hyde Napisano 25 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Cześć. Planuję zakup ramy na koła 26". Myślę o Accent Ranger. Rower miałby być dla żony o wzroście 170 cm i nodze 81 cm. Mam dylemat czy brać ramę 17" czy może jednak 19". 19" podeszło by pewni i dla mnie (176cm/81cm), niby dobrze gdybyśmy mogli obydwoje korzystać z tego roweru, ale nie jest to ważne kryterium. Doradźcie proszę. Ewentualnie może znacie jakieś dostępne ramy MTB na koła 26", główka 1 1/8, piwoty mile widziane, choć niekonieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Lipca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Dla żony 17", no 18" max ( to już może być ciut za dużo ). Pewnie znajdzie się parę pań, które jeżdżą na 19, a może nawet i 21" - jak moja sąsiadka podobnego wzrostu, ale nie o to przecież chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 Myślę o zakupie Rockridera XC 500 S 29. Mam 174-175 cm wzrostu a przekrok to jakieś 82-83 cm. Który rozmiar powinienem wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 "M" powinien być dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 (edytowane) Dzięki. W Decathlonie mówią, że L-ka, będzie rzut monetą 😉 Niestety nigdzie nie ma ich na stanie, więc nie można się przymierzyć. Edytowane 11 Sierpnia 2021 przez chopmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Bierz M-kę online i najwyżej oddasz do najbliższego sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Już byłem zdecydowany na M, ale jest jeszcze kwestia długości rury podsiodłowej. Naprowadził mnie na to jeden kolega z forum. Mam ok 82-83 cm po wewnętrznej stronie nogi. Xc 500s ma rurę długości 420mm. Czy to nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Rura 420 mm + 170 mm korba = 590 mm Wychodzi, że sztyca będzie wysunięta na jakieś 240 mm. Wszystko wygląda normalnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Dzięki. Z tego co się zorientowałem to całkowita długość sztycy to 400mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Czołem. Nagrałem o tym taki film, może się przyda. https://youtu.be/kvCEbwNqwxI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Czołem. Część druga filmu - pokazuję na przykładach różnych rowerów, jak dobrać rozmiar czytając tabelki i stosując kalkulator doboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roon Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Wzrost :185 Długość od ziemi do krocza: ok 87 Chce kupić trekking lazaro senatore v3 (chyba ze coś innego w tej cenie?). Zastanawiam się pomiędzy 19 a 21. Czytałem że lazaro maja dłuższe ramy niż standardowe. Przymierzałem się w sklepie do innego roweru który miał wymiar A:81 i B:61 i dobrze mi się na nim siedziało. Co doradzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Istotnie trekingi lazaro są nadal relatywnie długie - w crossach przeszli na ramy "garbate" o innych proporcjach. Przekrokiem się przejmować nie musisz, więc o ile wolisz pozycję bardziej wyprostowaną to 19" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roon Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Dzięki też chyba bardziej się skłaniam ku 19, obawiam się ze przy 21 byłbym za bardzo pochylony. Zastanawiam sie jeszcze nad unibike vision. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eddie_orzel Napisano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Witam. Kupiłem rower za namową sprzedawcy Unibike Zethos rozmiar 21" ale teraz po fakcie wydaje mi się że jest za duży. Mam 178cm i przekrok 84cm. Wg wzoru przekrok x 0,63 rana wychodzi około 53cm ale rurę poziomą mam praktycznie w samym kroku. Czy faktycznie dałem ciała kupując za duży rower ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Kwietnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Rower za duży, 19 cali to maksimu przy Twoim wzroście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 @eddie_orzel, oczywiście za duży jak napisał przedmówca. A skąd masz tą tabelkę? Ciekawi mnie odkąd Unibike oznacza 21 cali jako L co może wprowadzić nieświadomych kupujących w błąd... Ale żeby sprzedawca wcisnął Ci takie coś 🙄. Niech zgadnę - mówił, że siodełko da się obniżyć? W sobotę byłem świadkiem takiej sytuacji i szepnąłem kupującej dziewczynie słówko na ucho 😉. Weehoo to fajna przyczepka 😀. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eddie_orzel Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 @chudzik, sprzedawca mówił, że ten będzie dla mnie odpowiedni, tabelka jest wklejona ze strony UNIBIKa, szkoda że takiego szeptacza nie było jak ja kupowałem rower 😁. Teraz chyba będę musiał sprzedać ze stratą ehhh 😌 Brawo za spostrzegawczość z tym Weehoo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Jaki rozmiar wybrać w przypadku szosy. Mój wzrost 180 cm. Mam na oku cannondale supersix evo 105 rozmiar 54 czy 56? ja skłaniam się ku 56. Porównywałem z geometrią speca tarmac sl6 sport to spec zaleca rozmiar 56 dla wzrostu 175-180 a geo jest praktycznie identyczna jak w supersix? Za odpowiedź z góry dziękuję. https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2020-szosowe/race/supersix-evo/supersix-evo-carbon-disc-105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dar3k Napisano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Witajcie, mam pytanie - pojawiła mi się opcja zakupu całkiem fajnego używanego roweru w dobrej cenie, jestem absolutnym amatorem jeżeli chodzi o rowery, nie znam się ale lubię raz - dwa razy w tygodniu spędzić czas na zewnątrz jeżdżąc spokojnie po lesie, czy po jakichś polnych drogach. naczytałem się już milion artykułów co do dobierania rozmiaru itp i potrzebuję porady jakiegoś fachowca Rower który mam opcję kupić ma ramę 17" i koła 27,5. z tego co wyczytałem to przy moim wzroście -182cm . MTB powinien mieć ramę 18-19 Czy rower z ramą 17 będzie mi jakoś super strasznie przeszkadzał i po 2 godzinach jazdy po lesie będzie mnie wszystko bolało, czy to jest generalnie ściema i o ile nie jeżdżę w Tour de France to wszystko będzie okej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Wygodniej powinno być na większej - i piszę to, a sam mam taką ramę przy 1.8 m (podsiodłówka 44), jednak wybraną z "premedytacją" jako minimum do nieco agresywnej jazdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 W dniu 3.06.2022 o 00:05, Dar3k napisał: Rower który mam opcję kupić ma ramę 17" i koła 27,5. z tego co wyczytałem to przy moim wzroście -182cm . MTB powinien mieć ramę 18-19 To niestety jest dużo bardziej skomplikowane bo i rower i człowiek mają troszkę więcej istotnych wymiarów niż podałeś. Długość podsiodlowki jest istotna, ale istotny jest też reach, stack, długość górnej rurki i do tego wymiary paru komponentów i dopiero znajomość tych wszystkich rzeczy powie Ci, czy Tobie z Twoim wzrostem, długością nóg, długością ramion itd będzie wygodnie. Zacznij od testowej przejażdżki na tym rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Cześć, czy Specialized Rockhopper na kołach 27.5" (https://www.specialized.com/pl/pl/rockhopper-elite-27-5/p/199582?color=319831-199582) będzie dobry to wzrostu 165, noga 73 cm ? Czy lepiej coś większego, np. "S" na kołach 29" (https://www.specialized.com/pl/pl/rockhopper-elite-29/p/199580?color=319778-199580&searchText=91522-4502) ? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Musiałbyś przymierzyć, bo przekrok może decydować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Mierzyłem 27,5", przekrok jest OK. Nie wiem jak pozostałem parametry. Bez dłuższej jazdy ciężko mi ocenić, stąd pytam o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi