Gucio1916 Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Hej, Potrzebuję Waszej pomocy w doborze ramy, wzrost 179 cm waga 95 kg, długość nogi 83 cm. Interesują mnie rowery górskie i trekkingi. Z góry dziękuje za pomoc!! Precyzując, czy możecie mi pomóc, bo mam mętlik w głowie, a kalkulatory i strony różnie podają. Czy trekking dla mnie to 51-55 cm lub 20-22 cale lub góral 43-48 cm 17-19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Rower mtb nie mniejszy niż 18 do 19" zależy od geometrii konkretnego roweru (rzadko mogą pasować nawet w rozmiarze 17"), trekking 20 do max 21" (niektóre marki nawet w rozm. 19") również zależnie od geometrii konkretnego roweru. Zawsze trzeba to rozpatrywać w stosunku do konkretnej ramy. Edytowane 25 Czerwca 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio1916 Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedź, już wiem czego szukać. Z racji budżetu i trudności w znalezieniu trekkinga (mała dostępność) interesuje mnie np taki: http://olx.pl/oferta/rower-turystyczny-pamir-fotelik-dzieciecy-CID767-IDaaYeL.html#d91e51aee4 http://olx.pl/oferta/rower-gorski-w-ciekawym-kolorze-CID767-IDaEhjN.html#a2e1587539 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarzyski Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Do mnie dziś przyszedł Lazaro V3, rozmiar 19. Mój wzrost to 183 cm, noga 83 cm i zastanawiam się czy nie wymienić na większą ramę. Muszę przyprowadzić do domu "mądrzejszego" kolegę co jeździ na rowerach by doradził czy wymieniać na 21 cali. Zastanawiam się tylko jak go rozpakować i złożyć, wypróbować w domu by sprzedawca przyjął zwrot. Bo jak by nie patrzeć, mogą być jakieś ślady od klucza, czy zerwane plastikowe paski zabezpieczające. Co by nie mówić szkoda wydać półtorej tysiąca i jeździć na źle dopasowanym rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 O ile mnie pamięć nie myli,to Lazaro ma dość długą ramę,więc przy tym wzroście i przekroku ( zakładając,że nie masz rąk jak E.T. ) nie widzę powodu dla którego miałbyś wymieniać na 21 ": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Witajcie, te rower liczyć jako szosowy czy crossowy? Zna ktoś? http://www.lm.pl/ogloszenie/7733703/rower_crossowy_gazelle_xr4_carbon_hydraulika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 (edytowane) Pytanie o dobór ramy Trek-a Otóż kolega nabył własnie okazyjnie nowego X-Caliber 9 http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/x_caliber/x_caliber_9/ Ma 176cm wzrostu, noga 83cm, zakupił rozmiar ramy 17,5 (rzeczywisty 16,5) i teraz główkuje, czy aby nie wymienić na rozmiar większy. Jeździ raczej rekreacyjnie. Pomijam, czy sklep pójdzie na ewentualną wymianę. Z relacji kolegi wynikało, ze niezbyt przyłożyli się do doboru rozmiaru. Edytowane 28 Czerwca 2015 przez remlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Czesc jak prawidlowo dobrac rame do wzrostu jesli mam 178 cm a rower ma 18 i 20 cali.Wsiadalem na nie oba i lepiej sie czuje na 20 bo nie musze byc taki pochylony a ze mam dosc znaczny brzuch to mi troche pochylenie przeszkada.Nie bedzie ta rama 20 za duza? Rower niby gorski ale raczej jazdy rekreacyjne po lesie na zrzucenie wagi bardziej niz szalenstwa bo wzgorzach http://www.gooutdoors.co.uk/calibre-two-two-alloy-hardtail-mountain-bike-p275612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarzyski Napisano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 O ile mnie pamięć nie myli,to Lazaro ma dość długą ramę,więc przy tym wzroście i przekroku ( zakładając,że nie masz rąk jak E.T. ) nie widzę powodu dla którego miałbyś wymieniać na 21 ": Przykręciłem koło i przymierzyłem się w domu do roweru. Jak pisałem wcześniej mam zerowe doświadczenie co do rowerów, ich jakości, osprzętu, a także jak dobrać idealną ramę, więc nie miałem zamiaru się mądrować. Z początku rower wydawał mi się przymały. Poprosiłem więc dwóch kolegów którzy jeżdżą kupę lat na rowerach, inwestują w nie i znają się na rzeczy. Jeden i drugi po oględzinach mnie na bicyklu powiedział że rama jakby lekko przymała do mojego wzrostu. Choć mają też obawy czy 21 nie będzie za wielka. Jest tam 4 cm bodajże różnicy i może się okazać że ten jest za duży. 20,5 cali była by według nich optymalna, dlatego teraz mam zagadkę co robić dalej. Zamawiać 21 i porównywać z 19. Czy szukać 20-20,5 z innego modelu. Muszę przyznać że ten Lazaro V3 wizualnie poza obręczami mi odpowiada, więc bez dokładania do budżetu będzie problem by znaleźć w podobnych pieniądzach z podobnym osprzętem rower innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 28 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 rower ma 18 i 20 cali.Wsiadalem na nie oba i lepiej sie czuje na 20 bo nie musze byc taki pochylony Czujesz się bardziej pochylony na mniejszym niż na większym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qugar Napisano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Z początku rower wydawał mi się przymały. Poprosiłem więc dwóch kolegów którzy jeżdżą kupę lat na rowerach, inwestują w nie i znają się na rzeczy. Jeden i drugi po oględzinach mnie na bicyklu powiedział że rama jakby lekko przymała do mojego wzrostu. Choć mają też obawy czy 21 nie będzie za wielka.Według mnie lepiej ciut za mała rama niż ciut za duża,byle sztycy nie brakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Czujesz się bardziej pochylony na mniejszym niż na większym? To raczej logicznce, krótsza rama z niższą główką więc pozycja bardziej zgarbiona, pochylona do przodu. Edytowane 30 Czerwca 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Nie powinno być takiej różnicy w wysokości główki pomiędzy jednym rozmiarem.Jako taka geometria ramy powinna być zachowana.Nielogiczne. Edytowane 30 Czerwca 2015 przez adamos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Przykręciłem koło i przymierzyłem się w domu do roweru. Jak pisałem wcześniej mam zerowe doświadczenie co do rowerów, ich jakości, osprzętu, a także jak dobrać idealną ramę, więc nie miałem zamiaru się mądrować. Z początku rower wydawał mi się przymały. Poprosiłem więc dwóch kolegów którzy jeżdżą kupę lat na rowerach, inwestują w nie i znają się na rzeczy. Jeden i drugi po oględzinach mnie na bicyklu powiedział że rama jakby lekko przymała do mojego wzrostu. Choć mają też obawy czy 21 nie będzie za wielka. Jest tam 4 cm bodajże różnicy i może się okazać że ten jest za duży. 20,5 cali była by według nich optymalna, dlatego teraz mam zagadkę co robić dalej. Zamawiać 21 i porównywać z 19. Czy szukać 20-20,5 z innego modelu. Muszę przyznać że ten Lazaro V3 wizualnie poza obręczami mi odpowiada, więc bez dokładania do budżetu będzie problem by znaleźć w podobnych pieniądzach z podobnym osprzętem rower innej firmy. Jeśli ten rower ma taką długość jak na rysunkach to jest bardzo długi jak na crossa, niższy przekrok nie znaczy, że jest za mały. Niestety typ od Lazaro nie podaje wysokości główki ramy i kąta podsiodłowego, szkoda ponieważ to zaciemnia obraz geometrii . Nie powinno być takiej różnicy w wysokości główki pomiędzy jednym rozmiarem. Jako taka geometria ramy powinna być zachowana. Nielogiczne. Im większa rama, tym wyższa główka, widocznie kumulacja długości i wysokości główki spowodowała takie odczucia, to całkiem normalne. Gdyby to był inny rower z krótszą ramą i wysoką główką, wtedy pozycja była by wyprostowana ... też normalne Edytowane 30 Czerwca 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 (edytowane) widocznie kumulacja długości i wysokości główki spowodowała takie odczucia, to całkiem normalne Najpierw chciałbym zobaczyć geometrię tej ramy. Bo przy różnicy tylko jednego rozmiaru takie odczucia są raczej nienormalne. Różnice w wysokości główki można poczuć przy większym rozstrzale rozmiarów, kiedy jej wysokość jest rzeczywiście inna. Ale przy 18 i 20? Może kolega mierzył 20-stkę i 16-stkę, a nie 18-stkę... Edytowane 30 Czerwca 2015 przez adamos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Można poczuć bez problemu, no chyba, że ktoś nie ma żadnej wrażliwości, taki przykład, 20 mm różnicy długości ramy i 10 mm główki, można wyczuć bez żadnego problemu : http://www.radon-bikes.de/en/bikes/mountainbike/hardtail/zr-team-29/zr-team-29-70/ Do tego różnica rozstawu kół 20 mm - nie można wyczuć w sklepie, ale w czasie jazdy bez problemu ... Edytowane 30 Czerwca 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uotr8 Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam. Zdecydowałem się na zakup roweru ERIES EVEO ALIVIO 2015 Mam jednak problem z doborem ramy. 19 cali czy 20,5 ? Mój wzrost 179, waga 72 kg, Noga 86 cm Który rozmiar będzie odpowiedni ? Czytam, czytam i zdecydować się nie moge Proszę o pomoc. http://allegro.pl/cross-disc-eries-eveo-alivio-2015-9-x-3-19-i5274143818.html http://allegro.pl/cross-disc-eries-eveo-alivio-2015-9-x-3-20-5-i5274148310.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Który rozmiar będzie odpowiedni ? Śmiało możesz brać 20,5", o ile pamiętam to w długości ramy różnica między tymi rozmiarami wynosiła 1 mm. Masz dość długie nogi więc i wysokość ramy 20,5" w "przekroku" będzie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Zależy jaką wolisz pozycję - wymiar "jajeczny" pozwala na obie wielkości, na 19" będziesz miał ręce niżej niż na 20'5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 (edytowane) Potrzebuję waszej podpowiedzi bo targają mną wątpliwości Zamówiłem Radona ZR Team 8.0 w rozmiarze 22'' i nie daje mi spokoju, czy nie przesadziłem z rozmiarem... Rozmiar mogę jeszcze zmienić bo rower nie jest jeszcze wysłany a zarówno 20 i 22'' są dostępne (na początku zamówiłem 7.0, ale ostatecznie zamieniłem na 8.0 bo jest w promocji a w razie czego jest dostępny mniejszy rozmiar na wymianę - przy 7.0 nie ma już 20'' dostępnych). Mam 189cm wzrostu (no, 188,5 ) i przekrok na boso 92cm Rama 22'' ma rurę podsiodłową 54cm. Mój obecny trekking ma 58cm (rama 22,5'') i siodełko mam wysunięte jeszcze o jakieś 17cm (od zacisku do główki sztycy, bez siodła). Biorąc ramę 22'' zakładam, że siodełko będę nadal potrzebował na podobnej wysokości (trochę inna geometria i kąt rury, więc jakaś różnica pewnie będzie i 1:1 się to nie przełoży), więc będzie pewnie sztyca jakieś 20cm ponad zacisk, czyli chyba optymalnie. Z drugiej strony nie chciałbym zbyt wyciągniętej pozycji na rowerze. 22'' ma wprawdzie wyższą główkę ramy i zakładam, że może być 'wygodniej', ale rama jest odrobinę dłuższa. Przy 20'' zastanawiam się po pierwsze, czy nie będę musiał zbyt mocno wyciągnąć sztycy (wyjdzie pewnie jakieś 23-24cm, ale nie wiem, czy to dużo, czy ok) a po drugie, czy tak wysoko umieszczone siodełko w połączeniu z niższą główką ramy nie spowoduje, że będę większy ciężar opierał na nadgarstkach niż w przypadku 22''. Rama będzie odrobinę krótsza, ale przód będzie niżej. Czy jesteście mi w stanie doradzić, czy zostawić to 22'', czy jednak poprosić o zmianę na 20''? Optymalnie byłoby 21'', ale u nich są parzyste rozmiary. Zawsze mogę odesłać i wymienić, ale to dodatkowy tydzień albo lepiej bez roweru i koszty, więc wolałbym tego uniknąć. Link do geometrii: http://www.radon-bikes.de/en/bikes/mountainbike/hardtail/zr-team-29/zr-team-29-80/ (po środku strony) Z góry dzięki za pomoc Eazy Edytowane 9 Lipca 2015 przez Eazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Ta rama jest dość krótka, więc 22” nie powinna stanowić problemu na długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Tym bardziej, że długość podsiodłówki to bardziej 21" niż 22" ... poza tym, mi wychodzi, że przy 20" i nodze 92 cm sztyca 350 mm była by zdecydowanie za krótka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Dzięki za odpowiedzi Trochę mi ulżyło bo bałem się, że za duży rozmiar wziąłem. Naczytałem się, że czasami wskazane brać rozmiar mniejszy (ale to chyba do agresywnej jazdy) i że u Radona te 22'' to na 190-200cm wzrostu. Z drugiej strony obawiałem się o to, co napisał @rulez, że przy 20'' będę musiał za mocno sztycę wyciągnąć. Teraz tylko pozostało czekać... może w przyszłym tygodniu przyjedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masaq Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Witam Proszę o pomoc w doborze rozmiaru ramy. Kilka informacji które wydają mi się najistotniejsze : - wzrost 193 cm - długość nogi mierzona od pachwiny do końca stopy - około 89/90/91 cm zależnie od mierzenia - waga 75 kg Rama przeznaczona do : - 25 % jazdy po górzystym ternie, typowe podjazdy, zjazdy - BEZ SKAKANIA i DH - 30 % jazdy po utwardzonych drogach leśnych, piaskowych, typowe szybkie dukty leśne z dziurami i korzeniami - 25 % jazdy po drogach asfaltowych ( szybkie podjazdy pod krawężniki, dziury i wszystko co można spotkać podczas dynamicznej jazdy w mieście ) - 20 % typowy gładki asfalt Przebiegi miesięczne w sezoenie około 300 km / miesiąc Na chwilę obecną posiadam kilkuletnią ramę GIANTa w rozmiarze XL i co jest z nia nietak :/ niestety sam nie wiem co. Z wyliczen wynika : 90 x 0.57 / 2,54 = 20.2 Teraz przeliczyłem dokładniej i czytam czytam czytam i przymiarzam się do KONY CINDER CONE w rozmiarze 20 cali - ale mam obawy czy to dobry wybór bo niektórzy mówią że dobra byłaby rama 22 cale lub nawet rama na koło 27,5 lub 29 cali - ale nie mam do nich przekonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky98 Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Czy rama M (54cm) będzie dobra do wzrostu 177, długość nogi 80. Chodzi o Tribana 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi