bendus Napisano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Wg. mnie rozmiar 18". Nie mniej, nie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01LukasZ Napisano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 przez was nie kupie se nowego reweru ... jedzni radza 20'' a inny 18''... kurde musze pomierzyc ramy w starym i se zobacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Bierz 20" i nie słuchaj głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01LukasZ Napisano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) no... widzicie:D i jak tu sie zdecydowac?? Rulez a te Twoje rowerki to po ile cali i ile masz wzrostu jezeli mozna wiedziec?? Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez 01LukasZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 idz do sklepu i przymierz dowolnego cuba ltd, geomertia identyczna. nikt, kto ma chociaz minimalne pojecie o czym mowi nie pomoze ci w wyborze miedzy 18" i 20", bo a twoim wzrostem jestes na styku (jak w pysk strzelil potrzebujesz 19"). ja ma 190cm i tez sie wahalem (w koncu wzialem 20). edit: a jak ci sie nie chce to wejdz tu i kliknij na WS Sizing System (po prawej stronie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01LukasZ Napisano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 nie duzo mi to wyjaśnilo... na tej stronce wyszlo ze najlepsza rama dla mnie to 19'' czyli pośrodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 nie duzo mi to wyjaśnilo... a co tu jest do wyjasniania? idz do sklepu rowerowego i przymierz jakiegos cube ltd, zobaczysz co ci bardziej lezy, 18 czy 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01LukasZ Napisano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 ta fajnie by bylo... zachodze dzisiaj patrze a tam juz zadnego cube'a nie ma i tyle bylo mojego przymierzania... chba mam pacha co do tego roweru... ale chyba wezme 20''... tylko taki problem ze najpierw starego bajka musze sprzedac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomero Napisano 4 Września 2006 Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Ok. 177cm wzrostu. Od stóp do krocza ok 80cm. Kross Level A4 17" będzie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek74 Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Witam, A jak się ma długość górnej rury ramy do wzrostu, bo co do wielkości to sprawa jest raczej prosta, stajemy w rozkroku i jak jest prześwit to już jest ok a z długością jest już gorzej ... Ja przy wzroscie 178 cm, mam do wyboru dwie zbliżone wysokością ramy (+/- 1cm) ale różniące się długością (wymiar w poziomie od osi siodełka do osi rury sterowej). Jedna ma 58,5 a druga 62,5 cm. Jaką byście mi poradzi i jaki mostek na początek powinienem wybrać do tych ram. Styl jazdy maratony MTB/XC. Pozdrawiam, Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Himil Napisano 6 Września 2006 Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Witam! Kupilem rame LEADER FOX DRAGSTAR 16", bedzie to moja pierwsza Po czym kumpel powiedzial ze nie dam sobie rady na niej i lepiej bylo 14". Jest to prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rusek Napisano 6 Września 2006 Udostępnij Napisano 6 Września 2006 A ja zastrzelę wszystkich, bo mam 179 cm wzrostu i ramę Merida Kalahari 550 o rozmiarze.............24". No i co powiecie? Może typowo w góry się nie nadaje, ale do XC jest idealna! Jeździ mi się na niej bardzo wygodnie, chociaż prześwit do jajek ma tylko 5 cm. Trzeba więc uważać. Taka wielka rama ma swoje zalety - wygodnie zasuwa się na płaskim terenie, w lesie i po szuterkach a i do zjazdów fajowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Września 2006 Udostępnij Napisano 6 Września 2006 (edytowane) Tak ale Kalahari ma krótsze ramy (długość górnej rury) niż seria Merida Matts , a z tego wynika , że wolisz być wyciągnięty na rowerze - dla ciebie najlepszy był by np. Trek 19,5". (ma dłuższą ramę niż inne) Ok. 177cm wzrostu. Od stóp do krocza ok 80cm. Kross Level A4 17" będzie dobry? Raczej 19". Radzę zajrzeć do tej tabelki - rozmiary dosyć dokładnie rozpisane : http://www.duratec.cz/database/geometry/So...X_geometrie.pdf Edytowane 6 Września 2006 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 6 Września 2006 Udostępnij Napisano 6 Września 2006 (edytowane) Bierz 20" i nie słuchaj głupot. Śmiem jednak stwierdzić, że nie napisałem głupoty, drogi Rulez. Przy podanym wzroście rama 20" da rower duży. Owszem dobry, gdy ubite szlaki opuszczasz rzadziej. Świetny na asfalt (góral?) polne drogi itp. Na poważniejsze dziury mniejsza rama jest lepsza. Uważam, że jeśli jest wybór między dwoma rozmiarami, które (przynajmniej teoretycznie pasują) to lepiej wziąć mniejszy. Mówiąc to nie teoretyzuję, tylko wnioski czerpię z jakiegoś tam doświadczenia Jeździłem na MTB z ramami 22", 19.5", 19", 18" i 17" - i przy moich 184cm 18" było najwygodniejsze. Ale i tak możemy sobie gadać zdrowo - najlepiej wsiąść na rower, przejechać się i na takiej podstawie podejmować decyzję. Edytowane 6 Września 2006 przez bendus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Września 2006 Udostępnij Napisano 6 Września 2006 (edytowane) Zajrzyj do tabeli powyżej - to geometria profesjonalnych ram do XC (dokładnie rozpisana - wystarczy zobaczyć ile produkują rozmiarów !) , a nie "wycieczkowców" Edytowane 6 Września 2006 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halidar Napisano 6 Września 2006 Udostępnij Napisano 6 Września 2006 A ile masz wzrostu i do czego to jest rama street, dirt,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rusek Napisano 7 Września 2006 Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Tak ale Kalahari ma krótsze ramy (długość górnej rury) niż seria Merida Matts , a z tego wynika , że wolisz być wyciągnięty na rowerze - dla ciebie najlepszy był by np. Trek 19,5". (ma dłuższą ramę niż inne) Raczej 19". Radzę zajrzeć do tej tabelki - rozmiary dosyć dokładnie rozpisane : http://www.duratec.cz/database/geometry/So...X_geometrie.pdf Hmmm... Z tego co pamietam to rura podsiodłowa ma 58 cm długości licząc od środka suportu, zaś rura poprzeczna ramy 60 cm. Skośna rura łącząca suport i rurę sterową ramy ma coś koło 67 cm. Tak więc chyba geometria jest w miarę prawidłowa. Jedyny minus, że mam mały prześwit między jajkami a ramą i siodło na maxa w dół! Ma to plusy i minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Września 2006 Udostępnij Napisano 7 Września 2006 No właśnie o tym piszę : zaś rura poprzeczna ramy 60 cm. taka sama długość jest w Treku 19,5" a przy tym prześwit znacznie większy (bo Kalahari ma poprostu krótkie ramy) - w związku z tym Trek 19.5" byłby znacznie lepszym wyborem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rusek Napisano 7 Września 2006 Udostępnij Napisano 7 Września 2006 No właśnie o tym piszę : taka sama długość jest w Treku 19,5" a przy tym prześwit znacznie większy (bo Kalahari ma poprostu krótkie ramy) - w związku z tym Trek 19.5" byłby znacznie lepszym wyborem ! Możliwe, ale nie próbowałem. Wcześniej miałem ramę SCOTTa 19" i mi nie pasowała, bo się czułem jak na bobasku. Dodam , że nie zasuwam po górach, bo ich nie mam w okolicy a jedynie lasy, bezdroża, szosa i jakieś nierówności. Może nawet z czasem pomyślę o trekkingu fajnym... Pói co moja ramka ma dla mnie jedną zaletę - jest wygodna na długich trasach i kosztowała mnie mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Września 2006 Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Możliwe, ale nie próbowałem. Wcześniej miałem ramę SCOTTa 19" i mi nie pasowała, bo się czułem jak na bobasku. Właśnie mam podobną budowę ciała i też pasują mi dłuższe ramy z 19" - tylko niektóre takie są : GF , Trek , Felt , Specialized , RockMachine , Cannondale (i też nie wszystkie modele) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matjez Napisano 9 Września 2006 Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Witam, mam zamiar kupic w najblizszym czasie Scott'a Sportster P5, tylko nie wiem jaka rame mam do niego wziac. Mam 180cm wzrostu, nogi 78cm. waham sie pomiedzy rozmiarem M a L. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Września 2006 Udostępnij Napisano 9 Września 2006 90 % na rozmiar - M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasileczka Napisano 16 Września 2006 Udostępnij Napisano 16 Września 2006 to jest na 100% 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fucker Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 czy ktos wrescie mi pomoze? chce kupis ns metropolis ale sie zastanawiam czy nie bedzie zamly mianowice moj wzrost wynosi 188cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ves Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 A ja mam za to odwrotny problem zastanawiam sie nad kupnem Ns Core'a, Mam 169cm wzrosu, 74 cm od krocza do podłoza nie bedzie na mnie za duzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi