kiku1 Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Ja przymierzałem się do 19" Kellys a kupiłem 17" mam 176cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 (edytowane) SUPER!!! Tylko co twój wybór wnosi do tematu? Skoro facet pyta o konkrety, pisz o konkretach. A nie o swoich "przeżyciach" podczas zakupu roweru. @trime Rozglądaj się za ramą 19-20". Mniejsza będzie za mała, a większa w terenie nieporęczna. Swoją drogą, Kross nie robi ram co 1". Edytowane 12 Czerwca 2012 przez Fenthin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Fenthin właśnie w pewnym sklepie znalazłem 20" a jakie Krossy mogą mieć podobną ramę by siąść na innego krossa i wiedzieć czy ta 20" będzie dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Rocznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 ja planuję krossa a6 z 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 W 2011 o tę ramę oparte były modele od A6 do A9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 to tu raczej z dostępnością może być krucho no nic wg tych wzorów minimum dla mnie te 19 cali a 2,54cm to nie duża różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Powiedziałbym, że nawet 19,5". Ale pamiętaj, że ten wymiar jest jedynie orientacyjny, rama jednego producenta 19" może być dłuższa niż innego 20". Zaś różnica 2,54cm to tylko w teorii niewiele. Powiedzmy, chcesz ramę 19", ale producent oferuje jedynie 18" i 20". Niby tylko cal w jedną czy w drugą, a długości całkowicie inne. Dla Ciebie zresztą tylko 20" wchodzi w grę, 18" będzie za mała, to pewne. A 22" to już krowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 (edytowane) Na stronie Krossa jest tak: 182 cm 82 cm 18" (46 cm) 187 cm 86 cm 19" (48 cm) 192 cm 89 cm 20" (51 cm) Więc ki czort wie. Zresztą ciekawi mnie czy jak dam siodełko na minimum to przy większej ramie będzie ok. Edytowane 12 Czerwca 2012 przez trime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scroh Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 http://allegro.pl/specialized-dt-swiss-reba-nowy-2500zl-i2391978931.html to mój wymarzony rower w cenie którą mogę zaakceptować, tyle tylko, ze mam 185 cm i 100kg. Rozważam, żeby się przejechać te 100 km i go przymierzyć, ale czytając ten temat przy moim wzroście i wadze ta rama chyba odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Ale zrozum, Kross nie produkował w 2011 ram takich, o jaki oparty jest model A6 w rozmiarze 19". Jedyna sensowna opcja dla Ciebie to 20". I uwierz, jeśli bym się uparł, znajdę Ci 19" ramę innego producenta o geometrii tego Krossa w rozmiarze 20". Jak mówię, to jedynie orientacyjna wartość. Osobiście wolę patrzeć na efektywną długość górnej rury, ale to temat na inną bajkę. @scroh Będzie za mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1996wrc Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Mam pytanie, Mam okazje kupic okazyjnie rowerek na świetnym osprzecie i w świetnym tanie tylk ojest jeden szkopuł, a mianowicie jest on w rozmiarze 18''. Mam 187cm wzrostu i wiem że będzie trochę za mały ale czy jako amator odczuję az tak wielką różnice oprócz tego co czuje na pocztku? Bo przymierzając nie czuję żeby był specjanie za mały, koryguje sztycą i jest ok ale czy po dłuższym czasie jazdy coś się zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Szczyt lenistwa. Na TEJ SAMEJ stronie ktoś niższy pyta o rozmiar ramy, sam odpowiedziałem, że 18" będzie... (to sobie znajdziesz sam). Dziecko z trzeciej klasy podstawówki lepiej czyta ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Fenthin możesz wytłumaczyć jak źle wpływa za małą rama? Za duża rozumiem, kłopoty z sterowaniem czy z wejściem i zejściem. Swoja droga Ciekawie bo ja na komunie dostałem rower Granda g300 z ramą 18" co prawda rower wyglądał mniej więcej tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 (edytowane) Na komunię zwykle dostaje się beznadziejne rowery, więc to żaden punkt odniesienia. Mała rama = za krótka rama = niewygodna na dłuższą metę pozycja. Dodatkowo, musisz mocno wyciągać sztycę, można tak szybko załatwić ramę. Edytowane 13 Czerwca 2012 przez Fenthin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medik Napisano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Panowie mam 176 cm wzrostu, od krocza do ziemi 83 cm. Bardzo podoba mi się ten rower, ale czy rama nie jest za duża ? To drugi koniec Polski nie ma szans na przymiarkę http://allegro.pl/rower-cannondale-carbon-mavic-stan-bdb-r-l-i2426208722.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Sądzę że za duża: http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/1059/foto:3/ Taką ramę warto pooglądać przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Zdecydowanie za duża. Cannondale są same w sobie długie, a 19" (właściwie to 18,7") to tak czy siak dla 180+cm. Edytowane 19 Czerwca 2012 przez Fenthin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rengor Napisano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Witam, czytając ostatnie posty w sprawie roweru marki cannondale postanowiłem rozwiać swoje wątpliwości zadając pytanie na forum. Sam jestem posiadaczem modelu trail sl 2 z 2011 roku w rozmiarze L co odpowiada 18,7 cala. Cały problem polega na tym, że czasem zadaje sobie pytanie czy ten rower nie jest na mnie za duży, oraz co można zrobić aby pozycja na nim była bardziej sportowa. Mam 183 wzrostu i 83cm od podłogi do krocza (oczywiście mierzone boso), według niektórych stron rama jest za duża, inne natomiast podają że jest optymalna. Chciałbym w przyszłości (po osiągnięciu odpowiedniej formy ) wystartować w jakichś amatorskich maratonach lecz nie wiem czy rower będzie prowadził się tak jak należy. Jeżeli będzie taka potrzeba mogę wrzucić zdjęcie poglądowe mojego roweru z aktualnie ustawioną wysokością sztycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radeks23 Napisano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Można powiedzieć że ta rama jest dla Ciebie optymalna, mniejsza prawie na pewno będzie za mała, moim zdaniem nie odpowiada Ci geometria ramy, trail posiada dość dużą bazę kół może w tym tkwi problem? Czujesz że rower jest za mało zwrotny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rengor Napisano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Problem raczej dotyczy pozycji na rowerze, chciałbym aby była trochę bardziej agresywna czy tam sportowa nie wiem jak to ładnie nazwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vic Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Witam, jako, że niedługo stanę się posiadaczem Kands-a Maestro, muszę dobrać odpowiedni rozmiar ramy (19" lub 21", innych brak) Mam około 172cm wzrostu, a długość nogi wynosi 77-78cm. Obliczając przez różne tabelki, kalkulatory wychodzi mi niecałe 19". I byłbym skłonny wybrać ten wariant, jednak z racji mojego wieku (15 l.) zapewne jeszcze urosnę. Pytanie dla osób znających się na rzeczy, 19" czy 21"? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Dla Ciebie w tym momencie MAX 18". 19" na wyrost jeszcze "może, może", ale w 21" się nie pakuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vic Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 No to stanie najprawdopodobniej na 19", dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medik Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Michuuu, Fenthin, bardzo dziękuję za pomoc. Niestety trzeba odpuścić Panowie a z tego KTM to 17 czy 19 ? 17 nie będzie za mała ? Allegro Edytowane 20 Czerwca 2012 przez medik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi