abdesign Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Polecacie? chyba za duże słowo, ale jak już wybierać to '19 - wszystko ma lepsze niż ten z roku '20 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolinaPa Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 @abdesign wg Ciebie żaden nie zasługuje na polecenie? W kilku wątkach na forum i też na innych stronach, te rowery dla mało wymagających do weekendowej jazdy rekreacyjnej są chyba ok, dodatkowo cena nie jest zabójcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 W Twoim temacie pisałem Ci jakie rowery są warte uwagi, ale wiadomo nie każdemu podoba się to samo 😉. Proponuję założyć nowy temat we właściwym dziale, wrzucić linki do poszczególnych roczników, które możesz fizycznie kupić i ktoś zawsze popatrzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 @KarolinaPa Nie wiem do czego Ci ten rower... nie wiem jakim budżetem dysponujesz na rower. Tu nie ma drugiego dna - po prostu odnoszę się wyłącznie do wyboru dostępnych modeli czyli '19 albo '20 zaznaczając przy okazji że to nie rekomendacja wyboru modelu a jedynie rocznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Z 2016 były chyba najlepsze - na xt i zparagonem o ile pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Safar Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Pisałem już wcześniej, dla Ciebie najbardziej pasuje rozmiar M, w przypadku tego roweru to 17 cali. https://katalog.bikeworld.pl/2018/web/produkt/rowery/trekking_cross/romet/55271/orkan_4d/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frydz Napisano 21 Marca 2021 Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Hej, znalazłem w sklepie jakieś 50km Meride Reacto rocznik 2019 w dobrej cenie, ale nie jestem pewien czy nie będzie za mała. Oczywiście w razie czego podjadę się przymierzyć, ale chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle jest sens jechać tyle km czy już na wstępie wiadomo że nic z tego? Rozmiar ramy to 52 (s/m) w tabeli Meridy jest do 177cm, ja mam 178cm i ok 81 cm przekroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AWolak Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam Jakiego rozmiaru ramy szukać do cross'a, wygodna spokojna pozycja, ma twarde podłoża, raczej wyprostowana niż pochylona, wzrost 181, przekrok 80-81cm, ręce raczej krótkie. Choć czasami chciałbym zniżyć mostek i chwile pojeździć trochę pochylony, ważne aby dało się ustawić tak i tak. Póki co głównym kryterium jest wysokość ramy w przekroku, bo pochylenie tułowia można zmieniać regulując kąt w mostku lub dokładając przedłużkę na rurę widelca. Na 1 markę się nie zamykam ale po przeczytałem kilkaset postów jedynie na lazaro trzeba uważać z racji wysokości rury, na wysokość idealnie by mi pasował unibike crossfire 19". Boję się kupić za dużą ramę i nie będę w stanie ustawić sobie wygodnej bardziej wyprostowanej pozycji...nawet stosują regulowany mostek na przedłużce... Pozdrawiam Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez AWolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Z 19" nie powinno być żadnych problemów, zwłaszcza że pewnie jak dokładnie zmierzysz przekrok to ci wyjdzie bliżej 82-83 niż 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baaltic Napisano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Hej wszystkim, Mam problem z wyborem roweru, z jednej strony mam: Trek FX 2 ---> Link Rozmiar L a po drugiej stronie barykady stoi Marin Muirwoods 29" 2021 ---> Link Rozmiar M Wzrost 175cm, przekrok ok ~78-79cm Dylemat mam taki, że obawiam się że Trek może być dla mnie za duży, natomiast Marin z kolei za mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Marin w sam raz. Trek zdecydowanie za duży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Hej. Jaki polecicie rower ze średniej półki, który obecnie warto kupić, coś bardziej crossowego niżeli mtb (bardziej po drogach i ścieżkach jeżdżę). W kroku mam 71cm więc rower to przypuszczam rama 17" koła 26"? Od 6 lat mam taki, ale jednak teraz chciałbym mniejszy bo siodełka nie potrafię ustawić prawidłowo przód/tył wg. poradników i jazda coraz mniej przyjemności sprawia bo męczę się Teraz tak jeszcze myślę, że może warto część osprzętu przenieść na nową, mniejszą ramę? Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Axles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Damkę sobie kup na kołach 28" - po co się męczyć i kombinować ... Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Sorry za post pod postem - moze spójrz na tego jak szukasz mniejszej ramy https://infinitibike.pl/glowna/339-1052-spartacus-epic-29-nowosc-2019.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 No jak damka, Ty byś jeździł na damce? Rower mam 17" ale na kołach 28" więc rama 17" musiałaby zostać, ale myślę że koła 26" by wiele mi dały, pewności nie mam więc chciałem się tutaj doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Dla mnie akurat to nie problem ani wstyd ... Szczególnie jak się nie ma co się lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojcik152 Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Dzień dobry, Mam na oku taki rower dla dziewczyny (wzrost 182 cm, przekrok 86 cm): https://www.olx.pl/d/oferta/stevens-x8c-lite-deore-xt-damka-trekking-cross-CID767-IDJw9qB.html lub https://www.olx.pl/d/oferta/rower-stevens-trekking-CID767-IDJuUAK.html. Nr to rozmiar 50 cm, nr 2 to 54 cm. Teoretycznie ten pierwszy jest za mały, ale po sprawdzeniu katalogu Stevensa i geometrii ramy, to nr 1 ma jedynie 1 cm mniejszą odległość od siodełka do kierownicy, różnica rury podsiodłowej przy maksymalnie wyciągniętym siodełku, to 3.5 cm. Czy ten rozmiar 50 cm dałby radę w takim razie na 182 cm wzrostu i przekrok 86 cm? Jak w ogóle patrzeć na damskie ramy? Czy te rozmiary w ich wypadku są bardziej elastyczne? Z tego co czytam w 1 poście tego wątku, to przy osobie z długimi nogami, mniejszy rozmiar ramy nie jest takim wielkim problemem. Jeszcze tylko dodam, że dziewczyna mierzyła męską ramę Unibike Flash 19 i rozmiar był dobry, a w nim rura podsiodłowa ma 48 cm czyli 2 mniej niż rower nr 1. Odległosć od kierownicy we Flashu większa o 1.2 cm. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez wojcik152 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek2009 Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Witam, ze wzoru na rozmiar przy rowerze trekkingowym wychodzi mi 20.33 cala, więc bliżej 21 niż 19, ale tylko 19 jest na chwilę obecną dostępna. Czy nie będzie ona dla mnie za mała? Mam 180 wzrostu i 82 długość nogi, dla pełniejszego obrazu poniżej geometria: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Wg mnie to 21 cali będzie za duża. 19 OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semi44 Napisano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Witam , również proszę o pomoc;) https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc/level-8-0-czarny-czerwony-grafitowy-matowy-1 184cm i 84 przekrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemasik Napisano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć, Gravel Kross Esker 6.0. Dylemat między L a XL. Wzrost 184 cm, przekrok 89 cm. Co byście radzili? Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez przemasik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Zdecydowanie L 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AmokK Napisano 6 Maja 2021 Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Dziś przejechałem się tym modelem w rozmiarze 21, mam 188 cm wzrostu, ramą roweru opierała mi się na kroczu ale tak delikatnie, wg sprzedawcy i tak lepiej wziąć większy w moim przypadku bo jest na pograniczu miedzy 19 a 21. Jak to jest według Was ? Podczas samej jazdy było wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 6 Maja 2021 Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Jeśli opierałeś się górnej rury w butach to rama jest za duża co może mieć przykre następstwa przy awaryjnym zeskoczeniu z siodełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlisek Napisano 20 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Cześć wszystkim, przymierzam się do zakupu Waganta z Rometu, ale nie do końca jestem pewien rozmiaru. Jazda raczej trekkingowa, czyli pewnie 80% asfalt, 20% jakieś nieutwardzone. Mam 184cm wzrostu, przekrok ok. 88cm. Teść ma Waganta w rozmiarze 21", jeździłem chwilę i wydaje się ok, choć nawet na maksymalnie wysuniętym siodełku (fabryczna sztyca) nadal miałem lekko ugięte kolana (niestety nie zwróciłem uwagi na najważniejsze - odstęp do ramy podczas stania) - stąd też zastanawiam się czy większa rama nie będzie lepsza, choć ze wszystkich pomiarów wychodzi, że jednak 21". 23" nie jest właściwie nigdzie dostępna, żeby się przejechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi