mmiksa Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Unibike Viper GTS 2013. Wzrost 188, do krocza jakieś 85-87cm. Rama 21? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ILC Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Powinna być idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Cube aim, wzrost 191cm długość nogi ok 90 Nie potrafię się sam zdecydować :/ brać 21", czy 23" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofiks Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam, mam pytanie, jaka rama będzie dla mnie odpowiednia ?? Wzrostu mam 180-182 cm, a długość nóg do krocza to około 85 cm, zastanawiam sie nad 19" lub 21" no i rowerek Kands Energy 900 z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobong Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Witam, mam pytanie, jaka rama będzie dla mnie odpowiednia ?? Wzrostu mam 180-182 cm, a długość nóg do krocza to około 85 cm, zastanawiam sie nad 19" lub 21" no i rowerek Kands Energy 900 z góry dzięki Przy MTB bierz 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny3108 Napisano 19 Maja 2013 Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Witam Panowie! Proszę o pomoc w wyborze rozmiaru ramy! Mój wzrost to 184cm długość nogi do krocza 83cm planuję zakupić rower Kands Maestro akurat jestem tak na pograniczu 19" i 21" cali i nie mam pojęcia na co się zdecydować? Zależy mi na wyprostowanej sylwetce w czasie jazdy i wygodzie (planuję pokonywać nim duże dystansy) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prz3m3k1 Napisano 20 Maja 2013 Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Witam. Przymierzam się do roweru Lazaro integral v3, mam 184 wzrostu i około 90kg wagi, jak myślicie rama 19" będzie ok? Czy brać większa 21"? Proszę o pomoc:) Do kroczy mam około 85cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wajcha Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Witam. Mam ok 175cm wzrostu i ok. 80cm od podłoża do krocza. Jestem zainteresowany Kands'em Maestro. Rama 19" będzie dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Przy takim wzroście to raczej 17-18". Wysłane z mojego za pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominv8 Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 witam, a powiedzcie jaki rozmiar ramy byłby dobry przy wyborze roweru CROSS na kołach 28 cali. mam 175 wzrostu, od podłoża do krocza 78cm, mam rower mtb unibike 17 cali, szkoda że nie było tych rowerów w rozmiarze 18 cali bo teraz mam siodełko wysunięte na granicy i przy mojej wadze troche się czasami obawiam zeby tam mi czasem ta rurka pod siodełkiem nie pękła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patafian Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 mam 183 cm wzrostu, 100kg żywej wagi (troche dużo ale dzielnie walczę ) i 83 cm od podłoża do krocza. Z tabeli wychodzi 18,6". Jak co radzicie 18'' czy 19''? Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobong Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 mam 183 cm wzrostu, 100kg żywej wagi (troche dużo ale dzielnie walczę ) i 83 cm od podłoża do krocza. Z tabeli wychodzi 18,6". Jak co radzicie 18'' czy 19''? Wojtek Jak MTB to 19 jak cross to może być za mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patafian Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Kurde, wczoraj przymierzałem się do Rockridera 19'' i górną rurę miałem może 2 cm pod klejnotami..z 2 strony śmiesznie bym wyglądał na 18'' (M) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 jak masz tylko 2cm prześwitu to 18" jak dla mnie jeszcze byłaby za duża, spójrz na konfiguracje xc jak wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patafian Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Dzięki za info, pójde jeszcze raz i się na wpełni skręconym przejade... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomeB Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 mam 183 cm wzrostu, 100kg żywej wagi (troche dużo ale dzielnie walczę ) i 83 cm od podłoża do krocza. Z tabeli wychodzi 18,6". Jak co radzicie 18'' czy 19''? Wojtek Wszystko zależy od producenta/geometrii danej ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moler Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Mam 193 cm wzrostu, wysokość od podłogi do krocza 90 cm. Przymierzam się do zakupu pierwszej szosy, zamierzam ją sobie sam złożyć. Nie miałem nigdy do czynienia z rowerem szosowym, jednak z lektury forum rozumiem, że najważniejszym rozmiarem jakim się kierować jest długość rury podsiodłowej od środka wkładu suportu do sztycy tak? Jaki jest minimalny rozmiar przy moim wzroście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 (edytowane) Nie miałem nigdy do czynienia z rowerem szosowym, jednak z lektury forum rozumiem, że najważniejszym rozmiarem jakim się kierować jest długość rury podsiodłowej od środka wkładu suportu do sztycy tak? W wypadku szosy, ważniejsza jest długość górnej rury ramy. (czyli odległość od środka podsiodłówki, do środka rury sterowej mierzone ponad górną rurą, równolegle do podłoża) I żeby się jeździło dobrze, niestety trzeba dobrać tę wartość dosyć precyzyjnie, co nie jest takie łatwe. Przy różnych rodzajach ram (czy to klasycznych, czy to z opadającą górną rurką ramy) będzie to odpowiadało zupełnie innemu rozmiarowi. Najlepiej się przymierzyć do kilku rowerów w sklepie, przejechać się, potem zmierzyć i na tej podstawie określić mniej więcej jaka długość nam pasuje. Edytowane 28 Maja 2013 przez cienkun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZameR Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Przymierzam się do kupna roweru Rockrider 5.1 z Decathlonu, jednak mam problem z doborem rozmiaru ramy. Główny problem jest w tym, że Decathlon podaje rozmiary jako S, M, L, XL, ja natomiast nie wiem jakie mają odpowiedniki w calach- pytałem jedynie kolesia obok rowerów i twierdził, że L to 19" a XL to 21", jednak nie wiem czy "mogę mu zaufać" . Mam 186 cm wzrostu, do krocza 88 cm. Po obliczeniach wychodzi, że powinienem mieć ramę 19,75" (MTB). Mam więc dwa pytania- czy ktoś może potwierdzić rozmiary w Decathlonie (L- 19", XL- 21")? I czy mając wybór między 19" a 20" powinienem wybrać 20" ponieważ bliżej mi do tego rozmiaru? Siedziałem na eLce i było mi wygodnie, ale pewnie dopiero po dłuższej trasie mógłbym ocenić. Jeśli chodzi o test z ramą to na tym rowerze nie da się go wykonać, bo wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMB Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Witam, słuchajcie, bardzo proszę pomóżcie mi dobrać rozmiar ramy. Rowery, które chcę kupić są zbyt daleko od mojego miejsca zamieszkania i nie dam rady pojechać i "się przymierzyć". Rozważam zakup roweru Crossowego - Romet'a Orkan'a 2.0 lub Lazaro Integral V3. mam około 172cm wzrostu, w kroku mam 78cm. Przymierzałem się u mnie w lokalnym sklepie do Kross'a Evado 19" i był sporo za duży dla mnie, a Author Stratos 16" był trochę a mały. Zarówno Romet jak i Lazaro nie mają ram 18" tylko rozmiary 17"-19"-21". Czy w takim razie powinienem wziąć 17"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczmar93 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Witam, jaki jest najlepszy rozmiar ramy dla mężczyzny wzrost: 165-170 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 16-16,5". Może być też 17" ale to zależy od geometrii. Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Zaś ja powiedziałbym, że taki, jak dla każdego innego człowieka, czyli odpowiedni. To ma być rower XC, Enduro, DH, Street, Dirt? A może cross lub szosa? Wszystko to rządzi się odrobinę innymi regułami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczmar93 Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Zaś ja powiedziałbym, że taki, jak dla każdego innego człowieka, czyli odpowiedni. To ma być rower XC, Enduro, DH, Street, Dirt? A może cross lub szosa? Wszystko to rządzi się odrobinę innymi regułami. to ma być rower MTB prawdopodobnie KROSS Hexagon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orphano Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Witam. Proszę doświadczonych użytkowników o pomoc. Jestem obecnie zdecydowany kupić rower Unibike viper. Chcę go kupić przez internet, moje wymiary to 175 cm wzrostu i z 78 cm długość nogi (bez butów). Czy wg Was rama 19 będzie ok czy raczej 17. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi