Skocz do zawartości

[rama] Jak Dobrać Rozmiar Ramy?

Lookas 46

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wypatruję nowego roweru na allegro itp. i zastanawiam się nad rozmiarem ramy.

Teoretycznie pod mój wzrost powinno być jakieś 19 cali. Mam 184cm wzrostu i do krocza ~85cm (nie wiem czy dobrze mierzyłem).

I taki dylemat jest: co brać, gdy do wyboru jest 18 i 20 cali? Jeżdżę mtb po lasach, maratony też się zaliczy

Z tym zdecydowaniem to bym sie powstrzymal, najwazniejsza jest dl gornej rury a tu przy roznych rozmiarach (rura podsiodlowa) sa rozne dlugosci zalezne od producenta (dl gornej). I z tego co sie orientuje 19" dla tego wzrostu w wiekszosci bedzie duzo lepsza.

Warto obmierzyc sie i sprawdzic jeden z 'fit calculators'.

Witam!

Teoretycznie pod mój wzrost powinno być jakieś 19 cali. Mam 184cm wzrostu i do krocza ~85cm (nie wiem czy dobrze mierzyłem).

No faktycznie nie znam wymiarów gościa ;)

na pewno niech weźmie 18" i tłucze kolanami o kierownicę :no:

Edytowane przez Rulez

A oprocz przymierzenia sie, to propoowalbym zmierzenie sie... wg fit calculators...

Nie pojmuje na jakiej podstawie ktos wyrokuje ze ze x'' jest lepsze od y'' nie znajac wymiarow zainteresowanego...!!!, zupelnie nieodpowiedzialne porady....

Podawany wymiar ramy to wysokosc rury podsoidlowej, ktora mozna w duzym stopniu regulowac sztyca, najistotniejszym wymiarem jest dlugosc rury gornej.... a ta rozni sie w duzym stopniu w zaleznosci od producentow...

Witam wszystkich

Mój problem z doborem ramy jest trochę inny - poza tym że mam 194 cm (do krocza 90). wzrostu to jeszcze ważę ok. 100. Rowerek który teraz mam ma 22 cale - mimo tego musiałem wymienić sztycę na 400-tkę. Z tego też wynika duże obciążenie tylnego koła. Ramka od środka suportu do końca ma 56 cm.

Chciałbym ją zamienić na lżejszą, a zarazem taką która da radę z moją masą.

Witajcie!

Noszę się z zamiarem zakupu Scott'a Scale'a 40 - model 2010. Jako, że modelu przyszłorocznego nigdzie nie mogę spotkać (dopiero koło stycznia/lutego będę miał możliwość), to prosiłbym o pomoc. Rozmiar M pierwotnie wydawał mi się za duży jak dla mnie. Mam niespełna 170cm wzrostu i byłem przekonany, że tylko S będzie mi pasować. Jednak spędziłem trochę czasu na pomiarach swojego dotychczasowego roweru i obliczeniach i doszedłem do wniosku, że bardziej jednak rozmiar M mi przypasuje.

Mój aktualny rower ma rozmiar (w milimetrach) 420, efektywna długość rury górnej (poziomo do ziemi) to 560, natomiast przekrok 720-725. Rama Scott'a w rozmiarze S to odpowiednio 390, 555 oraz 710, natomiast M to: 440, 580, 745.

Chciałem mój rowerek wymienić na trochę większy, by móc się troszkę pochylić nad kierownicą. Słyszałem, swoją droga, że Scale są stosunkowo długie, dlatego myślałem o S, jednak liczby pokazują co innego i zacząłem zastanawiać się nad M właśnie. Poradźcie proszę, czy M mogłaby być dla mnie?

PS. Wzrost nie jest aż tak istotny, bardziej skłaniałbym się ku pomiarom długości nogi, a ta u mnie wynosi 770-780mm od stopy do krocza (stojąc boso oczywiście). Boso człowiek nie jeździ, tylko w butach, a te jeśli dojdą to dojdzie również trochę dystansu od kroku do ramy i będzie on wynosił mniej więcej 50mm. Czy to jest optymalny.bezpieczny dystans?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam :thanks:

Edytowane przez michalbike

Niestety nie mogę edytować posta, więc jestem zmuszony jeden pod drugim. Prosiłbym jeszcze o pomoc w rozszyfrowaniu tych rozmiarów, ponieważ posłużyłem się jednym z kalkulatorów i wyszły oto takie wyniki:

Measurements

-------------------------------------------

Inseam: 78

Trunk: 59

Forearm: 32

Arm: 59

Thigh: 55

Lower Leg: 53

Sternal Notch: 144

Total Body Height: 169

The Competitive Fit (cm)

Seat tube range c-c: 50.5 - 51.0

Seat tube range c-t: 52.1 - 52.6

Top tube length: 52.0 - 52.4

Stem Length: 10.2 - 10.8

BB-Saddle Position: 73.4 - 75.4

Saddle-Handlebar: 48.1 - 48.7

Saddle Setback: 2.1 - 2.5

The Eddy Fit (cm)

Seat tube range c-c: 51.7 - 52.2

Seat tube range c-t: 53.3 - 53.8

Top tube length: 52.0 - 52.4

Stem Length: 9.1 - 9.7

BB-Saddle Position: 72.6 - 74.6

Saddle-Handlebar: 48.9 - 49.5

Saddle Setback: 3.3 - 3.7

The French Fit (cm)

Seat tube range c-c: 53.4 - 53.9

Seat tube range c-t: 55.0 - 55.5

Top tube length: 53.2 - 53.6

Stem Length: 9.3 - 9.9

BB-Saddle Position: 70.9 - 72.9

Saddle-Handlebar: 50.6 - 51.2

Saddle Setback: 2.8 - 3.2

Jednak większości z nich nie wiem do jakiej rury i długości w rowerze przypisać. Żaden wynik mi nie pasuje. Posiadam rower, który mimo wszystko chciałbym wymienić na nieznacznie większy, a kalkulator chyba podał mi wymiary nawet o kilka dobrych centymetrów mniejsze (tak mi się wydaje).

Nie ma co teoretyzować, tylko wsiąść na Scale rozm. M i pojeździc, wtedy będziesz wiedział czy pasuje.

Jeśli to nie ma być rower do ścigania, to wg. mnie powinieneś sobie na nim bez problemu poradzić.

Jeśli chodzi o wymiary które podałeś, to chyba wyliczałeś rower szosowy a nie MTB , rura podsiodłowa 50/53 cm. przy górnej 52/55 cm. to proporcje szosowe :P

Edytowane przez Rulez

Jeśli chodzi o wymiary które podałeś, to chyba wyliczałeś rower szosowy a nie MTB , rura podsiodłowa 50/53 cm. przy górnej 52/55 cm. to proporcje szosowe :P

A no pewnie masz rację, po prostu wszedłem na stronkę z kalkulatorem i zacząłem wpisywać dane, będę musiał ponowić wyliczanie, dzięki :)

Scale z zasady jest rowerem do ścigania. Osobiście jeżdzę w urozmaiconym terenie, jednak właśnie po zakupie tego roweru chciałbym zacząć przygodę z jakimiś maratonami, wyścigami, jednak nie ekstremalnie trudnymi. Będą to moje początki w takich startach, a więc powoli, spokojnie, coraz trudniej...

Wiem, że kalkulatory to tylko czysta teoria, w końcu kalkulatorów jest kilka, a kolarzy... no nie policzę. Trzeba wsiąść i samemu stwierdzić, jednak rower będę miał okazję przymierzyć dopiero za jakiś czas - kolekcje 2010 zanim na dobre zawitają w sklepach, trochę czasu minie, więc chciałem sprawdzić co taki kalkulator mi zaproponuje.

Swoją drogą, macie jakiś kalkulator gdzie dla kolarzy MTB? Znalazłem kilka, ale wszędzie wymiary wyskakują podobne, a więc pod szosę. Pewnie coś źle robię, pomożecie?

Korzystałem z tych:

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

http://www.swanseawheelers.co.uk/bikefit.php

Dziękuje Ci bardzo. Jednak posłużyło to za potwierdzenie, że eMka będzie bardziej odpowiednia. I względem wzrostu, i względem wysokości kroku, i względem wysokości siodła - zawsze wychodzi 17".

Tak czy siak należy czekać na dostawę towaru, by potwierdzić to praktycznie i zarazem ostatecznie ;)

• 4 tygodnie później...