Duch Napisano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Oj nie radzę nadrabiac 2" sam jeżdżę na ramie 17" mając 183 cm wzrostu i dość długie nogi i jest to poprostu męczarnia, sztycę już drugą załatwiłem, długi mostek sprawia, że rower stracił skrętność. Lepiej poszukaj czegoś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeki Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Witam W najbliższym czasie szykuje się zakup Kross Panic OTO ON Dostępne rozmiary ramy: 15", 17", 19" Mam 178cm wzrostu i 15 lat, ostatnio nie rosnę Zastanawiam się między 15" a 17". Gdyby był to zwykły XC, na mój wzrost pasuje rama 17". Jest to jednak inny typ roweru, jaką ramę dobrać dla siebie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auch Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 czeki, jak dla mnie to powienieś wybrać 17' i nawet się nie zastanawiać. Ja mam 168cm wzrostu i jeżdzę na ramie 19,5 i jest w sam raz. Tylko, że u mnie trochę inny typ jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 4 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Auch : ja też mam 168 cm mam krossa a2 rozmiar 17 i jak stane okrakiem nad ramą to mam może kilka cm luzu a jak podniose minimalnie koło do góry to już nic nie wyszło , jak bym zeskoczył nad ramę do bicie jaj murowane, to jak Ty jeździsz, że dajesz rade na 19,5 ?? A tak na marginesie to myśle nad zmianą ramy i zastanawiam sie nad czymś lekkiem za około 1500 (górna granica) waże jakieś 62 kilo i właśnie szukałbym czegoś w rozmiarze 16 a nawet 15, myślałem nad boplightem bo lekki (oprócz tego że jest brzydki i nie podejdzie pod vki ) no i jest 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auch Napisano 4 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 tenjin, no ja też mam kilka cm luzu. Dobrze mi się jeździ i wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 4 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 ale ja dotykam kroczem rurę nawet jak stoje a luzu to mam tyle ile zdołam sobie wgnieść czyżbym był jeszcze niższy niż mi sie wydaje ?? mi w sklepie doradzili 17 ale popatrzyłem na te pierwsze obrazki odnośnie dobierania rozmiarów i według nich to moja 17 jest za duża, jestem na niej troche wyciągnięty ale to też wina mostka. Jak wsiadłem na 19 to ona była już dużo za duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 4 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 W takim razie najbardziej by ci pasował Giant XTC 16" - jest niski a przy tym tylko o 4,3mm. krótszy niż Kross Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 fajnie że ma mocowanie pod vki tylko ciekawe ile waży, zresztą to nie jest teraz ważne bo najpierw musze sobie zarobić na ramke a zanim to nastąpi to carbon może być już używany tylko w tosterach btw. czy w moim podpisie wyświetlają sie znaki japońskie ?? sorry za ot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haxigi Napisano 14 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Witam. Mam pytanie czy moze bedziecie wiedziec co to za wielkosc ramy po zdjeciu: mam 1.90 m i wydaje mi sie ze jest on troche na mnie za maly, ale nie jestem pewien. Rower mam w polsce a aktualnie jestem w niemczech i jak cos to bym sobie kupil jakis fajny o odpowiedniej ramie do wzrostu tylko nie wiem jaka pasuje(Nadajacy sie na zjazdy z gor i po miescie, "prosta rama" i dobry do wheelie) #up tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strider Napisano 14 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Ty tak serio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haxigi Napisano 14 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Ty tak serio ? ty mnie sie pytasz ? ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 haxigi, zapraszamy do tematu o makrokeszach - miłej lektury (bo jazda na tym miłą nie byłaby na pewno). Tutaj o tym już więcej ani słowa. Pozdrówko przekierowujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haxigi Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 (edytowane) markokesz ? o kurde 300E z salonu rowerowego bym nie nazwal makrokeszem ;P Edytowane 15 Lipca 2007 przez Ecia Nie cytujemy wypowiedzi bezpośrednio nad naszym postem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Nie trzeba nic nazywać , to jest makrokesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haxigi Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 (edytowane) Makrokesz jest kupiony w markecie, moj byl w salonie rowerowym. btw nie prosze nikogo o zdanie czy to makro, hipero, sh*tero kesz... Edytowane 15 Lipca 2007 przez Ecia niepotrzebne cytowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Skoro już kupiłeś, to po co pytasz? Na oko po takim zdjęciu nikt ci nie określi wielkości ramy. Fakt pozostaje jednak faktem: to jest makrokesz, niezależnie od tego, gdzie i za ile go kupiłeś. Lepiej opisz, jakiego typu rower teraz masz zamiar nabyć. Konkretnie: jaki typ ramy, a może nawet jaka marka. Na 190 cm wzrostu teoretycznie do XC szukałabym między 20-22", ale to są bardzo indywidualne dla każdej firmy produkującej ramy sprawy: wysokość komina podsiodłówki (czyli de facto jak nisko jest przekrok), długość górnej rury... W fullach jeszcze inaczej to wygląda. Pozdrówko precyzujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haxigi Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Teraz mam zamiar wziasc cos na styl http://www.jehlebikes.de/image_gr/trek_fuel90_06.jpg . Tez Treka, tez salonowego, ja to nazywam prosta rama "Fakt pozostaje jednak faktem: to jest makrokesz, niezależnie od tego, gdzie i za ile go kupiłeś." To co wedlug ciebie nie jest makrokeszem i dlaczego moj jest ? Czytalem tamten topic i widocznie go nie zrozumialem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Jeśli w tym stylu, to celowałabym tak, jak podałam wyżej - ale byłoby najlepiej, gdybyś mógł się przymierzyć. Długość górnej rury ma rówjież duże znaczenie dla wygody i dla bezpieczeństwa - a poszczególne firmy potrafią się pod tym względem bardzo różnić. Wątku makrokeszowego nie rozwijam, bo temat nie po temu. Jesteś ciekawy? Zadaj pytanie w temacie o makrokeszach (tym rozbudowanym). Pozdrówko empiryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lordpablo Napisano 17 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Mam 191cm i się zastanawiam czy o ile rama (21") będzie dostatecznie duża to czy aby kierownica nie będzie za nisko np w takim Hexagonie v6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 A teraz z innej beczki: 180 cm , noga 86 cm i Giant Trance 2 : L czy M ?? M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 jak trance to M, a co do Hexagona na 191 to 21" jak do lasu nawet za duże mam 21" Tractiona i jakby był rozmiar 20" to bym wziął bez wahania. nie jest źle ale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strider Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 A teraz z innej beczki:180 cm , noga 86 cm i Giant Trance 2 : L czy M ?? M Ja mam 2 cm więcej i na XTC rozmiar M "M" powinna być idealna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 nie wiem czy przełożenie rozmiaru z HT na fulla jest takie proste Spróbuję jednak dopaść jakiegoś Trance . M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamm84 Napisano 25 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 jak sie ma Genesis do "klasycznej" geometrii ? jak przy 17,5 garego mam 1,5-2 cm go kroku to zmieszczę się na 19 np. Gianta xtc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Nowy XTC nie ma rozmiaru 19" , ponadto wątpię czy będzie ci pasowała jakakolwiek rama 19" (chodzi o przekrok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi