gdy Napisano 13 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 wymień. 21 '' ta ze zdjecia to wielka koza. przy 180 cm to bym nad 17'' sie nawet zastanawiał ale skoro masz rosnąc to 19 ;; edzie optymalnie. moim skromnym zdaniem oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cooba89 Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Witam, Zamierzam właśnie na dniach sprawić sobie Kelly'sa Salamandra z 2006 roku. Mam 171 czm wzrostu i 77 cm od podłoża do krocza. I zasatanawiam sie nad wyborem rozmiaru ramy. Mam do wyboru 17,5" i 19,5". Wg różnych obliczen wydaje sie że 17,5" bedzie najlepsza. No i mam 17 lat i raczej wątpie że jeszcze urosne, najwyżej kilka cm, a rower ma mi starczyc na bardzo długo. Jak myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 (edytowane) Nawet jezeli bys w przyszlosci urosl to zawsze mozna troche wyciagnac rame na mostku, sztycy i siodelku. Dlatego wg. mnie zawsze lepsza jest rama zbyt mala niz zbyt duza. Przy swoich wzroscie bedziesz czul sie zdecydowanie lepiej na siedemnastce. Edytowane 18 Lipca 2006 przez Ecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kagasaka Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 (edytowane) Witam Kumpel ma wysokosc kolo 197cm i czy rama dualowa 17 cali bedzie dobra? http://www.allegro.pl/item116166271_point_...is_rewelka.html cos takiego chodzi o kolor czarny i cena max 330zl Aha zeby nie bylo ze to ja sprzedaje i reklama nie jest to moja aukcja i nikomu nie polecam i nie robie zadnej reklamy tylko chce moj kolega zlozyc rower i nie wiemy czy ta rama bedzie spoko dla niego czy nie bardzo? Widze tyle tu osób a nikt nie odpisuje Edytowane 18 Lipca 2006 przez Kagasaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matimi Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 wydaje mi sie ze bedzie dobra.najwyzej jesli bedzie za krótka zkorygujesz to odpowiedniej dlugosci mostkiem. pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 (edytowane) >>Kagasaka niestety sam wzrost tu niewiele daje po pierwsze zmierz odleglosc od krocza do ziemi i na podstawie tej wielkosci dopiero mozna okreslic potrzebna wielkosc ramy. X*0,57/2,54=wielkosc ramy w calach. po drugie znajac juz potrzebny rozmiar trzeba okreslic "styl", wiec jezeli jezdzisz bardziej sportowo to rama numer mniejsza zas jezeli chodzi o "korekty mostkiem" to uwazam ze to juz kosmetyka dobrze dobranej ramy a poza tym w dualu dlugi mostek to nieporozumienie to chyba tyle pozdrawiam michal Edytowane 18 Lipca 2006 przez kadargo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kagasaka Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 (edytowane) Chcemy nieco po lesie jezdzic i skakać po hopkach.Ja mam prodigy jonny bravo on mowi ze dla niego torche za mala.Myślelismy o 16 cali ale nie bylo zadnej do 330zl kolor czarny mat.Znalazlem tylko taka na linku wygląda na taka jak moj prodigy tylko wieksza. Edytowane 18 Lipca 2006 przez Kagasaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 16cali przy 197 ?? no takich krotkich nog to on chyba nie ma mysle ze 17 to minimum do xc to pewnie ze 20-21 cali chlopak by potrzebowal. michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubal99 Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 (edytowane) Mam pytanie, za jaką ramą powinienem się rozglądac przy wzroscie 192 cm. ? Jestem zielony i prosze nie denerwojcie sie jesli zadałem glupie pytanie. Edytowane 18 Lipca 2006 przez Dziubal99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kagasaka Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Czyli 17 do skakania na chopkach może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 (edytowane) juz to pisalem w innym poscie wiec ctrl-c ctrl-v niestety sam wzrost tu niewiele daje po pierwsze zmierz odleglosc od krocza do ziemi i na podstawie tej wielkosci dopiero mozna okreslic potrzebna wielkosc ramy. X*0,57/2,54=wielkosc ramy w calach. po drugie znajac juz potrzebny rozmiar trzeba okreslic "styl", wiec jezeli jezdzisz bardziej sportowo i w wymagajcym terenie takim jak lesne sciezki to rama numer mniejsza a jezeli sa to dlugie szybkie i po twardym to moze byc numer wieksza. zas jezeli chodzi o "korekty mostkiem" to uwazam ze to juz kosmetyka dobrze dobranej ramy to chyba tyle Witam, Zamierzam właśnie na dniach sprawić sobie Kelly'sa Salamandra z 2006 roku. Mam 171 czm wzrostu i 77 cm od podłoża do krocza. I zasatanawiam sie nad wyborem rozmiaru ramy. Mam do wyboru 17,5" i 19,5". Wg różnych obliczen wydaje sie że 17,5" bedzie najlepsza. No i mam 17 lat i raczej wątpie że jeszcze urosne, najwyżej kilka cm, a rower ma mi starczyc na bardzo długo. Jak myślicie?? ja mam 178 cm wzrostu i mam rame 17,5 ale jezdze duzo w lesie i swiadomie kupilem mniejsza zeby uzyskac efekt zwrotnosci pozdrawiam michal Edytowane 18 Lipca 2006 przez kadargo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
willi Napisano 22 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 (edytowane) ----------------------- Ponieważ Lf ma krótkie rury górne zdecydowanie proponuję rower 20 " Właśnie różnica w geometrii ram LF jest znaczna przy 18' i 20' Aby siedziec wygodnie na 20' sztyce mam wyciagnieta mniej wiecej tak jak na 1szym zdjeciu, z kolei przy 18' brakuje mi 1-2cm dlugosci sztycy. Z kolei ogladajac zdjecia Waszych rowerow, czesto widze naprawde dlugie sztyce. Edytowane 22 Lipca 2006 przez willi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qla Napisano 28 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witam! Mma pytanie! Otóz przymierzam sie do kupna kolarki na alllegro i wiele ram ma wielksoc 59cm ...akurat w tych rowerach co mnie interesuja...i teraz moje pytanie...czy przy 200cm wzrostu da sie na takiej ramie jeździc? NIe zalezy mi na super sportowej sylwetce..ale tez nie chce jeździc jak na skladaku, czy wyższe wyciagniecei sztycy siodelka zniweluje troche te braki wielkosciowe, plus dłuzszy mostek kierownicy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rutek Napisano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Witam. niedawno nabyłem GF Wahoo'06. przy moim wzroście 187cm., przymierzałem sie do 19 i 21 i zdecydoweałem się na ten drugi, bo 19 zdecydowanie mi nie leżała (jakos niebardzo podoba mi się styl na wysuniętą sztycę). mój problem jest następujący: czuję że ta ramka jest troszkę za długa i proszę o pomoc co i na co mam wymienić (zmienić) żeby pozycja była bardziej komfortowa. dodam tylko że preferuje raczej spokojny styl jazdy (dłuższe trasy, głównie szosa, czasem las, bez górek, hopek itp. dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carcrusher Napisano 6 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Witam! od pewnego czasu nosze sie z zamiarem kupna roweru, a mianowicie KTM tobstone, niestety rozmiary w jakich jest ona oferowana to 17" i 19", a najlepsza dla mnie bylaby rama 18" - mam 178cm wzrostu i 82cm od ziemi do krocza. Na ktora rame powinienem sie zdecydowac i jakie bede konsekwencje i roznice w prowadzeniu w roznych warunkach tych rowerow? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_l_83 Napisano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Witam. Przeliczalem te wszystkie wzorki do wyboru ramki i wycodzilo mi ze bedzie dobrs ramka o rozmiarze 19". Mam 188cm wzostu i posiadam ramke 22" meride hfs-a special edition i podnosze przednie kolo do 19cm nad ziemia. I jak tu maja sie te wzorki sprawdzac i dodam do tego ze do ramki 22: potrzebuje sztycy 400mm bo 350 jest schowana na 11 cm a ja waze 83kg wiec wole nie ryzykowac ze sztyca!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 a wiec w koncu nie kupilem merida a bh:) a rame mam 18,5 i jest dobra jezdzi sie wygodnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 9 Sierpnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 a rame mam 18,5 i jest dobra jezdzi sie wygodnie:) Bo nie jeździłeś na 16". Wiem z własnego doświadczenia. Też mi się wygodnie jeździło na 18", ale jak przesiadłem się na 16" poczułem różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumdum1988 Napisano 9 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Jaki rozmiar xtc mam 172cm. na razie smigam na boulderze 19 i mi ten rozmiar idealnie pasuje. Ale doradzali mi xtc kupic 17 :> Smigam glownie na dlugich trasach od 100 - 200km. Prosze o szybka odpowiedz !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Sam sobie odpowiedziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 11 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 dumdum1988 kupuj 17 przy towim wzroscie, tym bardziej, ze krótsza górna rura bedzie łaskawsza dla twoich pleców przy tak długich dystanszach. Poważnie na góralu robisz 200 km jednorazowo? wow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daffidek Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Witam! Mam mozliwosc zakupu krossa level a4 po okazyjnej cenie. Jedynym problemem jest to ze maja rame 19' a ja mam 184 cm wzrostu. Czy przy moim wzroscie bede mogl wygodnie korzystac z 19'-tki czy wogole sie do niej nie przymierzac? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cann Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 kurcze Daffidek czytaj posty :!!: tym podobnych pytan bylo juz b.duzo :!!: a tak pozatym to moze byc trochszke za mala :!!: ale najlepiej jak sobie sa przymierzysz :!!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 28 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Hmm.. a ja bym powiedział, że 19" to optymalny rozmiar roweru do XC dla osoby o wzroście rzędu 180-185 cm. Wyższa to już kloc, przy którym trzeba się pilnować z powodu wysoko umieszczonej górnej rury. 20" to już rower na asfalt, czy w miarę równe ścieżki - w poważniejszym teerenie zawadza jak jasny gwint. Mam 184cm wzrostu, nie wydaje mi się, żebym miał jakieś nadzwyczaj krótkie nóżki, a na 19" ramie śmigało mi się bardzo dobrze (przynajmniej dopóki nie zacząłem bawić się w widelce o skoku >100mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01LukasZ Napisano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) witam... mam zamiar kupic tego Radona i mam problem z dobraniem ramy... o przymiarce nie ma mowy poniewaz ten rower mozna kupic jednynie przez internet mam 184cm i dł. mojej nogi to 83cm (zmierzone tak jak to jest opisane w pierwszym poście) umiecie powiedziec jaka rama bedzie mi najbardziej odpowiadała czy moze podac jeszcze jakies wymiary?? dzieki Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez 01LukasZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi