Tervola Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Wzrost: 170 cm Długość nogi: 79 cm Czy rower przełajowy o ramie górnej 53 i podsiodłowej 56 nie będzie za duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Czy rower przełajowy o ramie górnej 53 i podsiodłowej 56 nie będzie za duży? Na Twój wzrost szukaj roweru przełajowego z górną rurą 50 cm, max 51 cm ale po przymiarce. masz geometrię tej ramy bo coś mi się wydaje że ktoś strzelił jakiegoś babola z tym wymiarem podsiodłówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marafc Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 186 cm wzrostu i mały przekrok - 84 cm. Lazaro Integral V3. Ze wzrostu wychodzi 21 cali, z geometrii raczej 19, z tego artykułu (http://roweroweporady.pl/jak-dobrac-rozmiar-ramy-rowerowej/) 21. Sam skłaniam się raczej ku ramie 21 cali, ale nie ma możliwości zmierzenia, a Lazaro ponoć ma długie ramy. Przekrok sugeruje 19, sam nie wiem na co się zdecydowac... Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 186 cm wzrostu i mały przekrok - 84 cm. Lazaro Integral V3 Według tych wymiarów mozesz brać 21" http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/18279-intv3men2014wymiary/ Jako żę to rower crossowy to nie musisz mieć dużego prześwitu pomiędzy górną rura a kroczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marafc Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Nie będzie ta rama za długa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Nie będzie ta rama za długa? Nie powinna, ja mam 180 cm i jeżdżę na crossie 21" z górna rura 600 mm i jestem odpowiednio wyciągnięty dodatkowo mostek mam założony na minus. Chyba że lubisz pozycję na rowerze bardziej wyprostowaną (rekreacyjną) to wtedy 19" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tervola Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Chodzi mi o tą ofertę http://allegro.pl/rower-focus-mares-ax-cyclo-cross-2015-r-l-56cm-i5241155476.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Chodzi mi o tą ofertę Rower Focus Mares Ax Cyclo Cross 2015, R.L 56cm (5241155476) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Będzie za duża, trochę dziwne te wymiary. Jestem ciekawy czy dobrze wymierzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tervola Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Będzie trochę za duża czy o wiele za duża? Ewentualnie nie muszę stać na ziemi całą stopą. Jeżeli różnica jest niewielka, chyba można poświęcić trochę wygody. Czemu w ofercie napisane jest, że predyspozycja wzrostowa od 170cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Czemu w ofercie napisane jest, że predyspozycja wzrostowa od 170cm? Jeden rozmiar ramy na przedział wzrostu 170-189 cm To kpiny, ten gościu nic się nie zna a w dodatku specyfikacje podał tak skąpą. Rama będzie za długa i wysoka jak pisąłem wcześniej mam przełaja focusa z górną rura 55 cm i podsiodłówką 56 cm (wzrost 180 cm, noga 85 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMCEO Napisano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Przy wzroście 170 cm i długości nogi 77 cm będzie lepszy rozmiar ramy 17 czy 19 cali ? Chodzi o rower MTB z kołami 27.5 cala. Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Przy wzroście 170 cm i długości nogi 77 cm będzie lepszy rozmiar ramy 17 czy 19 cali 19" będzie za duża, do 17' polecam sie przymierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybson Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Cześć, Dorzucę od siebie kolejny kamyczek do tego tematu. Przymierzam się do zmiany wysłużonego "makrokesza" na coś porządniejszego - najpewniej Unibike CrossFire Disc GTS. Mam ok. 178cm wzrostu, odległość od stóp do krocza to ok. 76cm (zmierzone z pomocą książki między nogami), ważę ok. 78 kg. Przymierzałem już rower w jednym sklepie z ramą w rozmiarach 17" i 19". Na ramie 19" czułem się lekko naciągnięty w łopatkach, 17" była wygodniejsza. Czy 17" będzie w takim razie odpowiednim dla mnie rozmiarem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Mam ok. 178cm wzrostu, odległość od stóp do krocza to ok. 76cm (zmierzone z pomocą książki między nogami), ważę ok. 78 kg. Na twój wzrost celowałbym raczej w 19". Ten unibike ma mostek regulowany więc można trochę podnieść kierownicę do góry. Ja ze wzrostem 180 cm jeżdżę na crossie w rozmiarze 21", ale wybierz rozmiar ramy na której Ci sie lepiej jeździ dlatego ważna jest próbna jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niebieska Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć byłam dziś w decathlonie przymierzyć szosę rozmiar 51 wydawała mi się mała trochę,więc z tej samej firmy przymierzyłam inny rozmiar 54 i wydawał mi się ok. Jestem na granicy obu rozmiarów. Proszę doradźcie mi co robić. Na innym forum twierdzą,że 54 jest stanowczo za duży ale przecież są regulacje siodła,w razie wielkiego odchylenia rozmiarów można zmienić mostek.. Dokladnie chodzio ten model http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-btwin-triban-500-id_8306944.html proszę o radę mój wzrost 165 długość nogi 74 ale tej nogi dokladnie pewna nie jestem Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez niebieska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Na innym forum twierdzą,że 54 jest stanowczo za duży ale przecież są regulacje siodła,w razie wielkiego odchylenia rozmiarów można zmienić mostek. Siodłem się nie reguluje długości ramy ale ustawia się odległość nóg do pedałów. Za krótki mostek może spowodować że rower będzie bardziej "nerwowy". Ja wolałbym mieć rozmiar mniejszy niż większy w rowerze szosowym ale jak ci się dobrze jeździło na rozmiarze 54 to w czym problem Najważniejsze aby dobrze się czuć na rowerze. Jak nie masz pewności to wymierz sie jeszcze w tym kalkulatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuppen Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam, Wzrost - 187cm Długość nogi (do siurka) - 85cm Pytanie - rower mtb 27.5 z ramą 19 (80cm wysokość) będzie pasował czy lepiej poszukać coś większego? Zaznaczam, że nie mam jak się przymierzyć.. I jak rama większa to jest opcja 21, ale wydaję mi się, że będzie zdecydowanie za duża jak to mtb? Jak sądzicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Wzrost - 187cm Długość nogi (do siurka) - 85cm Według wzrostu 21" a nogi 19", Czy tak mniej więcej zmierzyłeś nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuppen Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Do końca siurka , czyli nie całej nogi. Mam długą szyje i duża głowę Xd więc pewnie tu nadrabiam tymi cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wichur Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Nadszedł czas na zmianę mojego wysłużonego roweru. Wybór padł na Kross Evado 5.0 2015. Niestety nie mogę się zdecydować jaką wybrać ramę: 19" czy 21" (u Krossa odpowiednio M i L). Wzrost 180cm, długość nogi 83cm. Posiadam obecnie starą Meridę Cross 5300 z rozmiarem ramy 20,5". Jeździ mi się na nim bardzo dobrze. Jestem według tabelki Krossa na granicy 19" i 21". Co wybrać? Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Wichur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniu Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Noga 53 przy 180 wzrostu ? Coś bardzooo krótkie te nóżki masz. A tak na poważnie, to źle mierzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wichur Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Oczywiście 83cm Mierzyłem wg instrukcji z tego wątku. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Wichur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Oczywiście 83cm Ja z tym samym wzrostem ale z dłuższymi nogami o 2 cm jeżdżę na 21" odległość górnej rury od klejnotów mam ok 2 cm. Pozycję mam bardziej wyciągniętą, z twoją nogą wybrałbym raczej 19" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Dla takich wymiarów idealną ramą jest 19,5''. Czyli brać ramę 19'', a jeżeli był by szereg parzysty to 20''. Tak czy owak rama w rozmiarze L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wichur Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 No tak, tylko u Krossa rama w rozmiarze L odpowiada 21"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi