seczuan Napisano 29 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Czołem. Ludziska mam pytanko. Posiadam rower przełajowy On-One Pickenflick w rozmiarze 58,5 XL i postanowiłem sobie kupić trochę inny rower, ale też na baranku, a mianowicie Riverside Touring 920 w rozmiarze L i teraz zastanawiam się czy rozmiar będzie ok. Z tego co podają tabelki w geo to ta L w riverside powinna być większa niż XL w on one. Według rozmiarów decthlona L jest do 190cm więc mając 186 powinno być ok. Dodam że w on one mam mostek 80mm bo na 100 czułem się za bardzo wyciągnięty (aczkolwiek to może tylko było takie uczucie jako że to był mój pierwszy rower na baranku) w riverside kiera jest szersza o 20mm a mostek ma też 80mm. Dodam że nie ma możliwości przymiaru do roweru, jedyne co to kupić i ewentualnie zwrócić. Dodam że zależy mi raczej na wygodnej pozycji rower raczej do turystyki ale niekoniecznie wolnej. Poniżej tabelka z geo rowerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Cytat Dodam że w on one mam mostek 80mm bo na 100 czułem się za bardzo wyciągnięty (aczkolwiek to może tylko było takie uczucie jako że to był mój pierwszy rower na baranku) Bo ten rower jest dla ciebie po prostu za duży. Co sądzę o tym riverside i jego geometrii pozwolę sobie przemilczeć. Jedyne czego możesz być pewien to to, że ta L'ka to jedyny rozmiar do jakiego jesteś w stanie się jakoś dopasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekbe Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć, poproszę o poradę. Zamierzam poskładać 29era na ramie Flyxii. Mam 180 cm wzrostu i długość wew. nogi ok 80-81 cm długość ramienia ok. 60 cm. W załączniku geo 17' i 19' Generalnie porównując z geometriami ram innych producentów i ich kalkulatorami to raczej wygląda, że 19' jest odpowiednia, ale już np. kalkulator Meridy nie wyklucza również na rozmiaru 17'. Do jakiego byście się skłaniali? PS Informacyjnie - jeżdżę na szosie GIANT TCR roz. M/L ze strony: flyxii.com Edytowane 28 Stycznia 2023 przez piotrekbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 29 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Na długość 19" byłoby lepsze, ale nie wiem czy z wysokością nie będzie problemu - jeżeli poprawnie zmierzyłeś przekrok, to niestety istnieje taka możliwość... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekbe Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Dodam, że z przodu będzie sztywny widelec, zamiast amortyzatora. Sztywne, o ile wiem (?), są zazwyczaj trochę niższe od amortyzatorów. Obniżenie przodu obniży też pewnie położenie górnej rury. Niestety Flyxii nie podaje wysokości swoich widelców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Ni strzelaj, dowiedz się jaka jest rzeczywista długość widelca. W praktyce wychodzi właśnie że sztywne są wyższe, te które widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
render Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Zmierzyłem wewnętrzną długość nogi , u mnie to 81-82 cm, czyli dla roweru trekkingowego to 82*0,63 = 51,6 cm/ 20,5 cala. Czy można w takiej sytuacji zakupić rower z ramą 18 cali/46cm a różnicę zniwelować wysokością sztycy siodełka. czy raczej takie ustawienia będzie nieprawidłowe. Jakie konsekwencje będą podczas jazdy z tak ustawioną wysokością sztycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszima Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Witam Szukam roweru mtb dla syna 150 cm. Do krocza 68-69 cm. Jaka wielkość ramy wybrać aby nie była za mała za rok. Koło 26 czy 27.5? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Myślę, że możesz celować już w 27.5". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 @chopmaz Mam tak też niestety u siebie.Zdarzają się takie ramy. Pewnie jakby kąt główki był bardziej spłaszczony to by nie było tego problemu. Mogę się mylić ale obstawiam, że u ciebie główka ma jakieś 72-72,5 stopnia [u mnie tak jest 🙁 ]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mythek Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Mam okazję kupić Treka dual sport 3 gen 4 z ekspozycji w dobrej cenie. Moje parametry to 183 wzrostu, 87 przekrok i 60 ramię. Czyli standardowe jak na ten wzrost. Mam normalne kończyny nie za duże nie za małe. Testowałem krótko w sklepie i było jak na 5 minut okej. Ustawiłem siodełko na 77 cm i maksymalnie do kierownicy. Trochę leżałem na ramie, ale czułem się dobrze. Zeskok nie powodował otarcia jajek. Było kilka centymetrów zapasu dzięki lekko zapadniętej ramie górnej. Sprzedawca powiedział, że wyglądam dobrze na tej ramie. Ale może chciał mi wcisnąć ten rower po prostu Nie znam się na rowerach. Warto brać tego treka XL przy moich parametrach? Okiem laika trochę mnie straszy ta górna rura 63 cm. Mój stary cross lazaro 21" (ciut źle dobrałem rame, ale jeździłem) ma 61 i wydaje mi się, że jest maksymalnie na styk. 57 cm podsiodłowej to też chyba giga duża wartość. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez Mythek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mythek Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Nie mogę edytować swojego starego postu. To geometria starego roweru -> Trek ma 635 mm (594 stary), 155 mm (140), 571 mm (520), 850 mm (830). Edytowane 21 Czerwca 2023 przez Mythek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 42 minuty temu, Mythek napisał: Warto brać tego treka XL przy moich parametrach? Zdecydowanie za duży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mythek Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Dziękuje. Czyli nie ma sensu bawić się w redukcję mostka, przysuwanie siodełka i podnoszenie kierownicy? Edytowane 21 Czerwca 2023 przez Mythek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudizc Napisano 9 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Cześć, proszę o poradę. Czy ktoś znający się na geometrii mógłby ocenić mi poniższego wiliera? Czy ta rama jest bardziej sportowa czy rekreacyjna? jak kąty mają się do najnowszych trendów. Oraz czy rozmiar L nada się na wzrost 188, noga86 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Grudnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Miesiąc później, ale odpowiem (w stylu "nie znam się, ale się wypowiem") : kąt główki ramy dość agresywny w porównaniu do obecnych progresywnych mających sporo poniżej 70° - gdyby nie zrobili tego gięcia górnej rury przy główce, to wyszedłby trail Rama przeciętnej długości raczej pod rekreację z elementami sportu niż odwrotnie. L wydaje się OK pod podane warunki, ale dla pewności zawsze warto się przymierzyć (najlepiej z jazdą próbną, bo rama wydaje się dość wysoka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Stycznia Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia Forumowicze, potrzebuję pomocy w doborze rozmiaru roweru. Na tapecie jest Canyon Neuron:ON CF7. Wzrost 182 cm, długość nogi 83 cm. Canton teoretycznie wskazuje na M, ale nie jestem do końca przekonany czy to byłby dobry wybór czy jednak użytkownik końcowy powinien iść w L. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 28 Stycznia Udostępnij Napisano 28 Stycznia Przy 183 to już Canyon poleca L Idealnie między rozmiarami . Z tym że L ma podsiodłówkę 46 cm , sztycy styknie , reach też rozsądny. Jeśli użytkownik chce na tym jeździć a nie robić 360 z podwójnym backflipem , to według mnie L . Oczywiście najlepiej by było się przymierzyć , ale wiadomo jak to jest z Canyonem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego Dzięki za podpowiedź. Czy ktoś jeszcze może wypowiedzieć się w temacie, bo decyzja musi zapaść na dniach? M czy L przy podanych parametrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinf Napisano 5 Marca Udostępnij Napisano 5 Marca (edytowane) Cześć. Proszę o pomoc w doborze rozmiaru ramy. Na tapecie Kands Pure. Rozmiar 49/52. Moj wzrost to 172/3cm. Przekrok na boso zmierzony 78cm. Pisałem już do kilku sklepów i z racji, że jestem na granicy połowa poleca 49 druga 52. Nie mam możliwości zmierzenia ramy a w tym tygodniu chciałbym zamówić rower. Dodam, że raczej preferuje lekko pochyloną pozycje niż wyprostowaną... Edytowane 5 Marca przez erwinf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 5 Marca Udostępnij Napisano 5 Marca Ja bym brał zdecydowanie mniejszy, bo jest większe pole manewru żeby rower dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 5 Marca Udostępnij Napisano 5 Marca To jeszcze się wahasz ? Sądząc po współczynniku noga/ wzrost wybitnie długoręki pewnie też nie jesteś . Wybór większego to szukanie kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scartout Napisano 2 Maja Udostępnij Napisano 2 Maja Cześć, Proszę o pomoc w wyborze rozmiaru crossa Canyon Pathlite 6 Mój wzrost to 175 cm, wewnętrzna długość nogi - 80,5 cm. Canyon w kalkulatorze nie rozstrzyga między rozmiarem S czy M. Raczej dla crossa wolałbym wygodniejszą pozycję, ale żeby nie był zbyt wielki. Dla porównania z obecnymi rowerami: - mam szosę Canyon Endurace 7.0 Al (2018) w rozmiarze S; niby jest ok, przekrok taki jak powinien być przy szosie, ale stopą zahaczam o przednie koło i tak ogólnie wydaje mi się ciut za mała; - mam crossa Unibike Viper'a (2014) w rozmiarze 19" i jak dla mnie jest zbyt duży, przekrok raczej bez rezerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Maja Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja Sądząc po przekroku S - M ma według tabeli 82.6 cm, a S 80.4, więc... Reach podobny - tylko 4 mm różnicy, górna rura 8, a wysokość mniejsza. PS żeby była jasność : rozmiar S to nieco ponad 19" (19.5), a M prawie 21 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czcibor Napisano 9 Czerwca Udostępnij Napisano 9 Czerwca Po 5 latach szaleństwa na Krossie Evado 5, zresztą zakupiony przy Waszej pomocy, przyszedł czas na przejście na rower szosowy, wybór padł na Kross Vento 5, problem polega na tym, że nie mam możliwości przymiarki osobiście, a że jestem na granicy rozmiarów, mam 180 cm wzrostu, mam problem podjęciem z decyzji co wybrać, M czy L, a czas ucieka, jest tu ktoś kto posiada ten rower i jest w podobnego wzrostu, mógłby coś doradzić, jakaś wskazówka doświadczonego szosowca, sugestia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi