ins4ne Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 (edytowane) Witam Chce kupić Rockridera 8.1 i znalazłem fajnego używanego ale rozmiar ramy jest 19 cali i teraz moje pytanie czy na upartego będzie ta rama przy moim wzroście 187cm i dł nogi 88cm, oczywiście rower MTB Proszę o szybką odpowiedź, jak nie ten rozmiar ramy to jaki??? Wg mnie za mały, powinieneś mieć min 20-21. Ja przy 185 jeżdżę na 20stce do XC i sztycy na szose brakuje. Edytowane 16 Czerwca 2010 przez ins4ne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torek90 Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Ja mam 180cm, dł. nogi 80cm. Nie wiem jaką ramę brać do roweru crossowego. W ogóle jaki brać przelicnzik do Crossa? Taki jak do Trekingu czy jednak jak do MTB? Mam problem między ramą 18 cali, a 20 w crossówce. Posiadam raczej dziwną budowę ciała i mam dość krótkie nogi jak na 180cm. Słyszałem także, że Merida zaniża trochę wielkość swoich ram, nie wiem ile w tym prawdy. Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź ludzi ogarnniętych w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 (edytowane) Jak rozumiem chodzi o rozmiar 48 lub 52 , ponieważ długości górnej rury i baza kół są w obu rozmiarach takie same, a masz krótkie nogi, to stawiam na rozmiar 48. Edytowane 16 Czerwca 2010 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekC Napisano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Witam. Też mam pewien problem z doborem wielkości ramy. Chodzi mi o ten rower - http://www.checkerpig.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=1443_1831&products_id=294447 Sprzedawczyni proponuje mi rozmiar 21". Mam 188 cm wzrostu. Kurcze sam nie wiem, nie chciałbym być zbytnio pochylony. Zna ktoś te rowery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legallny Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Witam Zakupiłem sobie przed dwoma dniami rower Merida Matts 40-V na ramie 18 cali. Przejechałem się nim po mieście i mam wrażenie, że ze względu na specyficznie obniżoną ramę mogłaby być ona nieco wyższa. W sklepie wstępnie się umówiłem na wymianę na większą ramę i nie byłoby z tym problemu. Rower chciałbym używać głównie do jazdy po mieście, ewentualnie 20% to jazda po lasach i bezdrożach. Mam pytanie, czy ktoś miał styczność z rowerami Meridy w wersji Matts? Czy różnice między ramą 18, a 20 cali są znaczne? Chciałbym, żeby rower miał nieco wyższą ramę, ale obawiam się, że górna rura będzie za długa przy 20 calach. Jeśli ktoś mi pomoże w rozwiązaniu dylematu, to będę wdzięczny, jutro muszę podjąć decyzję. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Mój wzrost: 183cm Waga: 85kg Długość nogi: 81cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Witam Chcę kupić ramę Accent El Norte, i nie wiem jaki rozmiar wybrać. Sprzedawca mi proponuje 17". Wzrost 175cm dł. nogi 77cm Prawdopodobie jeszcze trochę urosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandalfbialy Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Zawsze najlepszym rozwiązaniem jest niestety przymierzenie się do roweru i sprawdzenie czy rama pasuje. Ew. jeżeli nie mamy takiej możliwości zawsze pozostają poradniki takiego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rock Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Kross street sraper 19" czy 21"? wzrost: 180cm Edytowane 24 Czerwca 2010 przez rock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastron Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 hej Forumowicze noszę się z zamiarem kupna Krossa SIGN'a DS i zastanawiam się, który rozmiar ramy wziąć. jest 15" i 17". jest to rower do dirtu, freeride'u i streetu wiec rama jest troche inaczej zbudowana mam 183 cm wzrostu, jestem dosc chudy, ale moze kiedys zmężnieję którą ramę wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Jest to rower do dualu Ja też zmężnieję. Ale o nie robi Ja tam zwykle polecam większą, żeby nie obijać kolanami kierownicy, ale nie jeżdżę na niskosiodełkowcach.. Jak chcesz bardziej JEŹDZIĆ w terenie, to większą, jak nastawiasz się na typowe tricki np streetowe, to łatwiej na mniejszej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastron Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 nawet do downhillu no wiesz, troche po lesie, jakies hopy, troche trików to chyba wezme mniejszą...ewentualnie pojde do sklepu i zmierze ktora lepsza a jak juz wybiore to sobie zamowie taka na alledrogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
microsista Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Witam, mój wzrost to 175cm, a długość nogi 80cm. Zastanawiam się pomiędzy ramą Cube Reaction, a Merida Matts HFS3000. Obie są w rozmiarach 18 i 20 cali. Która będzie dla mnie odpowiednia? Bardziej skłaniam się ku 20", ponieważ aktualnie mam 17,5" i jest dla mnie za mała. W dodatku jeszcze trochę urosnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sestek Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Witam! Chcialbym sie dowiedziec jaki rozmiar ramy MTB bedzie dla mnie odpowiedni? Mam 177 cm wzrostu i juz nie rosne. Rowerem zamierzam jezdzic 70% po asfalcie i 30% jakies polne/lesne drogi. Zastanawiam sie nad 19" dobra bedzie? Czy polecacie mniejsza/wieksza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giloman Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Witam Proszę o pomoc w doborze ramy Rowerek męski 1. Typ roweru - miejski męski 2. Wzrost/waga 190 cm/ 125 kg 3. użytkowanie- Spokojna jazda rekreacyjna tu wychodzi między 20 a 21 cali z tabel do treckingu rowerek damski 1. Miejski damski rama tzw. "Łabędź" 2. 170 cm / kobieta więc nie piszę :-) 3. Spokojna jazda rekreacyjna a tu nie wiem nie znalazłem tabel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Dla ciebie rozmiar 21 (przy 20 sztyca mogła by być mocno wyciągnięta, co przy twojej wadze mogłoby grozić złamaniem ramy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giloman Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Ok dzięki, a kobieta? Jest na forum znawca tych stylowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumle96 Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Znalazłem rower na allegro http://allegro.pl/item1125705048_schwinn_mesa_sram_sx4_najlepszy_w_tej_cenie_879zl.html na ramie 19" teraz mierzę 163cm dotychczas mam rame 17" i pytam sie czy szukać innego z 17" czy 19" może byc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wisienn Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Witam, przymierzam się do GT Zaskara 2010, mam 177cm wzrostu i waham się między ramą 18' a 20' liczę, że użytkownicy podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psotnydyzio74 Napisano 19 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witam! Jako mój debiut tutaj..Dylemat rozmiarowy Naczytałem się tutaj mnóstwa rad opinii..odnośników do stronek liczących rozmiary ramy i nie powiem, żebym doznał jakiegoś olśnienia. Zastanawiam się nad 29-erem Gary Fisher Mamba albo Cobia.. Rower nie będzie wykorzystywany zawodniczo ale jednak w lesie często..Mieszkam niedaleko Lasu Łagiewnickiego i nie mogę bez tego miejsca żyć.. Do rzeczy jednak - mam 180cm wzrostu, długość dolnej łapy 81 cm..zatem mam jak widać na swój wzrost krótkie nogi No i sedno na koniec..mam okazję kupić w dobrej cenie Garego ale ramy 19-tki.. Co wy na to? Rower będzie często wykorzystywany na prostych utwardzonych drogach..w lesie raczej zależy mi na nie zakopywaniu się w piachu niż skakaniu po wzniesieniach.. Z jednej z linkowanych tu na forum tabelek konkretnie przez kolegę Ruleza wynika, że mógłbym zaryzykowac przy moim sposobie jazdy 19-tkę.. Najlepsze jest to, że sprzedawca od razu mailowo stwierdził, żebym się nie trudził do nich..bo ramy są dla mnie za duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobek Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Zastanawiam się nad poskładaniem rowerku na ramie Levela A2 bądź A6. Mam 182cm wzrostu, jaki rozmiar ramy byłby dobry? 19" czy 21"? Konkretnie o tą ramę chodzi: http://allegro.pl/item1149273647_kross_level_19_lekka_czerwona.html bądź tą: http://allegro.pl/item1149273547_kross_level_19_lekka_bialo_czerwona.html> Takie pytanie jeszcze poza tematowe, sprzedawca pisze, że rama wykonana jest z alu 606L, a gdzie by nie spojrzeć w internecie, każdy podaje materiał ramy alu 6061? Jest to te same oznaczenie materiału ramy, czy zupełnie inny materiał? Pozdrawiam, Tobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PryemW Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Witam !! Mam pewien problem, mam 163 cm wzrostu i nogi o długości 75cm, chcę kupić rower : http://rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=101&id=932 Problem polega na tym, że nie wiem jaki rozmiar ramy wybrać mam 14 lat i ciągle rosnę, bardzo proszę o szybką odpowiedz;) Pozdrawiam: Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 24 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Witam, przymierzam się do GT Zaskara 2010, mam 177cm wzrostu i waham się między ramą 18' a 20' liczę, że użytkownicy podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem Podaj jeszcze długość nogi. Ja bez tej nformacjio celował bym raczej w ramę 18". Na 20" możesz już sobie obijać ... Zastanawiam się nad poskładaniem rowerku na ramie Levela A2 bądź A6. Mam 182cm wzrostu, jaki rozmiar ramy byłby dobry? 19" czy 21"? 19" Będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujaConan Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Witam mam pewien problem z doborem wielkości ramy do nowego roweru typu cross. Mam 188 cm wzrostu, 78 kg i 86,5 cm od podłogi do jajek:) Proszę, o pomoc w wyborze wielkości ramy i może przy okazji typ roweru crossowego do 1000-1200 zł. Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wisienn Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Co do tego Zaskarka, wzrost 177 noga 83 Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Witam otóż zastanawiam się na doborem ramy dla dosyć drobnej kobiety o wzroście ok 155cm mam okazje kupić rower gary fisher rozmiar 13" a męczy mnie że będzie za mała prosze doradźcie coś może też panie się wypowiedzą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi