trcs Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Tak ta sama geometria, gość ze wschodu ma wlasnie ten model rozm M i wydaje sie mala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Na długość moze trochę mała ale jeżeli chodzi wysokość roweru w przekroku wydaje mi się idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtasz Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Romet Rambler dla dziewczyny 163cm w rozmiarze 16" będzie odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Romet Rambler dla dziewczyny 163cm w rozmiarze 16" będzie odpowiedni? Powinien pasować ale najpewniej będzie jak dziewczę przymierzy się praktycznie do roweru mtb z ramą 16" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Tak ta sama geometria, gość ze wschodu ma wlasnie ten model rozm M i wydaje sie mala Zdecydowanie rozmiar M będzie krótki, bierz L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furian Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Witam stoję przed wyborem nowej ramy. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc pisze tu. Czytałem, że peaki się sprawdzają w stosunku do ceny ale mam problem z wyborem. Mój wzrost 185cm noga 77cm (od ziemi do krocza) czy L będzie dobra? 1. http://velo.pl/czesci/ramy/accent/peak 2 .http://velo.pl/czesci/ramy/accent/peak-26 3. http://velo.pl/czesci/ramy/accent/el-norte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Czytałem, że peaki się sprawdzają w stosunku do ceny ale mam problem z wyborem. Mój wzrost 185cm noga 77cm (od ziemi do krocza) czy L będzie dobra? Jeżeli Peak, to w tym temacie zagadaj http://www.forumrowerowe.org/topic/100027-rama-accent-peak29/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazujama Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) który rozmiar ramy najlepszy dla wzrostu ~ 1,80m ? http://www.kellysbike.com/pl/rowery-2014/gorskie/fullsuspension/xc-marathon-26/wandal-50#.VHjzKzGG9vl Edytowane 28 Listopada 2014 przez kazujama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 który rozmiar ramy najlepszy dla wzrostu ~ 1,80m ? 19,5" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazujama Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 @up poprawiłem linka bo wkleiłem do wersji z 2013 a kupuje wersje 2014 a tam już ciut inne wymiary są także jakbyś mógł to zerknij jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 @up poprawiłem linka bo wkleiłem do wersji z 2013 a kupuje wersje 2014 dalej pokazuje z 2013 kupuje wersje 2014 a tam już ciut inne wymiary są także jakbyś mógł to zerknij jeszcze raz 19" długośc górnej rury jest taka sama jedynie podsiodłówka jest o 10 mm krótsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esliwka Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 A jak dobrać rozmiar dla dziecka? Do tej pory syn jeździł na dziecięcym rowerku, ale ma już 8 lat, więc musimy kupić coś większego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 A jak dobrać rozmiar dla dziecka? Do tej pory syn jeździł na dziecięcym rowerku, ale ma już 8 lat, A jaki jest wzrost syna Może ta tabela coś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Hmmm... zastanowiła mnie porada jednego ze znanych producentów ram i rowerów, podana do kalkulatora wyliczającego rozmiar ramy, która w oryginale brzmi: "If the theoretical value lies between two sizes, the following rule of thumb can be applied: rather the smaller frame size when riding sportsmanlikely rather the next frame in size when riding tour-orientated..." Ja zawsze myślałem, że to na odwrót, ale nigdy się nad tym głębiej nie zastanawiałem, ale jako że myślę o zakupie ramki (może nawet dwóch) to chciałbym dobrać właściwy rozmiar. Jakieś przemyślenia w tym temacie może...??? Typ ramy - trekking. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez dziobolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karmel48 Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 A jaką ramę mtb byście mi doradzili? Wzrost 169, długość nóg 78-79. Z wyliczeń czy tabelek najbliżej mi do 18 ale jak szukam roweru to wszystkie są 17 albo 19. Jak dotąd miałem 17 na kołach 26 cali i zastanawiam się czy nie przesiąść się na 19 na 26 czy 17 na 27.5 czy szukać tej 18 na siłę. 17 nie jest zła ale mam wrażenie że mogłaby być ciut większa a 19 raczej będzie za duża. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 zastanawiam się czy nie przesiąść się na 19 na 26 czy 17 na 27.5 czy szukać tej 18 na siłę Romety serii R-line na kołach 26" są w rozmiarach 18" Przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esliwka Napisano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 rodszyld69, dzięki, ale syn ma dopiero 134 cm, wiec nie mieści się w tabelce, ale poszukam może jakichś takich dziecięcych wersji tabel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 ale poszukam może jakichś takich dziecięcych wersji tabel Polecam ten temat http://wrower.pl/porady/jaki-rower-wybrac-dla-dziecka,5977.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dambo2222 Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam, Przemierzam się do zakupu roweru romet rambler 4.0. Jaki rozmiar ramy mam wybrać? Mam 178 wzrostu. Pytałem sprzedawce i on powiedział,że rozmiar 18 będzie idealny do tego wzrostu. Link do roweru http://www.mudserwis.com/romet-rambler-4-0#!#dane-techniczne Ale będąc na stronie rometa wychodzi że powinienem mieć rozmiar ramy 20. http://www.sklep.romet.pl/jak-dobrac-rower I jaki tu wybrac? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) I jaki tu wybrac? Aby określić minimalny rozmiar ramy stań boso przy ścianie i zmierz odległość pomiędzy podłożem a kroczem. Wynik pomiaru pomnóż przez 0,57 w przypadku roweru górskiego, przez 0,63 dla trekingowego i przez 0,66 gdy szukasz roweru szosowego. Otrzymany wynik w centymetrach, w przypadku rowerów górskich i trekingowych należy zamienić na cale, ponieważ ich rozmiary najczęściej są podawane właśnie w calach (1 cal = 2,54cm). Choć zdarzają się również producenci używający skali literowej; S (small) - mały, M (medium) - średni , L (large) - duży. Albo zobacz tą tabelkę Edytowane 15 Grudnia 2014 przez rodszyld69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dambo2222 Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 wychodzi 18,4 cala. To rama 18 będzie dobra?. Chodzi o rower górski. Dlaczego na stronie rometa są całkiem inne wymiary, zgodnie z którymi powinienem mieć rower o rozmiarze 20 cali? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 wychodzi 18,4 cala. To rama 18 będzie dobra? Powinna być dobra ale najlepiej zrobisz jak podejdziesz do najbliższego sklepu z rowerami i się przymierzysz do 18" i 20. Najlepszy do tego jest decathlon.. Tabelki tabelkami ale indywidualne preferencje są najważniejsze. Dlaczego na stronie rometa są całkiem inne wymiary, zgodnie z którymi powinienem mieć rower o rozmiarze 20 cali? Taki rozmiar byłby dla Ciebie dobry ale przy rowerze crossowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoloVc Napisano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Szybkie pytanie. Mam teraz CUBE LTD rama 17" i chcę zrobić taką zmianę, kupuję ramę FULLa CUBE AMS lub Stereo oraz damper i resztę przkładam z LTD. Tylko się zastanawiam czy nie brać ramy 15". Niby moja 17 jest ok ale może 15" będzie bardziej poręczna? Moja waga 80kg, wzrost 175cm. Rama 15" ma 39,5cm a 17 42cm . Co wy na to, nie będzie to przegięcie? Ps. Kupując nową ramę muszę do niej dokupić coś jeszcze ? Jakoś ją uzbroić ? Miseczki itd ? Edytowane 19 Grudnia 2014 przez RoloVc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 15 cali przy 175 wzrostu? Przymierz się do takiej ramy, a sam stwierdzisz, że to fatalny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoloVc Napisano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 no właśnie nie wiadomo bo różnica jest 2,5cm na wysokości a rozstaw kół o 5cm, długość między sztycą a kierą 4,3cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi