Rafu Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Ja trochę z innej beczki. Umie ktoś odpowiedzieć, dlaczego TREK proponuje w swojej rozmiarówce dla geometrii G2 rowery znacznie dłuższe niż inni producenci, dłuższe też od tych które są tu na forum polecane. Patrząc z punktu widzenia rozciągniecia jeźdźca na rowerze. Przykład dla modelu Superfly, X Caliber: Wzrost 178-188 zalecany rozmiar 19,5" o długości efektywnej ramy 639mm, z fabrycznym mostkiem bodaj 90mm. Pomijam tu nieco inną geometrię bo chodzi mi głownie o rozciągniecie rowerzysty na rowerze, czyli de facto (po chamsku) odległość siodełka od kierownicy. Różnica w przypadku Treka a innymi producentami jest ok 4-5cm. Internety mówią że Superfly są krótsze niż w tabelce (jedni mierzyli i twierdzą że tak jest, drudzy mówią że ci pierwsi gadają głupoty). W lipcowym BikeBoardzie jest porównanie alumionowego i węglowego Treka SF w rozmiarze 19,5" i pomimo takich samych wymiarów katalogowych, chłopaki stwierdzili że wersja alu jest 8mm krótsza. Nie zmienia to faktu że te rowery nadal są dłuższe niż konkurencja (zwłaszcza niemiecka). Pozycja jest dość wyciągnięta ale wygodna - na wycieczkach 50-100km nie odczuwam żadnych problemów z plecami. Morał z tego znany i mało odkrywczy :Najlepiej przymierzyć się do sprzętu przed zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Sierpnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Ad. 1. Dla świętego spokoju przejechałem się jeszcze raz na 21" - odstęp między górną rurą a kroczem = 0 Przednie koło podniosłem na max 5cm... Więc chyba należy zostać przy 19 Gratuluję ! Właśnie uniknąleś niepożądanej " jajecznicy " . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SolarSolar Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Witam jestem w trakcie zakupu roweru: Lazaro Integral V2 men 2xacera Jaki dobrać rozmiar ramy(czy podane wymiary przez sklep są w 100% dokładne..) Ja wzrost jakieś 186 waga 81 na bosaka w lekkim rozkroku krocze podłoga 86-5/87 (19 czy 21??) Moja luba wzrost 180 na bosaka w lekkim rozkroku krocze podłoga 80-81 (tutaj tylko 19) Kto ma owy rower może coś napisać doradzić Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 ............ osobiście przy takim wzroście brał bym raczej większą....... Zamówiłem rozmiar 21" Mam nadzieję,że dobrze zrobiłem :-) pozdr. R/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Lazaro Integral V2 men 2xacera Jaki dobrać rozmiar ramy(czy podane wymiary przez sklep są w 100% dokładne..) Ja wzrost jakieś 186 waga 81 na bosaka w lekkim rozkroku krocze podłoga 86-5/87 (19 czy 21??) Moja luba wzrost 180 na bosaka w lekkim rozkroku krocze podłoga 80-81 (tutaj tylko 19) jak to mają być dwa rowery - bierz dla siebie 21" .... inna rzecz że w przeciwnym razie nie ma co pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Przymierzając bardzo dużo rowerów crossowych najwygodniej czułem się na większych ramach, gdzie praktycznie nie było żadnego luzu od górnej rury do krocza, lub ten luz był w granicach 2-3 cm. Jakoś zeskoków awaryjnych się nie boję, gdyż w ciągu kilku lat zdarzyło mi się tylko kilka razy i to w terenie, w który rzadko się teraz wypuszczam. W każdym razie zeskakując zawsze lądowałem bokiem w którąś stronę i nigdy nie było problemu. Raz tylko było boleśnie, ale to właśnie na małej ramie, gdy stopa wylądowała w wgłębieniu i nawet różnica 10cm nie pomogła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SolarSolar Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Wracałem dziś z gór i podjechałem do Decathlonu, przymierzyłem się z dziewczyną do 2 rowerów 21 cali i było ok dlatego też takie rowery zakupimy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Tyle, że rowery z Decathlonu są dużo krótsze, Lazaro w tym rozmiarze to mastodonty ... wyciągnąłeś błędne wnioski ponieważ przymierzyłeś się do zupełnie innej ramy, choć w tym samym rozmiarze ... Wracałem dziś z gór i podjechałem do Decathlonu, przymierzyłem się z dziewczyną do 2 rowerów 21 cali i było ok dlatego też takie rowery zakupimy:) Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SolarSolar Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam jestem w trakcie zakupu roweru: Lazaro Integral V2 men 2xacera lub http://allegro.pl/king-of-the-road-lazaro-integral-v3-men-17-grafit-i5587187255.html Jaki dobrać rozmiar ramy(czy podane wymiary przez sklep są w 100% dokładne..) Ja wzrost jakieś 186 waga 81 na bosaka w lekkim rozkroku krocze podłoga 86-5/87 (19 czy 21??) Moja luba wzrost 180 na bosaka w lekkim rozkroku krocze podłoga 80-81 (19 czy 21 ??) Kto ma owy rower może coś napisać doradzić Dzięki i pozdrawiam. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez SolarSolar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Zapytaj zakładającego ten temat : http://www.forumrowerowe.org/topic/188664-geometria-geometria-rowerow-transroweru/?do=findComment&comment=1723005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SolarSolar Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Przepraszam ale te rowery przymierzałem w go sport a nie w decathlonie,jeżeli jest jakaś różnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Rowery Lazaro są baaardzo długie jak na crossy, trudno je porównywać z innymi crossami które z założenia są stosunkowo krótkie. Skonsultuj się z : http://www.forumrowerowe.org/user/172636-shiryu/ Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 @solarsolar Czy ty w ogóle czytasz co się do ciebie pisze czy tylko zadajesz w kółko te same pytania ??? Z treści twojego postu kolejny raz wypływa sugestia że chcesz kupić ROWER a nie ROWERY - jeden wspólny dla dwóch osób różnopłciowych ? Czy jednak DWA różne ? A na poprzedniej stronie była odpowiedź ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SolarSolar Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Dzięki Rulez:) Shiry już mi odpisał ,chyba jednak wybiorę 21 dla siebie a dla swojej drugiej połówki 19 dzięki i pozdrawiam:) ps. pablo weż 2 perseny i 2 tygodnie urlopu w pracy i życie będzie lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Jedz więcej marchewki - dobrze robi na wzrok ... Na czytanie ze zrozumieniem i pisanie zgodnie z zasadami gramatyki niestety nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bravko28 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Witam to moj I-wszy post wiec chcialem sie przywitac Pooozdro Planuje kupic Cube Attention 29er Mam 184, waga +- 95, noga mierzac samemu 88-89 (moze minimalny blad pomiaru) Slyszalem ze raby Cube sa dosc krotkie wiec mysle jednak o 21" co sadzicie ? Przesiadam sie z felta 26 rama 19,5 i bylo spooooro luzu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riboy1 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam mam pytanie odnośnie ramy. Chcę zakupić Kross Hexagon X9 2014. Problem jest taki: Jestem aktualnie w wieku szybkiego wzrostu, i nie wiem jaki rozmiar ramy wybrać. (Mam aktualnie 161CM ) Waham się pomiędzy S a M. Rozmiar s jest dla osób o wzroście 156 - 164, a rozmiar M pomiędzy 167 a 183. Myślę aby wybrać Emkę ponieważ po zimię będę mieć pewnie ok 165 ( 5 centów chyba urosnę ) Proszę pomóżcie przy wyborze. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalenka Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Hej, jaka rama bedzie najlepsza dla mnie przy wyborze roweru CUBE AIM DISC 2015? Wzrost: 170 Dl. nogi: 81 Czy wybor rozmaru ramy zalezy tez od wielkosci kola? Celowac w 27,5 czy 29? Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marianek2000 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 [rama GT zaskar ] Mam zamiar kupić 29 GT Zaskar - mam186 cm wzrostu i przekrok 86cm ( krótkie nogi ) - mierzyłem rame M niby dobra, ale chciałbym sprawdzić i L niestety nie ma na sklepie u mnie ani w pobliskich miejscowościach - może ,ktoś z was ma taki rower i doradzi mi dobór. Dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 19 Sierpnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Hej, jaka rama bedzie najlepsza dla mnie przy wyborze roweru CUBE AIM DISC 2015? Wzrost: 170 Dl. nogi: 81 Czy wybor rozmaru ramy zalezy tez od wielkosci kola? Celowac w 27,5 czy 29? Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam :-) W Twoim przypadku raczej rama 16 " i koło 27,5 ",a przynajmniej ja tak to widzę. Jednak patrząc na długość podsiodłówki i górnej rury mogłabyś się przymierzyć także do 18 ",ale o ile wysokość przekroku prawdopodobnie by Ci jeszcze odpowiadała,to rama może być już trochę za długa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakg1 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 cube analog 29 2015 rama 23' Wzrost 201 dł nogi 96 nawet rzekłbym 97 Cuby są krótkie....zmieszczę się na niego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Bravko28 - jak najbardziej , ten cube 21" bedzie dla Ciebie dobry. 19-ki sa krotkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BJan Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Cześć, Mam zamiar kupic Giant Talon 3 LTD. http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.3.ltd/18870/76355/#specifications Niestety w sklepie mierzyłem tylko ramę L, ponieważ M już są niedostępne. Nie miałem porównania z mniejszą, ale ta L wydawała mi się jakby za wielka. Może po prostu mi się tak wydawało... Mam wzrost 188 cm, długość nogi 85 cm. Podpowiedzcie proszę czy raczej L, czy szukać M w innych miastach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 19 Sierpnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Z suchych danych producenta wynika,że prędzej L,ale skoro Twoje odczucia były takie,a nie inne ( w grę wchodzą także ustawienia i osobiste preferencje ),to może powinieneś się przymierzyć również do M ? Na moje oko M może być jednak za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BJan Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 W sumie moje odczucia może są spowodowane tym, że jakiś czas temu kupiłem MTB z ramą za wielką. Natomiast były tam koła 26, tutaj są 27,5 i może dlatego mam teraz błędne odczucia odnośnie tej ramy w Giant. Nogi mam długie, także prawdopodobnie M może być za mała ? Wyciągnięcie sztycy siodłowej w M pewnie by nie załatwiało sprawy ze względu na mniejszą ramę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi