Kacper1c Napisano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Mam 163 cm wzrostu, odległośc od stopy do krocza 73cm jaką ramę mam wybrac 17 czy 15? Mój styl jazdy to hard xc/downhill lub dirt, jednak najczęściej jazda po górach xc. Prosze o odpowiedz, dzieki . Pozdrówko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Witam, bardzo mi sie spieszy, mam kupca na moj rower i jest pewien problem. Na ramie GT Timberilne jest naklejka "16 inches" - czyli 16 cali, tak ? Dlugosc rury podsiodlowej to 45 - 45,5 cm - od osi suportu do zacisku sztycy. Klient napisal mi ze i tak duzo brakuje do tych 16 cali i twierdzi ze jest wieksza. Jezeli te dane sa choc troche aktualne: http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/rozmiarr.html to sie wszystko zgadza. Chcialbym, zebyscie rozwiali moje watpliwosci. Blagam na kolanach o odpowiedz, jutro z nim bede rozmawial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) 1 cal to 2,54cm 45,5/2,54 = prawie 18" ... rure mierzy sie od srodka suportu do łączenia z górną rurą,a nie zacisku sztycy! Nie wierze zeby pisalo 16 cali a rama byla 18" ;]. Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez Blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 ....od srodka suportu do "srodka laczenia z gorna rura" ( do srodka gornej rury ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 no tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 to jak tak to wychodzi kolo 41 cm, czyli jakies...16 cali , dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QóBa Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Mam 173cm wzrostu rama 48cm bedzie w miare okiej (jeszcze rosne)? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mischa Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) 1 cal to 2,54cm 45,5/2,54 = prawie 18" ... rure mierzy sie od srodka suportu do łączenia z górną rurą,a nie zacisku sztycy! Nie wierze zeby pisalo 16 cali a rama byla 18" ;]. nieprawda, rozmiar ramy to długość od srodka suportu do końca rury podsiodłowej.. nio Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez Ecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mycek Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 moj wzrost 170 pare a odleglosc od ziemi do krocza ok 80 cm jaka rame wybrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmac Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Czy rama 21" nie bedzie za duza ? Wzrost 182cm, dlugosc od podloza do krocza - 89 cm 89 x 0,57 = 50,73 50,73 : 2,54 = 19,97 wiec 20" a 21" to nie jest az tak chyba wielka różnica ?? Te 2,54cm czy sie myle ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 25 Kwietnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Nie wiem po co podajecie swoje wymiary i pytacie o rozmiar ramy nie pisząc nawet jak ma to być rama i do czego. Tutaj można sobie wszystko ładnie wyliczyć: http://www.wrenchscience.com/WS1/ A jak już pytacie to podawać model ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmac Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Czy rama 21" nie bedzie za duza ? Wzrost 182cm, dlugosc od podloza do krocza - 89 cm 89 x 0,57 = 50,73 50,73 : 2,54 = 19,97 wiec 20" a 21" to nie jest az tak chyba wielka różnica ?? Te 2,54cm czy sie myle ?? RAMA - UNIBIKE EVOLUTION ( koncówka roku 2005 chyba) Ramka do XC - jak dla mnie to sciezki lesne, polne drogi, zwirowka jakas, szosa, miasto ... bez wyczynow ,zwykla spokojna jazda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 25 Kwietnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Myślę że do XC 19" mogłaby być lepsza i zwrotniejsza. Dużo masz sztycę wysuniętą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mycek Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 moj wzrost 170 pare a odleglosc od ziemi do krocza ok 80 cm styl XC rama Leader Fox Rover jaka rame wybrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) nieprawda, rozmiar ramy to długość od srodka suportu do końca rury podsiodłowej.. nio Mischa mi sie wydaje ze od srodka osi suportu do srodka gornej rury, bo inaczej nie wyjdzie te 16 cali. Moze rozni producenci, roznie to licza...nie wiem... Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez templariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmac Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Myślę że do XC 19" mogłaby być lepsza i zwrotniejsza. Dużo masz sztycę wysuniętą? jakies 8-10cm (jak stoje stopami na ziemii to kołko przenie moge podnieśc jakies 12cm do góry) ps. a mysle ze trudnego terenu przed soba nie bede mial tylko jakieś prosciutkie sciezki .... nie ukrywam ze chodzi o to iż cała ta ramke i wiele gratisów do niej (koła (airlines one) , opony, piasty (formula), przerzutki (przod tyl shimano (3x8), klamkomanetki shimano, kierownica kalloy, łancuch, i alu.pedały...kupiłem wlasnie za 410zł a stan jak widac noweczka... takze no nic klamka zapadła :)jesli bedzie za duza w co watpie szczerze (bo kazdy mowi ze duza itd. a wcale taka wielka nie jest...)to ja sprzedam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 25 Kwietnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Niestety ale do XC jest za duża. Do lajtowej turystycznej jazdy ok, ale poszaleć w terenie już gorzej. Jak jeździsz raczej spokojnie to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mycek Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 moj wzrost 170 pare a odleglosc od ziemi do krocza ok 80 cm styl XC rama Leader Fox Rover jaka rame wybrac? 18 czy 20 cali?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 18" - powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmac Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 jak dla mnie to sciezki lesne, polne drogi, zwirowka jakas, szosa, miasto ... bez wyczynow ,zwykla spokojna jazda... 410zł za taki zestaw + opony to chyba nie tak wiele... dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Tej ramy nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mycek Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 dzięki Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 nieprawda, rozmiar ramy to długość od srodka suportu do końca rury podsiodłowej.. nio Masz racje widocznie zadzialala na mnie niedorzecznosc 16" i 18" mierzonych. Widac producent tej ramy mierzył inaczej niz normlani :]. Chociaz moim zdaniem wlasnie powinno sie brac rozmiar do srodka gornej rury bo to rozninie moze byc z tym wystawaniem nad łączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Masz racje widocznie zadzialala na mnie niedorzecznosc 16" i 18" mierzonych. Widac producent tej ramy mierzył inaczej niz normlani :]. Chociaz moim zdaniem wlasnie powinno sie brac rozmiar do srodka gornej rury bo to rozninie moze byc z tym wystawaniem nad łączenie. No jakos po swojemu mierzyl. Teraz to juz mnie to nie interesuje...sprzedalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syzyf Napisano 28 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 witam ja znam numer o wsadzaniu sobie pod krocze pięści postawionej pionowo, jak się mieści między ramą a kroczem to spoko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi