eskimer Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) W damkach długość nogi (mierzona od podłoża do "początku" nabiału) nie ma aż takiego znaczenia jak przy ramach męskich. Istotna jest geometria ramy, chociaż w przypadku części rowerów które podałeś masz regulowany mostek, więc możesz trochę pokombinować by dostosować rower do siebie. Długość nogi jest szalenie ważna w męskich ramach, byś zsiadając/zeskakując z roweru mówiąc kolokwialnie nie uszkodził sobie jaj. I nie powinno być na styk, bo jak zeskoczysz i ugną Ci się kolanka to i tak trafisz nabiałem w rurę, co jak się domyślasz przyjemne nie jest. Powinien być zatem luz. Każdy człowiek jest zbudowany inaczej, dlatego podawanie samego wzrostu jest bezsensowne. 3 ludzi o wzroście 183 cm, jak ja, ma inną długość nogi, inną długość tułowia itd. . Nic oczywiście nie zastąpi przymierzenia się do ramy jakiegoś producenta, bo każda ma inną geometrię. Pamiętaj też, że jest różnica pomiędzy ramą 20 calową na 26 calowych kołach, a ramą 20 calową na kołach 28. Z rysunku jaki dałeś, jeśli prawidłowo zmierzyłeś rurę podsiodłową wynika, że jeździsz na ramie 21 calowej. Pierwsza myśl jaka mi się nasuwa jest taka, że jest dla Ciebie trochę za duża. Te rowery jednak z uwagi na to że to "damki" i mają regulowany mostek wiele wybaczą. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez eskimer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henk Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 No więc już kupiłem ten: http://allegro.pl/manufaktur-magic-8-alu-50cm-nexus-x8-super-i3861365571.html Przed zakupem obskoczyłem znajomych rowerzystów i przymierzyłem się do kilku rowerów, między innymi jechałem na trekkingu z ramą męską 23,5 cala - to już wyraźnie za dużo, ale też dawałem radę. Wystarczy się przyzwyczaić żeby przy zatrzymaniu zeskakiwać na bok jedną nogą i przy tym podnosić drugą nogę do góry, przełożoną przez ramę. Z tego wynika, że w pewnych granicach można te odchylenia wymiarów okiełznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 10 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 I tak... i nie.. jak jeździ się naprawdę dużo, bardzo szybko wychodzą niedociągnięcia w rozmiarze i geometrii ramy. Niestety te różnice jest w stanie wychwycić ten kto jeździ faktycznie bardzo dużo, wszyscy inni muszą zapłacić na początku "frycowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eskimer Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Nie wyobrażam sobie jak można zatrzymać się rowerem ze zbyt dużą ramą np. na czerwonym świetle, czy ustępując pierwszeństwa przejazdu. Za każdym razem zeskakiwać "z jedną nogą przełożoną przez ramę"? Przecież prędzej czy później ten kabaret skończy się źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duq Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Witam mam 178cm, długość nogi od krocza do podłoża to 84/85cm tu moje pytanie która rama będzie optymalna ? Wg wzoru wychodzi mi 19,07 wg tabelki romet 20' z ciekawości spytałem faceta ze sklepu i stwierdził, że raczej 18' bo 20 może być za duża. http://allegro.pl/show_item.php?item=3855910616&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 Edytowane 11 Stycznia 2014 przez duq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eskimer Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 I raczej dobrze stwierdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HerrMann Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Zgłasza się kolejny do zwymiarowania! Osobnik 188cm wzrostu, noga 88cm. Rower do dobrania: GHOST SE 2920. Czy rama 52cm (jedyna dostępna) będzie dla mnie właściwa do jazdy rekreacyjno - sportowej po terenach równinnych? Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eskimer Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) 52 cm to będzie tak coś koło 20/21 cali. W rowerze trekingowym, a tak chyba chcesz go używać byłaby ok. Jeśli chcesz roweru używać inaczej, to pewnie powinna być mniejsza - ale tutaj się dopytaj jeszcze kogoś. Swoją drogą dając 3 kafle za rower nie chcesz się do niego najpierw przymierzyć? Edytowane 11 Stycznia 2014 przez eskimer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HerrMann Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Poprawka - nie 3, a 2 kafle. Wiem, że lepiej byłoby z przymiarką, ale nie mam takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Nie wyobrażam sobie jak można zatrzymać się rowerem ze zbyt dużą ramą np. na czerwonym świetle, czy ustępując pierwszeństwa przejazdu. Za każdym razem zeskakiwać "z jedną nogą przełożoną przez ramę"? Przecież prędzej czy później ten kabaret skończy się źle. 175cm wzrostu, w spd, pewnie jakieś 2cm więcej Rama 20" i jest wygodnie, nie zeskakuję na światłach itp. Wcześniej jeździłem na sportowej 18" i była dla mnie za krótka, co by nie powiedzieć za mała. Obecna rama także pochodzi z segmentu sportowego, ale pomimo, że niby 2 rozmiary za "duża", nie odczuwam tego. Co komu pasuje ... Jeszcze pamiętajmy o tym, że rozmiarówka u producentów się różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eskimer Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Zgadza się, ale temat dotyczy różnych ram, nie tylko sportowych, MTB. Ja mam trekkingową 20 calową accenta: nordkapp. Koła 28 cali. Mam 183 cm, noga 86 cm. Jest ok, chociaż mogłaby być odrobinkę mniejsza i też by się nic nie stało. Rura pozioma idzie w niej pod dość niewielkim kontem. Podejrzewam, że na niej miałbyś problemy by zsiąść z roweru, a przecież i Twoja i moja mają 20 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 W skrócie mówiąc, rama, ramie nie równa i trzeba się dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonydoo Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Mam pytanie o rozmiar ramy. Szukałem w internecie poradników, ale na każdej stronie inaczej pisze. Interesuje mnie rower mtb 26' firmy Kross. Mam 180 cm wzrostu. Czy może być rama L czy jednak M? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Geometria rekreacyjna, czy raczej sportowa ? Albo podaj model roweru, tak będzie łatwiej. No i rośniesz jeszcze, czy ten etap masz już za sobą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Mam 172 cm wzrostu, jestem długodystansowcem na góralu, wiem że idealny dla mnie rozmiar to rama 18 ale firmy które przeglądam mają w ofercie tylko 17 i 19, co wybrać ? Ja skłaniam się ku 19 bo na takiej obecnie jeżdżę i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sunsu Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Rama Dragstar czy Cocaine, dla 185cm, długość nóg to 80cm. 14 czy 16? Lekkie fr, xc Dragstar niby lepsza jeśli chodzi o jakość/wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hpolski010 Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Hmm, jak myślicie, wystarczy 16-calowa rama na 167 cm wzrostu? Do ścigania + oczywiście treningi czasami na asfalcie po 50-80 km. http://www.nartyrowery.pl/lato/rower-merida-matts-lite-xt-edition-d-czarny-model-2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grolek111 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 witam, W tym roku krossa zmienił rozmiarówke. Mam 175 cm wzrostu i czy rozmiar M krossa level A8 bedzie dobrym wyorem jesli chodzi o jazde w terenie?bede miał luz nad górną rurą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 27 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 bede miał luz nad górną rurą? To zależy od długości nogi, nie tylko od wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Witam wszystkich (: Będę zmieniał rower na 29", decyzja padła na Mondraker`a w topowej wersji Podium pro sl. Zastanawiam się na rozmiarem, sprzedawca mówi ze L, mi w sumie tez się wydaje ze L będzie dobre. Moje wymiary to 189 cm. a noga to 88 cm. Pozdrawiam Mateusz Edytowane 29 Stycznia 2014 przez jobba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Też wybrałbym L Tu masz wątek odnośnie rozmiaru i tej ramy: http://www.forumrowerowe.org/topic/149279-rowermondraker-podium-carbon-29er/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinDoktor Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Kupuję Unibike Viper GTS. Wzrost 181 cm, noga 81. Z obliczeń wychodzi ok. 20". Brać 19" czy 21"? Mierzyłem oba, na obu jest OK. To jest mój pierwszy cross, także znów mam problem z wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drive4Drift Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Witam.Kupuję nowy rower Kross LvL A8 2012 i nie wiem co wybrać czy 20" czy 22" ( L , XL ) wzrost 183 , długość nogi 92 ....Patrząc na rozmiarówkę (biorąc pod uwagę sam wzrost ) to niby 18-19" rama ale używając kalkulatora -> dł. nogi * 0,57 / 2,54 = 20,64" i nie wiem na co się skusić... Posiadam Hexagona V6 2011 w rozmiarze 21" i jeździ się dobrze tyle że sztyce mam wysuniętą na maxa jest dobrze ale nie wiem czy wybrać rozmiar 20" i po prostu wstawić dłuższą sztycę i koniec tematu czy 22" i by było nawet spoko A8 a Hex są podobne do siebie w rozmiarówce XL tyle że A8 ma większy rozstaw kół - ciut ciut 13,6 mm. Przymiarki nie mam gdzie wykonać ponieważ byłem w 5 sklepach rowerowych i żaden z nich niema modelu A8 ani zbliżonej ramy więc proszę doradźcie co by było najlepszym wyborem. Edytowane 1 Lutego 2014 przez Drive4Drift Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) SpinDoktor, oczywiście, że 19. Drive4Drift, długą masz nogę jak na swój wzrost , chyba źle pomierzyłeś, mimo to nawet nie myśl nad ramą 22. Edytowane 1 Lutego 2014 przez erzurum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drive4Drift Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 @erzurum dla pewności jeszcze raz zmierzyłem ale serio 92 jest od krocza do podłoża ( bez butów ) ! Powiadasz że rama 22" nie wchodzi nawet w grę ok dzięki wielkie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi