Mod Team michuuu Napisano 19 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2016 (edytowane) Najlepiej się do roweru przymierzyć. Jeżeli nie możesz to zacznij od długości ramy (horyzontalnie) i przekroku jeżeli masz wątpliwości czy nie zawiśniesz na rurze poziomej. Później zostanie długość główki, tylnego trójkąta, kąt rury podsiodłowej i główki. Ale co do tego to są prace magisterskie pisane. Rozmiar ramy to odległość od suportu do końca rury podsiodłowej. Nie ma sztywnej zależności pomiędzy tym rozmiarem a długością czy przekrokiem. Dlatego jak wyżej - przymierzyć. Edytowane 19 Września 2016 przez michuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mailo Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Przymierzałem się już do kilku wymiarów ram rowerów MTB i tak: od 17" do 19" jest ok. Na 21" też da się jeździć ale na niektórych jak kolega wyżej pisze wisiałem więc ten wymiar na pewno odpada. Jaki luz między kroczem powinien być zachowany? Różnica pomiędzy rozmiarami ram to ok 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Jaki luz między kroczem powinien być zachowany? Jak będziesz się mechacił w górzystym trudnym terenie to 5-8cm, jak więcej to lepiej. Jak wycieczki po polnych drogach to mniej, mniejsze zagrożenie. Przy Twoich parametrach o 21" nie myśl, 19" też duże. Obstawiam 17-18". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mailo Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Z pomiarów i różnych kalkulacji wychodzi 18" ale nie wszyscy producenci mają taki rozmiar. Pozostaje więc 17" (większy wybór) Dziękuję za porady. Edytowane 20 Września 2016 przez mailo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzys135 Napisano 21 Września 2016 Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Witam, zastawiam się nad zakupem roweru Kross B8 Rio. Oto co mi wyszło z kalkulatora: Your fit summary standover height range:30.3 - 31 inches virtual top tube length:23.2 - 23.6 inches stem length:9.7 - 11.3 cm BB saddle position:69.9 - 71.4 cm saddle handlebar:53.7 - 55.3 cm Your measurements Actual inseam 81 cm Trunk 61 cm Forearm 37 cm Arm 63 cm Thigh 63 cm Lower leg 55 cm Sternal notch 144 cm Total height 173 cmCzy rower w rozmiarze S będzie ok? Z góry dziękuje za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 22 Września 2016 Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Czy rower w rozmiarze S będzie ok? S będzie dobry albo z mostem 8 albo 9 cm, więc nie ma możliwości niedopasowania tego rozm. pod ciebie. virtual top tube length:23.2 - 23.6 inches - gdzieś jest mały błąd w pomiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzys135 Napisano 22 Września 2016 Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Dzięki za pomoc, byłem się dziś przymierzyć do rozmiaru S i po pierwszej jeździe stwierdzam że rozmiar jest odpowiedni. M-ka była znacznie za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gazon Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Zna ktoś może odległość od ziemi do górnej rury w Romecie Orkanie? Zastanawiam się czy przy przekroku 78-80 19-calowy męski Orkan sprawdzi się w przypadku kobiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iczajna Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Hej, Proszę o pomoc w dobraniu rozmaru: https://www.scott-sports.com/us/en/products/249849/bike-scale-765-eu/ Wg kalkulatora Ska z dłuższym mostkiem będzie ok, ale co z trendem progressive geometry (krótszy mostek). Czy jednaj nie M? Byłym wdzięczny za pomoc. Your measurements Actual inseam 78 cm Trunk 61 cm Forearm 30 cm Arm 61 cm Thigh 58,5 cm Lower leg 53 cm Sternal notch 142 cm Total height 171 cm Stand over 74-75 cm top tube 57-58 cm Stem 9-11 cm bar - handlebar 50,5-52,1 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Wg kalkulatora Ska z dłuższym mostkiem będzie ok, ale co z trendem progressive geometry (krótszy mostek). Czy jednaj nie M? Mamy do czynienia z 27er-em. Ska z mostem 100 mm bedzie ok. Trend ten obowiazuje przy 29er (choć klasyczna geo 29er jest już znana od 3-4 sezonów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roberttrebor Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Mam problem z dobraniem ramy Cube Attain GTC disc 2016 do mojego wzrostu tzn 185,noga po wenetrzmej 87/88(z centymetrem do końca 90).Na sklepowych stronach podają rożnie ,raz 58 a raz 60,nie bede korzystał z żadnych przeliczników bo cube ma pokręcone rozmiarowki(mimo to lubie te geometrię bo nie mam za długich rąk)Rower bardziej dla relaksu i przyjemności,na pewno nigdy nie bedzie służył do bicia rekordów czy też ścigania :-)Raz miałem miałem mozliwosc przejechania sie i mi spasował ale nie wiem jaka to była wielkość ramy a nie mam możliwości przymierzenia sie. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez roberttrebor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misterH Napisano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Hej, mam pytanie, mam opcje kupienia od znajomego Cube Attention kolo26 na ramię 18 z 2014r. Ma być to prezent jakby niespodzianka dla dziewczyny,a jako że niespodzianka to nie mam jak zmierzyć nogi itp itd. Myślicie że przy jej wzroście 165cm będzie ta rama za duża na nią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Na 90% tak. Max 17, a pewnie ideał miałby 16/15" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misterH Napisano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Dzięki Arni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 cześć! chciałbym się upewnić co do wyboru rozmiaru ramy, jest to kross evado 6.0 2017, jazda amatorska, głównie utwardzone drogi ewentualnie czasem jakieś leśne ścieżki. Mój wzrost 181 cm, długość wewnętrzna nogi (do krocza) ok. 85,5 cm. Rozmiar ramy to L, podnosząc przednie koło na wysokość +/- 14cm dotykam krocza, stojąc okrakiem nad ramą dotykając siodełka plecami odstęp między kroczem a górną rurą ok 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Czyli powinno być OK. Powinno, ale teraz patrzę na geometrię i długości rur - górna jest dość długa. Zrobiłeś jazdę testową i rama na długość Ci odpowiadała Edytowane 12 Stycznia 2017 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Przymierzałem się do roweru, ale nie mam zbytniego odniesienia zeby powiedzieć czy mi odpowiada (w sensie ze długo nie jeździłem rowerem) myślę ze jest ok, i może szukam dziury w całym ale chce się upewnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Zrób drugie podejście - żeby się upewnić. Jeżeli mają rozmiar 19 ", to celem porównania też przetestuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Czyli powinno być OK. Powinno, ale teraz patrzę na geometrię i długości rur - górna jest dość długa. Zrobiłeś jazdę testową i rama na długość Ci odpowiadała Zrób drugie podejście - żeby się upewnić. Jeżeli mają rozmiar 19 ", to celem porównania też przetestuj. dzięki za odpowiedź w sumie u mnie już nie będzie drugiego podejścia, bo rower zakupiłem jakiś miesiąc temu przed zakupem przerzuciłem sporo poradników, blogów, wpisów czy testów i porad video i ciągle mi wychodził taki rozmiar jaki kupiłem tak samo parę razy się przewijało, że evado L (od ramy 4 i wyżej - ta sama rama) jest dla mężczyzn ze wzrostem 178-188cm. i niby wszystko pasuje tylko mam takie głupie myślenie czy na pewno; jak moja pozycja? czy nie jest za bardzo pochylona czy może za bardzo wyprostowana itd...tak samo długość rury podsiodłowej wynosi 520 czyli bardziej jest to 20,5".... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Jeżeli ma się odpowiedni zapas w kroku, a w Twoim przypadku tak jest z tego co widzę, a poza tym pozycja jest w miarę wygodna, to nie ma się co zastanawiać, czy się dobrze wygląda z boku - preferencje bywają różne, bo jeden chce się bardziej pochylić, a inny wyprostować. Tabelkom nie można do końca wierzyć i przybliżają one tylko orientacyjnie zalecany przedział wzrostu dla przyszłych użytkowników, co nie zawsze pokryje się w praktyce, bo ludzie mają różną budowę nawet jeśli są tego samego wzrostu. Zdarza się także, że niektóre tabelki zawyżają rozmiary dla danej osoby, co po wybraniu roweru według tych zaleceń, może się skończyć nabyciem za dużego rozmiaru lub co najwyżej na granicy bezpieczeństwa i pomiędzy komfortem, a dyskomfortem. Jak dobrze się czujesz na tym rozmiarze, który posiadasz, to wszystko jest OK - chyba, że prawie nie używałeś roweru i nie jesteś pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luna22able Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jaka rama będzie odpowiednia dla osoby o wzroście 162, 5 cm dla roweru trekkingowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Myślisz o męskiej ramie ? Jeśli tak, to może być problem, bo nie jesteś wysoka. Pomyśl o crossowej damce z ramą 17 ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luna22able Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Nigdzie nie napisałam, że myślę o męskiej ramie? Ale dzięki za odpowiedź. Myślę o damskiej ramie i nie wiem skąd ten pomysł z męską... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Kobiety mają różne pomysły - niektóre chcą mieć rower z męską ramą, stąd moje pytanie, ale Ty nie chcesz, więc 17 " damka będzie OK. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czanklas22 Napisano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Chce żonie zakupić rower kross lea f1. Mam problem z doborem ramy gdyż co strona to inna tabelka jest wstawiona. Zona jest wzrostu 168cm i długości nogi 78cm. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi