Tatanka Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Jeśli wartość przekroku w tych rowerach będzie mniejsza niż długość Twojej nogi ( dodaj jeszcze 2-3 cm luzu ) to 19 powinna być ok. Można potem ewentualnie korygować trochę mostkiem , kierownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scartout Napisano 7 Października 2018 Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Witam. Zakup będzie internetowy. Pierwsza szosa a więc zupełnie bez wyczucia rozmiaru. Model Canyon Endurace AL 7.0 Obecnie jeżdżę na Unibike Viper 2015 rozmiar 19". Przekrok: 80 cm. Wzrost: 175 cm. Mam wątpliwość między rozmiarem S a M. Dziękuję z góry za pomoc ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Października 2018 Udostępnij Napisano 7 Października 2018 (edytowane) https://www.canyon.com/pl/tools/pps/?bike_id=4390 Nie musisz dziękować. P.S. Moim zdaniem zdecydowanie M, ale sprawdź jeszcze co Canyon na to po wprowadzeniu Twoich wymiarów. Edytowane 7 Października 2018 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scartout Napisano 7 Października 2018 Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Hmm, tu ukrył się ten kalkulator Już byłem gotowy na M, ale kalkulator wskazuje na S przy: Wzrost: 175 cm Przekrok: 80 cm Waga: 92 kg Długość tułowia: 57 cm Szerokość ramion: 45 cm Długość ramienia: 70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyde Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 @scartout Ja mam 176 cm wzrostu i nogę 81 cm. Chciałem kupić ich (Canyona) crossa Pathlite. Ich kalkulator jednoznacznie wskazuje mi rozmiar S, co mnie lekko dziwi. Zadzwoniłem do nich i konsultant potwierdził, ze dla mnie zdecydowanie rozmiar S. Konsultant stwierdził, też ze 81 cm to bardzo krótka noga na wzrost 176 cm. Jak już byłem zdecydowany na zakup to zadzwoniłem jeszcze raz i tym razem konsultantka powiedziała to samo, tj. ze rozmiar S i ze mam krótkie nogi. Zamówiłem S-ke, powinna być za tydzień, zobaczymy. Zrobiłem sobie tez "badanie", a mianowicie tu na forum wpisałem w wyszukiwarce "176" i znalazłem sporo próśb o poradę co do oceny jaki rozmiar ramy. Długość nogi w znalezionych postach oscylował od 79 do 81. Czyli to chyba jednak dość typowe wymiary. Zastanawiające. Może niemieccy kolarze tacy długonodzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 10 Października 2018 Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Jak ludzie przy tym wzroście mają dłuższe nogi, to nie mają zazwyczaj wątpliwości ... Edytowane 10 Października 2018 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekSiedlce Napisano 18 Października 2018 Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Chciałbym kupić swój pierwszy rower MTB. Ogólnie ciężko kupić rower z "full" zawieszeniem, jak coś się podoba to wyprzedane. Znalazłem Krossa Soil 2.0, (koło 27,5) z rocznika 2016 (dlatego 2016 bo ma jeszcze przednią przerzutkę- jakoś 1x11 mnie nie przekonuje). Problem w tym, że nie mam szans przymierzyć (zwłaszcza w mieście gdzie na wszystkie sklepy rowerowe przypada jeden rower z "full" zawieszeniem i to jeszcze Kellys ). Muszę kupić "w ciemno". I tu się pojawia problem. Mam 171 cm wzrostu. Krótkie nogi :-). Mam już jednego Krossa - TransAlp rozmiar "M" ale to zupełnie inna geometria. Ostatnio kupiłem Gianta Defy w rozmiarze "S" i mi pasuje. W sklepie ten Soil jest w rozmiarze "S" teoretycznie powinien pasować...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scartout Napisano 11 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 W dniu 7.10.2018 o 21:01, scartout napisał: Już byłem gotowy na M, ale kalkulator wskazuje na S Rower już dotarł w rozmiarze S, ale chyba jednak mógłby być spokojnie M. Chyba że to problem z przyzwyczajeniem do szosy, gdyż np. długość ramion korby, wysokość wysunięcia sztycy siodełka czy odległość między pedałem a siodełkiem jest taka sama jak w crossie. Za to już odległość ramy do kroku podług crossa jest dość spora. Po wysunięciu sztycy na 9,5 cala i cofnięciem siodełka do tyłu w górnym chwycie jest dość wygodnie, w dolnym brakuje gdzieś mocy w nogach. Także raczej dla osób z moim wymiarami poleciłbym zdecydowanie rozmiar M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Jak rozumiem, wziąłeś Canyona. Masz 30 dni na zwrot/wymianę. Bezpłatnie. Po co się męczyć na za małym? Tym bardziej, że to szosa endurance, która z założenia ma być wygodnym rowerem. Skontaktuj się z nimi i załatw temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scartout Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) No właśnie nie jestem przekonany czy mam rację czy to tylko takie wrażenie po przesiadce bo poprzedni cross był jednak dla mnie za duży Szczególnie że już wprowadziłem parę modyfikacji do roweru i nie wiem czy to łatwo odkręcę bo wymieniłem już kasetę na mniejszą a starej już nie posiadam. Dziś niestety infolinia była nieczynna. Bez stroju przekrok jest ok, ale z już szpara jest na tyle duża że rozmiar M by to skompensował. Najbardziej chyba brakuje tego centymetra na mostku. W każdym razie prawdopodobnie jutro przedzwonię w sprawie. Edytowane 12 Listopada 2018 przez scartout Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Pierwsze co to siodełkiem przód tył nie regulujesz odległości do kierownicy tylko położenie miednicy/bioder/kolan w stosunku do korby i pedałów. Po drugie to jeśli wziąłbyś większy rozmiar to przede wszystkim górna rura będzie dłuższa, a rozmiar w przypadku szosy dobieramy na podstawie właśnie górnej rury. To nie mtb że sobie obijesz narządy, przekrok jest mniej ważny. A skoro brakuje ci centymetra na mostku to znaczy że brakuje ci centymetra a na mostku a nie że masz źle dobraną ramę. W swojej szosie na standardowym mostku mogłem jeździć do 3 godzin, powyżej schodziłem z roweru cały pokręcony. Wymiana mostka na centymetr krótszy i 3 stopnie niższy załatwiła sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpac Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Dobry wieczór Zasadzam się na rower Genesis Croix De Fer, używany, rocznik 2015 lub 2016. Chciałbym kupić zdalnie, w Polsce ciężko z używanymi. Mam dylemat dotyczący rozmiaru, mój wzrost to 185 cm, pełne pomiary i wyniki z kalkulatora zamieszczam poniżej, powiedzmy ze w domowych warunkach starałem się zmierzyć wszystko w miarę dobrze : Body Measurements: Gender: Male Units: cm Height: 185.00 Sternal Notch Height: 151.00 Inseam Length: 88.00 Tigh Length: 42.00 Arm length: 68.00 Shoulder Width: 42.00 Foot Length: 28.46 Saddle Height over handlebar: 2 Bicycle Sizing Recommendations: Seat Tube Length (c-c): 58.8 cm 23.2 inch Seat Tube Angle: 73.0 deg Crank Arm Length: 170.0 - 172.5 mm 6.7 - 6.8 inch Saddle-Pedal Length: 95.0 - 96.6 cm 37.4 - 38.0 inch Top tube Length: 56.6 cm 22.3 inch Stem Length: 115.0 - 120.0 mm 4.5 - 4.7 inch Handlebar Width: 40.0 - 42.0 cm 15.7 - 16.5 inch Rozmiarowka rocznika 2016 wygląda tak: https://static.evanscycles.com/production/pdf-media/sizing-table/Genesis_2016_Croix_De_fer_Gemetry_Chart.pdf Chciałem kupić rozmiar L ale zaczynam myśleć, że może XL byłby dobry, chciałbym mieć stosunkowo nieduża różnice między siodełkiem a kierownicą, boję się że kupując za mały rozmiar znowu, bo już tak miałem, utknę na tym rowerze jak w triatlonie. Rower ma być na miasto i do podróży. Moze ktoś zwróci uwagę na jakiś błąd w moim myśleniu :-) Dzięki za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scartout Napisano 13 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 18 godzin temu, Piter233 napisał: Pierwsze co to siodełkiem przód tył nie regulujesz odległości do kierownicy tylko położenie miednicy/bioder/kolan w stosunku do korby i pedałów. Po drugie to jeśli wziąłbyś większy rozmiar to przede wszystkim górna rura będzie dłuższa, a rozmiar w przypadku szosy dobieramy na podstawie właśnie górnej rury. To nie mtb że sobie obijesz narządy, przekrok jest mniej ważny. A skoro brakuje ci centymetra na mostku to znaczy że brakuje ci centymetra a na mostku a nie że masz źle dobraną ramę. W swojej szosie na standardowym mostku mogłem jeździć do 3 godzin, powyżej schodziłem z roweru cały pokręcony. Wymiana mostka na centymetr krótszy i 3 stopnie niższy załatwiła sprawę. A siodełko wyciągnięte na 10 na 11 max cali nie wzbudza podejrzeń ? Nie widziałem praktycznie nikogo oprócz siebie na szosie kto by tak jeździł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 13 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 (edytowane) Troszkę wzbudza, ale: - to jest rower o wygodnej geometrii więc ma być stosunkowo krótki - mam treka 54 cm przy 173 cm wzrostu i po sezonie jazdy uznaję że jest trochę za duży. Szosę mam dodatkowo więc nie jest to straszny problem, ale mimo wszystko jak miałbym teraz kupić to wziąłbym 52. Wrzuć zdjęcie jak na nim siedzisz, zobaczymy jak to wygląda @edit Twój canyon ma w s prawie tyle co mój trek. Oczywiście pomijam inne parametry, ale mniej więcej rozmiar jest w porządku. Ewentualnie skorygowałbym tylko ten mostek. Edytowane 13 Listopada 2018 przez Piter233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scartout Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 ^^ Postaram się zrobić zdjęcie do końca tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bialas55 Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 175; 80 cm. Rower crossowy dla mnie to 19 cali, ale widzę że często na stronie podawne są rozmiary ram w cm 50 52 itd., zwłaszcza w rowerach merida. Zapewne mój przedział 50-54 cm jakoś tak. To w którą wielkość ramy celować, jeśli są podane w cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Przy nodze 80 - jeśli dobrze zmierzona - to do 19" ram należałoby się przymierzać - bo różnie może być z klejnotami (jeśliś mężczyzną - jeszcze )... Im bliżej 50 cm tym zdrowiej .... a nawet poniżej 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bialas55 Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Dzięki, a to może jeszcze spytam co sądzicie o tym rowerze. Tyle mniej więcej zamierzam wydać. https://www.rowerzysta.pl/rower-crossowy-unibike-flash-man-2018.html. Rower wyłącznie do niezbyt częstej jazdy rekreacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 W tych pieniądzach można szukać coś trochę lepszego , z napędem 3x9 Teraz po sezonie można czekać i szukać okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnemosyn Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Planuję zakup nowego roweru, rozpatruję dwa modele: https://www.gtbicycles.pl/rowery/2018-szosowe/enduroad/grade-alloy-expert lub https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-gestalt-2 Czy przy moim wzroście 193 cm oraz przekroku 92 wystaczy mi rama 58, czy jednak powinienem iść w 60? Chętnie przymierzyłbym się do roweru przed zakupem, ale obawiam się, że nie będzie takiej możliwości. Będę ogromnie zobowiązany za pomoc. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez mnemosyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ja z takimi wymiarami brałbym w przypadku GT XXl (60), Marina bym się zastanawiał 58-60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnemosyn Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 31 minut temu, Tatanka napisał: Ja z takimi wymiarami brałbym w przypadku GT XXl (60), Marina bym się zastanawiał 58-60 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nsmarcin Napisano 21 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Witam, Chciałbym rower, coraz więcej ścieżek w mojej miejscowości, parki, ew. jakiś wypad za miasto. Problem oczywiście z rozmiarem. Niestety nie bardzo mam możliwość przymiarki w sklepie bo do najbliższego kilkadziesiąt km. Długość nogi ok. 74 - 75cm. Z wyliczeń wychodzi dokładnie 16,6" - 16,8". Rower nie musi być nie wiadomo jaki więc zastanawiałem się nad Kross Hexagon 3 ew. 4 albo Merida Matts 6 10V. W przypadki Krossa nie wiem czy brać: - ramę 17" i koła 26", - ramę 17" i koła 27,5" W przypadku Meridy: - ramę 16" i koła 26" - ramę 18" i koła 26". Z góry dzięki za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nsmarcin Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Nie mogę edytować. Proszę o przeniesienie postu do działu Zakup roweru z przedziału cenowego. Oraz podpięcie do tematu [do 1500 zł] rekreacyjna jazda, asfalt trochę lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
numbi23wp Napisano 26 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Kross Evado 5.0 2017 Jaką ramę polecacie? Nie mam niestety możliwości sprawdzenia roweru w sklepie... Wzrost 173 cm i odległość między ziemią, a kroczem to 80 cm (w butach 81/82). S(17") czy M(19")? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi