gilgamesz Napisano 23 Marca 2008 Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 A jaką ramę wybrać w przypadku roweru crossowego?Gdzieś wyczytałem,że powinna być o nr większa niż w przypadku górala . Mam 180 cm wzrostu i noga 84 cm.Zastanawiam się nad tym rowerem: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=331641948 Ale niestety do wyboru jest tylko rama 50 lub 55. Jedna wydaje mi się,że będzie za mała druga raczej za duża.Optymalne byłoby chyba 52,ale nie ma takiego rozmiaru w ofercie Focusa. Jeżdżę teren-70%,asfalt-30%. Nic ekstremalnego.Wycieczki 50-80 km.Co jakiś czas zdarza się mały podjazdzik ,ale przewaga płaskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strider Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Zastanawiam się nad tym rowerem: Kupujesz rower na allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Niekoniecznie na Allegro,maja swoją stronę i sklep w Łodzi.Można tam zamówic u nich. Strider a dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strider Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Bo z zamówieniem przez internet to trochę tak jak z zakupem butów. Zanim zamówię przymierzam podobne w sklepie i dopiero zamawiam. PS. Ja przynajmniej wolę mieć trochę mniejszą ramę, z butami jednak odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciastkorz Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 mam 157cm, do krocza 76cm czy poison 42 [wg. tabelki] będzie good ;D? Jeszcze na pewno urosnę a chcę żeby ta rama już została na stałę... bo LF jest o wieeeele za duży. ;P Omen czy tam Mrówa podali mi wzór i wyszło że 16,5" byłaby idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Skoro rośniesz, to wydaje się, że da radę. Pozdrówko perspektywiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Dla osoby z 165 cm która rośnie jaki powinien być rozmiar ramy szosówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strider Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Tak serio to ciężko odpowiedzieć. Ja mam numer buta 42,5 i ciągle rosnę, jakie powinienem kupić buty żeby nie były za duże a żeby służyły mi na lata? Moim zdaniem kup rower taki żeby Ci się wygodnie jeździło a jak wyrośniesz to sprzedasz i kupisz nowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 ehe ? ale to przez neta nie ma przymiarki ... kross venom berus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/2752/3/ wklejam może komuś się przyda... kolejny artykuł o dobieraniu ram... może niektórym trochę rozjaśnić sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 29 Marca 2008 Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 ehe ? ale to przez neta nie ma przymiarki ... kross venom berus Weż najmniejszy rozmiar - są trzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rastahq Napisano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 A jak wygląda dobór rozmiaru jeżeli chodzi o ramki do streetu, dirtu, itp.? Bo zastanawiam się nad ramka Dartmoor Street Fighter 14" lub 16". Mam 178 cm wzrostu. Jaki rozmiar był by odpowiedni?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zathras Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Witam Planujemy zakup roweru miejskiego dla żony ( 170cm ), podobają się nam modele Gazelle, mamy już kilka upatrzonych modeli ale nie wiemy który wybrać ze względu na ramę. "Tabelek" i artykułów jaka rama pod jaki wzrost znalazłem już kilka ale generalnie w żadnych z nim nie było choćby kilku zdań o rowerach miejskich, a że na allegro ogromna większość rowerów które sprawdzaliśmy ma ramy powyżej 20" wychodziło by na to, że średni wzrost kobiety np. w Holandii znacznie przekracza 180cm, a może i 190cm... tak więc jak jest z tymi rozmiarami ram jeżeli chodzi o rowery miejskie? Chcemy kupić używany ( do ok. 800zł ) przez internet, przymierzenie się do wybranego modelu nie wchodzi więc raczej w grę. Spodobały nam się wyżej wspomniane Gazelle ale jesteśmy otwarci na inne niezawodne i nie odpychające wzroku propozycje w tym samym przedziale cenowym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KermitOZ Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Witam! Kupiłem rower MERIDA MATTS SPEED HFS 20" (kupowałem używany i akurat taki rozmiar się trafił, więc go łyknąłem). Mam 180 cm, od podłogi do jajek 83 cm, czyli wychodzi po przeliczeniu (183x0,57):2,54= 18,63" Gdy stoję w butach do jazdy, to krocze mam ok. 3 cm ponad ramą. Planuję jazdę w Maratonach i XC. Da radę na tym w miarę efektywnie jeździć, czy raczej nie za bardzo? pOZ:Drower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 To jak będzie Ci się jeździć zależy od efektywnej długości górnej rury, którą można kompensować doborem mostka. Na podstawie wysokości ramy można powiedzieć, że masz dużą szansę obić klejnoty zeskakując z siodełka np na trudnym zjeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 2 Maja 2008 Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Witam, W poniedzialek bede kupiwal rame z pelnym zawieszeniem: Zastanawiam sie nad rozmiarem. Teraz jezdze na ramie 20" i wielkiej tragedii nie ma, ale jak zsiade z siodelka to siedze niemalze na gornej rurze... Na trasach technicznych czasem nie umiem zapanowac nad rowerem, ale na dluzszych przejazdzkach jest wygodnie. Wiec tak sobie myslalem, ze nowa rama bylaby dla mnie dobra w rozmiarze 18". Jednak ta rama, ktora chce kupic wystepuje w rozmiarach 17", 19" i 21"... Bylem oststnio w spklepie SkiTeam i usiadlem sobie na rowerze CUBE'a (rama blizniaczo podobna) tez z pelnym zawieszeniem, w rozmiarze 18" i bylem w szoku, bo takze prawie siedzialem na rurze gornej! Faceci z obslugi mowili, ze jest dobrze, bo "fulle maja podniesiony srodek ciezkosci i kazdy wydaje sie wiekszy niz odpowiednik w hardtailu, a na 16" bede siedzial jak na krzesle"... Dane o geometrii interesujacej mnie ramy RDR 17": Długość górnej rury - 555 mm (w rozm. 19" - 570mm). Wysokość główki sterowej 11,5 cm. Długość rury posiodłowej 43 cm. Kąt rury podsiodłowej 73 stopnie. Kąt głowki sterowej 71 stopni. Ja mam 176cm wzrostu, dlugosc nogi od podloza do krocza 78cm, dlugosc wyciagnietej reki (od szyi do konca wyprostowanych palcow) jakies 77cm. Mysle, ze 17" bedzie dla mnie ok, ale co Wy poradzicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 3 Maja 2008 Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Co tam, nikt nie pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 3 Maja 2008 Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Martinii Dużo zależy od tego, o jakim skoku widelec założysz do ramy, bo to będzie miało wpływ na to, jak wysoko będzie górna rura ramy. Z tego, co widzę na stronie producenta jest to rama raczej do XC, gdzie skok przedniego amorka powinien wynosić max 100 mm, więc wydaje się, że 17 cali powinno być dla Ciebie odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 3 Maja 2008 Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Tak, bedzie reba z ustawionym skokiem na 115mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 3 Maja 2008 Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Szkoda, że producent na swojej stronie nie podaje wysokości suport nad ziemią w swoich roweruch, wtedy dałoby się ustalić przekrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 3 Maja 2008 Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Co ciekawe - moj obecny rower (20") ma rure podsiodlowa dlugosci 510mm i rure gorna dlugosci 540mm. Wiec rama, ktora rozpatruje ma rure podsiodlowa krotsza o 80mm, a jednoczesnie rure gorna dluzsza o 15mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 3 Maja 2008 Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Wydaje mi się, że możesz zaryzykować z tą 17-stką, najwyżej mnie przeklniesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 3 Maja 2008 Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Bo teraz tak mysle, ze moglbym wziac 19", ktora ma gorna rure dlugosci 575mm i do tego mosten np 90mm. Sam juz nie wiem.... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 3 Maja 2008 Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Martinii I chcesz klejnotami walić o górną rurę? Powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Maja 2008 Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Udaj sie gdzieś do sklepu i przymierz do ramy np. Author, lub Kellys Magnus i wyższe, lub Kross A2,A4 , w rozmiarze 19" (podobna geometria - długości rur ) wtedy będziesz wiedział, czy ci pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi