaj na scott reflex 50 rozm. M i brata rowerze Gamma Genius czy coś takiego w rozm. 19 i bardzo dobrze mi się jeździło ze względu na to że siodełka tak wysoko ponad kierownicę nie musiałem dawać.

Przetestowałem też w decathlonie rockridery bo nie mam możliwości sprawdzenia tego co napisałeś wyżej.

Wcześniej w moim też nie było tragedii bo miałem z1 130mm i główka była wyżej. Teraz jest fox ze zwiększoną komorą i skokiem do 110mm przez to i jest tragicznie

Napisano

No to napisałem, że wyższy amor załatwi sprawę :) , Scott Reflex ma krótką ramę , to turystyczny rower, więc jeśli Ci pasował w rozmiarze M, to takich ram szukaj krótkich z wysoką główką ramy - turystycznych a nie sportowych, np. Scott Aspect - a nie Scale ani Cannondale ;)

Rowery sportowe wymuszają wyciągniętą pozycję z naciskiem na ręce :)

Napisano

Już prawie zdecydowałem się na Kona Kula Delux ale jak sprawdziłem kąty dla tej ramy to znowu pojawiły się wątpliwości :/

Ma taką geometrię

Dł.rury podsiodłowej od środka suportu do końca rury podsiodłowej-482.60mm

Dł. górnej rury ramy mierzona w poziomie od środka rury sterowej do osi rury podsiodłowej-599.5mm

Dł. tylnego widelca-424.18mm

Wysokość główki ramy-129.54mm

Kąt główki ramy-69⁰

Kąt rury podsiodłowej-71⁰

Kąty 69/71 spowodują, że rower będzie tak jakby bardziej komfortowy ale mniej zwrotny jeżeli dobrze rozumiem wszystko? Jak duża jest to różnica w porównaniu do mojego aktualnego GT Avalanche 0.5?

Dzięki za pomoc

Napisano

To baaardzo długa rama 622 mm horyzontalnie, moim zdaniem zdecydowanie nie dla Ciebie.

Porównaj to teraz ze Scott Aspect (to samo co Reflex) w rozm. M był odpowiedni (tak pisałeś) , a ma długość 570 mm horyzontalnie ;)

Napisano

Nie. Źle mnie zrozumiałeś :) Dobrze mi się jeździło na 19" brata genius gamma czy jakoś tak się nazywała. Na pozostałych lepiej niż na moim ale nie za dobrze nadal. Cały czas mam wrażenie jakby czy to ta a4 czy reflex czy cube ltd miały za krótkie/małe ramy.

Miałem dzisiaj okazję przejechać odcinek 30km na ltd pro 18" i w końcu nie bolał mnie kręgosłup chociaż podwyższyć musiałem siodełko znowu mocno nad kierownicę przez co po tych 30km zaczęły boleć mnie ramiona. To główna przyczyna i chęć zmiany na fajniejszą ramę. Mam chory kręgosłup i na moim GT strasznie mnie boli

Napisano

Czyli jak sam piszesz pozycja powinna być wyprostowana, no więc przejedź się na tym, ma wysoką główkę ramy, napisz jakie wrażenia.

http://www.kross.pl/rower/96-Nomia_+4.html

Albo dokładnie pomierz ramę genius gamma i kup taką samą.

Albo przejedź się na Konie, główka ramy 155 mm to dużo (choć mało w porównaniu z Nomia gdzie ma 180 mm, przy podobnej długości ramy)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...