Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Lipca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Jeżeli faktycznie masz taką długość nóg, to na 21" może być problem z wysokością... Ogólnie na Twój wzrost 21" byłby OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 14 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 (edytowane) Przy takich proporcjach podejrzewam że lazaro elitary powinien ci pasować (słynna "długa rama" ) choć nawet na 19 " może być ciasnawo w kroku.... https://allegro.pl/oferta/lazaro-elitary-v3-alivio-hydraulika-octalink-19-ol-9491474396 Szansa na kands maestro / avangarde (19" na starej ramie) czy lazaro integral raczej już nie istnieje - zwłaszcza w odniesieniu do nowych rowerów. P.S. Książka, ściana, miarka i masz zmierzony DOKŁADNIE przekrok - tu też centymetry mają znaczenie Edytowane 14 Lipca 2020 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xKoniuuu Napisano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Cześć wszystkim! Przybywam z szybkim pytaniem, ponieważ jestem gotowy zamawiać rower tylko mam problem z rozmiarem ramy. Konkretnie mówimy o rowerze Romet Rambler 27,5 3. Do wyboru mam rocznik 2016(górna rura ramy bardziej na skos w dół) na ramie 21" lub rocznik 2017(górna rura bardziej prosta) na ramie 20". Wzrost ok. 184cm i przekrok ok. 90cm(dlugie nogi). Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Okazyjny pacjent to Rockrider AM 100 S 27.5 z roku 2019 w rozmiarze M oddalony o 250 km ode mnie... Czy myślicie, że będzie dużym przegięciem dla 179 cm przy nodze 80 cm? Jakieś małe to M. O ile nic nie zmienili w geometrii to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Jak długość mostka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 AM100s 2019 ma inną geometrię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Aaaa... 10 godzin temu, wkg napisał: Jak długość mostka ? Nie mam pojęcia, ale akurat z wymianą mostka nie ma problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Jak mostek 80 to chyba bliżej M niż L. Trzeba się przymierzyć, te liczby mało znaczą. Nie wiadomo jaki offset sztycy ... sam offset to już różnica w długości ramy między M a L. Jak offset zero to brałbym L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Hmmm... Jadąc chciałbym mieć chociaż pewność co do rozmiaru, ale chyba miał nie będę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 (edytowane) Dlaczego nie zapytasz o długość mostka i offset ? Rowery AM (TTH) są trochę krótsze, M może też pasować. Ja się najeździłem za rowerem Edytowane 15 Stycznia 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Gość myli manetkę od sztycy z klamką, więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 O co chodzi w rozmiarówce tego roweru https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2020-rift-zone-1 ? To jest jakiś błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mori4 Napisano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Krótkie rury podsiodlowe są po to żeby dawać sztyce opuszczane z dużym skokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Chyba nie do końca, bo rower fabrycznie wychodzi bez myka, a przy innej marce roweru fabrycznie w niego wyposażonego jest: Czyli od S`ki rośnie co ok. 4 cm. Czarna magia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mori4 Napisano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Przecież Rift zone występuje w 3 wersjach które różnią się wyposażeniem i to że w najtańszej nie ma sztycy opuszczanej nie znaczy że nikt inny sobie jej nie dokupi do tego modelu. Firma po prostu przyjęła taka politykę że będą dawali krótkie podsiodlowki żeby nawet niscy mogli sobie włożyć sztyce ze skokiem 150mm czy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Dziwne patrząc na inne marki, ale skoro tak twierdzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frydz Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Hej, planuje kupić ramę szosową Vitoria ultimate sk (zdj.1) i waham się między rozmiarem M i L. Jaki rozmiar byście mi doradzali? Mój wzrost 178cm, przekrok ok 82cm. Ps. Do tej pory jeździłem na Krossie Vento 5 z 2016 rozmiar M (zdj.2) i wydaje mi się że był minimalnie za mały. Edytowane 17 Lutego 2021 przez Frydz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolinaPa Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Prośba o pomoc, bo już zdurniałam. Kupuję Rometa Orkan 4D 2019, mam 168cm wzrostu i noga coś koło 77cm, jaka rama? 17"? 19"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Safar Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 A może tak jak zaleca producent? Proponowałbym rozmiar M w tym przypadku. https://www.romet.pl/Rower,ORKAN_4_D,10,793,800,15501,2021.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 @KarolinaPa, jesteś na granicy rozmiarów, a to zawsze jest dylemat. Na S też powinnaś się odnaleźć. Producent operuje literkami, a geometrii nie widzę na stronie, więc trudno powiedzieć jak to będzie w calach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolinaPa Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Dzięki za podpowiedzi, ale nadal nie rozwiało to moich wątpliwości, ponieważ: - koledzy na tym forum we wcześniejszym moim poście z zapytaniem o wielkość ramy doradzają 17'' dla mojego wzrostu - na stronie Rometa jest odniesienie jedynie wzrostu do ramy S,M,L i tutaj faktycznie powinnam skłaniać się ku rozmiarowi M, cokolwiek to znaczy... - na innych znalezionych w necie tabelach z rozmiarami ram dla Romet Orkan widnieje rozpiska 17"-18'' rozmiar S, 19''-20'' rozmiar M, 21''-22'' rozmiar L, także tutaj wychodzi na to, że M ma te 19'' - z kolei na stronie, na której chcę kupić dany rower jest podany rozmiar ramy 19'' jako L - z jeszcze innej strony wg wyliczeń, gdzie aby dowiedzieć się jaki powinno się dobrać rozmiar ramy należy długość swojej nogi przemnożyć przez 0,63 i tu już mi wychodzi także rama 19'' - Pan w serwisie rowerowym doradził 17'' jako rozmiar M dla Rometa i właściwy dla mnie Jestem skołowana. Niestety nie mam możliwości przymierzyć się do tego roweru w dwóch różnych rozmiarach, ba! nawet w jednym, ponieważ tego roweru fizycznie nigdzie nie ma. POMOCY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Karolina - nikt Ci tu nie pomoże. Moja lepsza połowa ma Scotta L 19 cali i przy wzroście 170 jest na nią za mały. Po prostu producenci wypisuja na swoich stronach i ramach co im ślina na język przyniesie. Wrzuć linka do geometrii jak znajdziesz - moze być odrobinę pomocna. Jak dobrze pomierzyli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Trzeba też pamiętać o tym, że kupując rower online ze sklepu zawsze po przymierzeniu można go oddać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Zaczynałbym od M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolinaPa Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Napiszcie jeszcze proszę, który rocznik Romet Orkan 4D najbardziej polecacie i dlaczego. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi